Kretingoje naujai atsiradusios lentos pažėrė mįslių

Po neseniai Kretingos miesto seniūnijos atliktų viešųjų pirkimų kretingiškiams kilo abejonių, ar tokiu būdu nebuvo švaistomos tvarkymui skirtos biudžeto lėšos.

Vos prieš mėnesį Kretingoje pastatytų skelbimų lentų mediena jau suaižėjo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Vos prieš mėnesį Kretingoje pastatytų skelbimų lentų mediena jau suaižėjo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2015, 6:38 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:03 PM

Kretingai prireikė 16 medinių skelbimų lentų, ant kurių rajono gyventojai galėtų kabinti asmeninius pranešimus.

„Viso miesto stulpai ir medžiai skelbimais nukabinėti.

Penkerius metus kalbėjome, kad tų lentų reikia, ir tiktai dabar prisiruošėme jas nupirkti“, – aiškino Kretingos miesto seniūnijos specialistė Daiva Pipiraitė.

Abejojama dėl kainos

Po visą Kretingą išbarstytos skelbimų lentos kainavo 6,7 tūkstančio eurų – apie 420 eurų kiekviena. Tokia kaina rajono kontrolieriams pasirodė reali.

„Rangovas skelbimų lentoms privalėjo įbetonuoti pamatus, gaminį nudažyti. Atimk PVM, medžiagų kainą, pelno procentą ir kas iš tų 420 eurų belieka“, – skaičiavo pats statybų įmonei vadovaujantis rajono Kontrolės komiteto pirmininkas Alvydas Jonaitis.

Tačiau miesto gyventojai mano, kad toks seniūnijos pirkinys per brangus. Jie skaičiavo, kad už tokius pinigus galima nupirkti valgomojo stalo komplektą su 6 minkštomis kėdėmis.

Gaminių kokybė irgi kelia abejonių. Vos mėnesį pastovėjusių lentų atraminiai mediniai stulpai jau suaižėjo, o tarp lentelių šviečia neuždažyti tarpai.

Laimėjo tas pats rangovas

Šešiolika skelbimų lentų buvo pirktos per du kartus – kovo ir birželio mėnesiais.

Nupirkus pirmąsias aštuonias, miesto seniūnaičiai esą panoro dar kita tiek. Tačiau abu kartus apklausą laimėjusi Kretingos bendrovė „Reismusas“ visas lentas kažkodėl pastatė beveik vienu metu, birželį.

Seniūnijoje aiškinama, kad po pirmojo pirkimo ilgai užtruko energetikos įmonės atsakymai, ar nurodytose miesto vietose žemėje galima gręžti skyles pamatams.

Tuo suabejoję rajono tarybos nariai mano, jog lentos du kartus buvo pirktos todėl, kad vieno pirkimo kaina neviršytų 3,6 tūkst. eurų ir būtų galima taikyti žodinės apklausos būdą.

Kretingiškiai pusbalsiu kalba, jog abejotinos kokybės skelbimų lentoms „Reismusas“ buvo pasirinktas todėl, kad socialdemokratams atstovaujantis rajono savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas su bendražygiais minėtos bendrovės teritorijoje esančiose poilsio patalpose laukė mero ir savivaldos rinkimų rezultatų.

Apie pasiūlymą negirdėjo

Seniūnijos atstovų tvirtinimu, abiejose apklausose tos pačios įmonės dalyvavo todėl, kad kitos bendrovės tokio užsakymo imtis nenorėjo.

Tačiau į abiejų apklausų protokolus įrašytos Vydmantų medienos apdirbimo įmonės „Vara“ vadovas Rimvydas Beniušis tikino apie siūlymą pagaminti skelbimų lentas pirmą kartą išgirdęs tik neseniai.

„Klausiau savo vadybininkų, tačiau niekas tokio savivaldybės prašymo nebuvo sulaukęs ir lentų kainos neskaičiavo“, – teigė R.Beniušis, kurio įmonė abu kartus esą pasiūliusi beveik 600 eurų kainą už vieną lentą.

Negerą kvapą skleidžia ir kitas projektas

Skelbimų lentos nėra vienintelis kretingiškiams įtarimų sukėlęs savivaldybės viešasis pirkimas.

Apklausos būdu gegužę buvo nupirktos miesto žaliųjų zonų sodinimo ir priežiūros paslaugos. Už trijų skverų apsodinimą daugiamečiais augalais mažiausią kainą – apie 27 tūkst. eurų pasiūlė net Kėdainių rajone surasta I.Marmienės žemės ūkio įmonė.

Apklausoje dalyvavusioms bendrovėms išsiųstuose reikalavimuose buvo nurodyta, kad apželdinamose vietose teks pakeisti per tūkstantį kubinių metrų grunto.

Pavyzdžiui, į prie Kultūros namų esantį 300 kvadratinių metrų ploto skverą nurodyta atvežti net 353 kubinius metrus įvairaus grunto. Bet norint tai padaryti skvere tektų iškasti per metro gylio duobę.

Iš tiesų pagal projektą atvežtinio įvairios sudėties dirvožemio poreikis čia tesiekia 82 kubinius metrus.

Konkurso dokumentuose grunto poreikis du kartus padidintas ir Rotušės aikštės skvere.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.