Meras demonstruoja ryžtą. Bet ar ilgam?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 23, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 5:04 AM

Priėmimas į vaikų darželius, mokyklų tinklo pertvarka buvo tik R.Šimašiaus apšilimas. Dabar jis žada šluoti vadinamuosius švogerius ir kuopti šiukšlininkų prikrėstas eibes.

Tačiau atsiraitojęs rankoves R.Šimašius puolė skųstis. Esą jau pasigirsta kritikos, kad mero inicijuota savivaldybės įmonių, kuriose vadovais dirba vadinamieji švogeriai, pertvarka bloga, nebeliks tvarkos.

„Atrodo, jog labai sistemingai ruošiama dirva parodyti, kad tarptautiniams standartams mes dar nepribrendę“, – ašarojo R.Šimašius.

Kitą savaitę tarybos posėdžio klausimų dėl savivaldybės įmonių valdymo pertvarkos autorius kviečia nevadinti vien techniniu dalyku. Anot jo, nuo tarybos sprendimų priklausys, kuria kryptimi pasuks Vilnius – skaidria vakarietiška ar drumsta sovietine.

Tokiais pareiškimais R.Šimašius kaip geras elektrikas įsuko papildomą saugiklį – jei miestui priklausančios įmonės ir toliau dirbs nepelningai, jis galės mestelėti: „Ką, ar aš nesakiau?“

Sakydamas, kad buvusios valdžios aplaidumas yra nusikalstamas, R.Šimašius taip pat galvoja apie ateitį. Apie kitų metų pradžią, kai už šiukšlių išvežimą vilniečiams teks mokėti dvigubai daugiau. Pabaksnojęs pirštu dabar, tada jis dar kartą galės bakstelėti į buvusiuosius.

Žadėdamas permainų atliekų tvarkymo srityje R.Šimašius šią savaitę net į Kazokiškių sąvartyną nuvažiavo ir čia vėl postringavo apie tarp šiukšlininkų įsigalėjusias gaujas, net televizijos serialą „Sopranai“ prisiminė.

Dvokiančiame sąvartyne R.Šimašius piešė nykų vaizdą: iki šiol didžiąją dalį visų atliekų vežame į šiukšlyną, tarp jų ir vertingas perdirbti tinkamas atliekas. Dėl itin didelio atliekų kiekio tuoj bus perpildyta antroji sekcija.

O neturėdama alternatyvos, kur reikės toliau vežti atliekas, ankstesnė valdžia vilkino plėtros sprendimus. Trečiajai sąvartyno sekcijai įrengti lėšų (apie 5-6 mln. eurų) nėra.

Vėluoja atliekų rūšiavimo gamyklos statyba, nėra šiukšlių deginimo įmonės. Pradėjus veikti pirmajai gamyklai, metus nebus kur dėti išrūšiuotų atliekų, nes deginimo įmonės dar nebus spėta pastatyti.

Be to, sąvartyne nerekonstruota filtrato surinkimo ir valymo sistema, nėra kur priimti asbesto atliekų, užvilkinti atliekų surinkimo paslaugų viešieji konkursai. Apie tokį palikimą prakalbo R.Šimašius.

„Vilniečiai turi sužinoti, kuo gresia ankstesnės valdžios vangumas spręsti per dešimtmetį savivaldybėje susikaupusias problemas: nuo kitų metų gyventojams nerūšiuojamų buitinių atliekų tvarkymas gerokai pabrangs“, – nelinksma buvo mero prognozė.

Kuo į tai žada atsakyti savivaldybė? Ogi iš šiukšlių vežėjų rankų atims sistemos kontrolę, sukurs atliekų turėtojų registrą, aiškinsis paslaugų kainodarą, bus tvarkomas realus atliekų kiekis.

Aišku, šiukšlių vežėjai taip lengvai nepasiduos, o pabrangus paslaugoms kitais metais ir vėl išgirsime priekaištų buvusiai valdžiai.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.