Žygiui Radvilų keliais – šauktinių barikados

„Ryžtas, valia, garbė“ – tokias vertybes kvietė pagerbti 14 metų kariuomenės organizuoti pėsčiųjų žygiai Radvilų keliais. Šie renginiai sutraukdavo šimtus dalyvių iš visos Lietuvos – savo jėgas nuotaikinguose pėsčiųjų žygiuose išbandydavo jaunimas, šeimos su vaikais ir net aktyviai gyvensenai neabejingi senjorai.

Penkioliktasis žygis Radvilų keliais neįvyks.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Penkioliktasis žygis Radvilų keliais neįvyks.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-07-27 18:39, atnaujinta 2017-10-23 16:25

„Žygis – tai galimybė išbandyti save, aktyviai praleisti laisvalaikį, susirasti naujų draugų ir iš arčiau pažinti karišką gyvenimą“ – taip dar pernai Krašto apsaugos ministerijos svetainėje entuziastai buvo raginami registruotis į žygį. 

Ruklos Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko karių organizuojamas žygis sukviesdavo civilius ir karius. Jiems būdavo siūloma rinktis, kokiu maršrutu žygiuoti ir kiek kilometrų per dieną – 12, 22, 32 ar 42 – įveikti.

Nors internete buvo pateikta informacija, kad šių metų tradicinis žygis Radvilų keliais vyks rugpjūčio pabaigoje, atrodo, kad žygeiviai šias dienas praleis namie niūriai žiūrėdami į ant vinies kabančius žygio batus.

Sutraukdavo šimtus dalyvių

„Vis laukiau, kada bus paskelbta registracija į šių metų žygį, o nesulaukusi organizatoriams paskambinau pati ir negalėjau patikėti tuo, ką išgirdau“, – kalbėjo su portalo lrytas.lt redakcija susisiekusi vilnietė Rimgailė R. Ją nustebino atsakymas, kad jokia registracija negalima, nes žygis nebus rengiamas.

Mergina teigė, kad dalyvavimas žygiuose Radvilų keliais buvo ilgametė jos bičiulių būrio tradicija. „Tai buvo puikiai organizuojamas renginys. Dalyviams buvo sudaromos sąlygos nakvoti kareivinėse ir valgyti valgykloje, puikiai prižiūrimos žygio trasos ir teikiama pagalba. Kasmet su nekantrumu laukdavome šio žygio“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad ir tvarka žygio metu būdavo prižiūrima itin skrupulingai.

„Jokio girtavimo ar kitokių viešosios tvarkos pažeidimų nepasitaikydavo, žygeiviai puikiai praleisdavo laiką, atvykdavo šimtai žmonių“, – sakė ji.

Žygio organizatoriai merginai neįvardijo priežasčių, kodėl šiemet nuspręsta žygio atsisakyti.

Žygio atsisakyta dėl šauktinių

Naujienų portalo lrytas.lt kalbintas kapitonas Gintaras Stripaitis teigė, kad žygio nuspręsta atsisakyti dėl kelių priežasčių. „Šiemet kebli situacija dėl šauktinių grąžinimo, o mokomojo pulko kasmet rengiamam žygiui Radvilų keliais reikia nemažai išteklių. Šiemet išskirtinė situacija dar ir dėl to, kad netrukus prasidės mokomojo pulko kareivinių remontas, pulko instruktoriai išvyksta į kitą batalioną padėti rengti šauktinių.“

Pašnekovo teigimu, atsižvelgiant į tai, kad sumažėja žmogiškieji pajėgumai ir nelieka bazės, kuria būtų galima pasinaudoti, nuspręsta žygio nerengti.

„Tai buvo tarsi mūsų popamokinė veikla. Kariuomenė rengia nemažai žygių ir žygeiviai gali dalyvauti kituose. Tikiu, kad bus tokių, kurie jaus ilgesį, bet būta ir kitokios žygeivių nuomonės: kiek galima vaikščioti po tą patį poligoną? Dėl saugumo trasos buvo pasirenkamos poligono ribose, tad vieną dieną einama iš vienos pusės, kitą – jau iš kitos. Gamta graži, smėlis, bet nuolatiniai dalyviai norėjo naujovių. Pernai bandėme sudominti žygeivius karine technika poilsio taškuose, bet itin didelio susidomėjimo nesulaukėme“, – kalbėjo G.Stripaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.