Naujas departamentas rūpinsis tautų santarve

Pradėjo veiklą Tautinių mažumų departamentas (TMD). Jo direktore tapo Vida Montvydaitė. Kaip nauja įstaiga gali padėti gerinti tautinius santykius Lietuvoje?

V.Montvydaitė: „Dėl geopolitinių priežasčių dabar labai svarbu lietuvių kalbos dar gerai nemokančius žmones įtraukti į Lietuvos kultūrinį gyvenimą.“
V.Montvydaitė: „Dėl geopolitinių priežasčių dabar labai svarbu lietuvių kalbos dar gerai nemokančius žmones įtraukti į Lietuvos kultūrinį gyvenimą.“
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius („Lietuvos rytas“)

Jul 7, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 3:43 PM

Anksčiau veikęs Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas dabar iš dalies atkurtas, tik naujai įstaigai neperduotos užsienio lietuvių globos funkcijos.

TMD bus atskaitingas Vyriausybei ir kultūros ministrui, kurio vadovaujama ministerija ir iki šiol rūpinosi tautinių mažumų kultūros poreikiais.

– Kuo pasikeis tautinių mažumų gyvenimas, kai jų reikalus ima tvarkyti jūsų vadovaujamas departamentas? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo V.Montvydaitės.

– Pirmiausia atkreipčiau dėmesį, kad TMD turi gilias ištakas – pirmoji šio pobūdžio institucija įkurta dar 1989 metais, vadinosi Tautybių departamentu. Vėliau jis tapo Regioninių problemų departamentu ir daugiausia užsiėmė Pietryčių Lietuvos tautiniais reikalais.

Vėliau funkcijos išsiplėtė, departamentas 1997 metais buvo pertvarkytas į Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą, jam patikėtas ir bendradarbiavimas su užsienio lietuviais.

Panaikinus departamentą jo veikla buvo išsklaidyta ir perduota Kultūros, Švietimo ir mokslo bei Užsienio reikalų ministerijoms.

Tautinių bendrijų atstovai netruko pastebėti, kad viltys sulaukti daugiau dėmesio, kai jų poreikiais ėmė rūpintis atskiros ministerijos, visiškai nepasiteisino. Lėšų išskaidymas, darbuotojų išskirstymas po kelias institucijas tik pakenkė.

Todėl tautinės bendrijos ir ėmė prašyti Vyriausybės atkurti jų problemas sprendžiančią instituciją ir bendrą valstybės politiką vykdančią sistemą. Dabar vėl visi tautinių mažumų kultūros projektai, tautinės politikos koordinavimas bus sutelkta vienose rankose.

– Ar jūsų departamentas perima ir tautinių mažumų švietimo klausimus iš juos iki šiol sprendusios Švietimo ir mokslo ministerijos?

– Tautinių mažumų švietimu, mokyklomis, kaip ir iki šiol, rūpinsis ministerija. O departamentas prižiūrės neformalųjį švietimą – sekmadienines mokyklas, jaunimo kultūrinę veiklą.

Veikia keturi tautinių mažumų kultūros centrai, romų integracijos centras. Telksime jų pastangas kultūros sklaidai regionuose, tautinės tolerancijos ugdymui.

Dėl geopolitinių priežasčių dabar labai svarbu rūpintis lietuvių kalbos dar gerai nemokančių žmonių įtraukimu į Lietuvos kultūrinį gyvenimą.

– Vadinasi, TMD daugiausia perima Kultūros ministerijos veiklą. Gal ja iki šiol užsiėmę darbuotojai tik persikelia į naują įstaigą?

– Ministerijoje šia veikla užsiėmė 6 specialistus turėjęs skyrius. Pas mus dirbs 14 darbuotojų. Mūsų įstaigos, veikiančios prie Vyriausybės, ir statusas aukštesnis. Dar tik buriame komandą – atrenkame specialistus.

Trys ministerijos darbuotojai panoro pereiti dirbti pas mus. Jie itin patyrę tautinių mažumų specialistai, dirbę dar Regioninių problemų departamente. Manau, tai padės mūsų įstaigai užmegzti kuo nuoširdesnį dialogą su tautinių mažumų organizacijomis.

– Tačiau tautinių mažumų vardu, ypač lenkų, neretai kalba konfliktuoti su Lietuvos valdžia linkę politikai. Gal mėginsite imtis ir tarpininko vaidmens, kai bus rengiamos kokios protesto akcijos?

– Tokio tarpininkavimo užduotis mūsų departamentui nekeliama. Pirmiausia rinksime ir analizuosime informaciją apie tautinių mažumų problemas, susitikinėsime su jų bendruomenių atstovais, aiškinsimės, kas jiems kelia nerimą. Juk konfliktai dažniausiai kyla nežinant tikrosios padėties, neturint informacijos, kas daroma.

Norime kuo daugiau bendrauti su tautinių mažumų mokyklų vadovais, bendruomenių atstovais, stengsimės konfliktines situacijas išsiaiškinti anksčiau, nei įvyks streikai ar piketai.

Neretai tokiam protestui nė nebūna pagrindo, tik nepakanka informacijos. Ne paslaptis, kad žmonėmis lengviau manipuliuoti, kai jie nekalba ir neskaito lietuviškai.

Svarbiausia – mokėti laiku gesinti aistras. Mūsų institucija rūpinsis, kad tautinių mažumų pageidavimai būtų išgirsti aukščiausiu lygiu.

– Europos Sąjunga ketina iš Italijos ir Graikijos į kitas Bendrijos šalis, taip pat ir į Lietuvą, perkelti dalį pabėgėlių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų. Gal rūpinsitės ir jų integravimu į lietuvių visuomenę?

– Tuo užsiims Vidaus reikalų ministerija. Mes rūpinsimės nuo seno Lietuvoje gyvenančiomis tautinėmis mažumomis.

Žinoma, nežinia, kaip bus ateityje. Mūsų misija – kultūrinis dialogas ir galbūt teks plėsti jo mastą, atsiradus naujų tautinių mažumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.