Rusų sulaikytas Lietuvos pareigūnas galėjo būti dvigubas agentas

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) trečiadienį pranešė sulaikiusi Lietuvos žvalgybos pareigūną.

Rusijoje sulaikytas Lietuvos žvalgybos pareigūnas.
Rusijoje sulaikytas Lietuvos žvalgybos pareigūnas.
Rusijoje sulaikytas Lietuvos žvalgybos pareigūnas.
Rusijoje sulaikytas Lietuvos žvalgybos pareigūnas.
Daugiau nuotraukų (2)

Interfax, BNS ir lrytas.lt inf.

May 20, 2015, 2:18 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:45 PM

„Gegužės 19 dieną Rusijos FST Maskvoje sulaikė Lietuvos pilietį, neteisėtos Lietuvos Respublikos žvalgybos darbuotoją. Užsienio žvalgybininkas buvo sučiuptas su įkalčiais, kai gavo iš vieno Rusijos piliečio dokumentus su įslaptinta informacija“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė FST atstovas.

Rusijos spauda praneša, kad šiuo metu lietuvis yra sulaikytas Lefortovo tardymo izoliatoriuje, kur yra apklausiamas.

Naujienų agentūra sulaikytąjį įvardijo kaip Aristidą Tamošaitį. Lrytas.lt šaltinių duomenimis, šis asmuo praeityje Maskvoje yra baigęs KGB mokyklą, todėl neatmetama, kad jis galėjo būti dvigubas agentas – dirbo ir Lietuvai, ir Rusijai.

Lefortovo teismas įtariamąjį dėl šnipinėjimo leido suimti dviem mėnesiams. “Teismas leido tyrėjams sulaikyti įtariamąjį iki liepos 20 dienos“, – TASS sakė teismo atstovė Julija Skotnikova. 

FST taip pat teigė, kad lietuviui buvo pateikti įkalčiai ir jis prisipažino esąs Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos pareigūnas. 

Ambasada prašys susitikimo

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija apie įvykį šiuo metu oficialios informacijos neturi, BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius. 

KAM pranešė, kad šios informacijos nekomentuos. Rusijai paskelbus informaciją apie sulaikytą karininką, AOTD direktorius pulkininkas Alvydas Šiuparis teigė, kad šiuo metu yra aiškinamasi situacija: „Situacijos nekomentuojame. Šiuo metu dirba tarnybos.“

Rusija informavo Lietuvos ambasadą apie sulaikytą Lietuvos pilietį, kuris apkaltintas šnipinėjimu, trečiadienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak ministro, diplomatai bandys susitikti su sulaikytu lietuviu.

„Mes gavome oficialią informaciją iš Rusijos Federalinės saugumo tarnybos į ambasadą, kad sulaikytas, kaip jie teigia, Lietuvos pilietis, yra nurodyta jo pavardė. Pagal Vienos tarptautinių santykių konvenciją mes jau dabar prašysime susitikimo su tuo sulaikytu asmeniu, visas kitas detales tikriname“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė L.Linkevičius.

Į klausimą, ar skelbiamas Lietuvos piliečio sulaikymas yra atsakas į Lietuvos sulaikytą rusų šnipą, ministras siūlė patiems žurnalistams daryti išvadas, primindamas ir Rygoje ketvirtadienį prasidedančio Rytų partnerystės susitikimo kontekstą. 

„Nemanau, kad čia turėtume skubėti su išvadomis. Tie dalykai, kadangi yra viešinami, man kelia daug minčių. Ryt prasideda Rytų partnerystės susitikimas, paprastai, kai būna ypatingos progos, mes sulaukiame tokių atsitikimų. Viskas gali būti susiję , atmesti tikrai negaliu, bet nenorėčiau ir teigti, jūs patys darykite išvadas“, – kalbėjo ministras. 

Klausiamas apie galimybę apsikeisti sulaikytaisiais su Rusija, ministras ragino nespekuliuoti, kol žinoma pakankamai nedaug informacijos. „Kai žinosime daugiau, informuosime“, – sakė ministras. 

Laiko provokacija

Seimo Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto narys Arvydas Anušauskas teigia, kad tai gali būti Rusijos provokacija.

Lietuva žvalgybos pareigūnų Rusijoje neturi. Manau, kad tai yra esminis dalykas. Mes oficialius pareigūnus, kurie užtikrintų diplomatinių atstovybių saugumą, skaičiuojame vienetais ir juos labai pamatuotai siunčiame į svarbiausias vietas. Vykdyti dideles ir ilgai trunkančias operacijas Rusijoje mes neturime galimybių, nes tam reikia didelių resursų“, – sakė politikas.

Jis pabrėžė, kad Rusija, kaip ir kitos didesnės valstybės, turi tam tikrų pajėgumų ir jais naudojasi. A.Anušauskas neatmeta, kad Rusijos pareigūnams tiesiog buvo duotas įsakymas įvykdyti tokį sulaikymą.

„Nors turinio dar nežinau, vis dėlto tai laikyčiau provokacija. Mes žinome, kiek provokacijų imtasi iki šiol siekiant verbuoti mūsų pareigūnus arba diplomatus. Matyti, kad imasi veiksmų, tačiau dar negauna norimo rezultato“, – sakė A.Anušauskas.

Be to, į užsienį vykstantys Lietuvos pareigūnai yra įspėti, kad galima sulaukti Rusijos tarnybų suaktyvėjimo. 

„Nesakyčiau, kad pateikti žmogų kaip ypatingą žvalgybininką yra labai sudėtinga. Bet gali būti, kad koks pareigūnas privačiais reikalais neapdairiai išvyko, todėl Rusija pasinaudos visomis galimybėmis siekdama susigrąžinti savo žvalgybininką“, – teigė A.Anušauskas.

Vyks šnipų mainai?

„Šnipų karas kaista“, – BNS trečiadienį sakė britų žurnalistas Edwardas Lucasas, 2011 metais išleidęs knygą „Apgaulė“ („Deception“) apie šnipinėjimą. 

„Jau kurį laiką buvo galima tikėtis šnipų apsikeitimo. Galbūt jie vyksta, bet nėra viešinami“, – teigė jis, BNS paklaustas, ar tikėtini šnipų mainai. 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taip pat neatmetė, kad Rusija gali mėginti išmainyti sulaikytą įtariamąjį. 

„Pirmiausia reikia žinoti, kiek ta informacija yra teisinga. Kad sulaikė, tai turbūt sulaikė, jei pranešė, bet ką sulaikė? Ar tai tikrai mūsų tarnybų darbuotojas, ar jis tikrai šnipinėjo? Gali būti čia ir noras atsakyti į Lietuvoje sulaikyto Rusijos Federacijos piliečio istoriją, galbūt norima tiesiog sukurti precedentą, kad būtų apsikeista. Aš tik prielaidas keliu, informacijos turiu tiek, kiek ir jūs“, – BNS sakė politikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.