Taupioji L. Graužinienės patikėtinė nevaržo tik savęs

Parlamente vėl gaudžia taupymo varpai, o jais bene garsiausiai skambina Seimo kanclerė Daiva Raudonienė. Tiesa, pati tuo pat metu mėgaujasi ir solidžiu priedu prie algos, ir dažnomis kelionėmis.

Kanclerė D.Raudonienė turi tvirtą užnugarį – Seimo pirmininkę L.Graužinienę.<br>T.Bauro nuotr.
Kanclerė D.Raudonienė turi tvirtą užnugarį – Seimo pirmininkę L.Graužinienę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

May 27, 2015, 8:16 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:50 AM

Kai D.Raudonienė praėjusių metų pabaigoje tapo Seimo kanclere, politikos užkulisiuose buvo neabejojama, kad valdininkė už šį karjeros posūkį turi būti dėkinga Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei.

Abi moterys prieš keletą metų kartu dirbo Audito komitete: pirmoji – biure, antroji – komiteto vadovo poste.

Kad D.Raudonienė nusipelnusi išskirtinės L.Graužinienės malonės, paliudijo ir tai, jog Seimo pirmininkė iškart po paskyrimo savo potvarkiu kanclerei trims mėnesiams skyrė trečdalio mėnesio algos dydžio priedą už esą įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą.

Tada pati naujoji kanclerė, sukeldama opozicijos atstovų pasipiktinimą, paaiškino, jog šie pinigai skirti už tai, kad tenka mokytis dirbti naują ir sunkų darbą, todėl ji sugaišta daugiau darbo laiko.

Pasibaigus trijų mėnesių terminui L.Graužinienė nauju potvarkiu D.Raudonienės papildomai apmokamus mokslus ir kojų apšilimą pratęsė dar metams.

Negana to, buvo pakeistas kanclerio pareigybės aprašymas – įrašyta, kad šis pareigūnas yra tiesiogiai pavaldus Seimo pirmininkui.

Gyrėsi suveržusi diržus

Solidų atlygį gaunanti D.Raudonienė pastaruoju metu ėmė viešai girtis, kaip jos pastangomis yra saugoma Seimo biudžeto kišenė.

Kanclerė paskelbė, kad atidžiai tikrina kiekvieną numatomą Seimo narių kelionę ar komandiruotę į užsienį, kurios pirmiausia esą turėtų būti prioritetinės.

Tokios šiemet vadovybės pripažintos išvykos į Estiją, Latviją, Lenkiją ir Ukrainą.

Be to, Seimo kanceliarija toliau varo parlamento valdininkus būtinai išnaudoti visas einamųjų metų atostogas ir nepasilikti jų, taip pat už jas priklausančių pinigų kadencijos pabaigai.

Stebintis begaliniu kanclerės taupumu Seime kalbama, kad per komitetų posėdžius nebeliko net mineralinio vandens – nurodyta politikams ir svečiams pilti vandens iš čiaupo.

Beje, D.Raudonienė pasigyrė, kad jos dėka Seimas daug geriau panaudoja ir taupo biudžeto pinigus už daugelį ministerijų.

Seime ilgai neužsisėdi

Tačiau Seimo valdybos, laiminančios komandiruotes į užsienį, dokumentai liudija, jog pati D.Raudonienė yra itin aktyvi keliautoja už mokesčių mokėtojų pinigus, o jos maršrutai driekiasi daug toliau nei į Latviją, Estiją ar Lenkiją.

Tik pusmetį dirbanti aukšta valdininkė jau spėjo išvykti į užsienį mažiausiai septynis kartus. Kanclerė svetur lankosi ir pati, ir Seimo pirmininkės vadovaujamų delegacijų sudėtyje.

Tolimiausia D.Raudonienės kelionė – į Vietnamą, kur ji lankėsi kovo pabaigoje–balandžio pradžioje. Šios šalies sostinėje Hanojuje vyko Tarpparlamentinės sąjungos asamblėjos ir šios sąjungos šalių parlamentų generalinių sekretorių susitikimai.

Įdomu tai, kad kanclerė į Hanojų vyko ne su ten pat skridusia Seimo narių delegacija, bet atskirai.

Šį pavasarį D.Raudonienė jau du sykius suspėjo aplankyti Italiją – ir savarankiškai, ir L.Graužinienės vadovaujamos delegacijos sudėtyje.

Su Seimo pirmininke kanclerė taip pat keliavo į Jungtinę Karalystę, Belgiją, Portugaliją.

Bene artimiausias miestas, kuriame D.Raudonienė lankėsi savarankiškai, – Helsinkis. Suomijoje ji kažkodėl dalyvavo Šiaurės investicijų banko Kontrolės komiteto posėdyje.

Keliauja tiek, kiek reikia?

„Lietuvos ryto“ pakalbinta D.Raudonienė teigė nematanti nieko bloga, kad dažnai keliauja: „Visos tos komandiruotės buvo oficialios, kai kurios išvykos – Seimo pirmininkės, kuri vyko su darbo vizitu, kvietimu.“

Valdininkė priminė, kad, pavyzdžiui, per vieną komandiruočių į Italiją turėjo atsiskaityti už Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpį, taigi už buvusio kanclerio veiklą.

„Tų komandiruočių ne tiek daug ir buvo, visos, manau, buvo reikalingos ir pagrįstos“, – sakė kanceliarijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: