Neringos valdininkams po neteisėtų statybų nenukris nė plaukas

Leidimus neteisėtoms statyboms Juodkrantės gyvenvietėj davusiems Neringos valdininkams greičiausiai pavyks išlipti sausiems iš užvirusio teisinės košės katilo, nors dėl jų suraitytų parašų teismai įpareigojo vietos savivaldybę ir Statybos inspekciją solidariai atlyginti nugriauto restorano valdytojams priteistą 1,150 mln. eurų dydžio žalą.

Neringos meras Darius Jasaitis neįžvelgia leidimus neteisėtoms statyboms išdavusių savivaldybės darbuotojų kaltės.<br>V.Balkūno nuotr.
Neringos meras Darius Jasaitis neįžvelgia leidimus neteisėtoms statyboms išdavusių savivaldybės darbuotojų kaltės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jul 30, 2015, 5:19 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:48 PM

Valstybės tarnybos įstatymas suteikia institucijų vadovams kreiptis į teismą ir regreso tvarka reikalauti atlyginti padarytą žalą. Tiesa, jei valdininkas nenusižengė tyčia, iš jo negali būti priteista daugiau kaip devynių vidutinių darbo užmokesčių dydžio žala.

Tačiau net ir tokių katino ašarų, palyginti su padaryta žala, valstybė greičiausiai neatgaus – Neringos meras Darius Jasaitis portalui lrytas.lt ketvirtadienį tvirtino nematantis savivaldybės atstovų kaltės, suteikiant statybos leidimus, todėl į teismą regreso tvarka kreiptis neketinama.

Be to, nuo neteisėtų veiksmų jau praėjo dešimties metų senaties terminas, todėl pažeidėjams, kurie iki šiol dirba savivaldybėje, jau nebėra ko bijoti.

Įstatymai įpareigoja institucijas po teismų įsiteisėjusių sprendimų pradėti tyrimą dėl valstybės tarnautojų padarytų nusižengimų, tačiau dėl senaties jie išvengs net pačių švelniausių tarnybinių nuobaudų.

Anot D.Jasaičio, statybos leidimus praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje išdavę Neringos savivaldybės darbuotojai buvo pagrįstai įsitikinę, jog veikia teisėtai: „Jie nežinojo, kad egzistuoja dar 1994 metais Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos patvirtinta generalinė Kuršių Nerijos schema, draudžianti vykdyti statybas“.

Šiuo dokumentu pradėta vadovautis tik po to, kai savo žodį dėl schemos 2005 metais tarė Konstitucinis teismas.

Iki tol valdininkai esą nenumanė, kad reikia vadovautis generaline schema, apie kurios priėmimą, D.Jasaičio tvirtinimu, nebuvo paskelbta „Valstybės žiniose“, o originalo iki šiol nėra.

Todėl kurorto vadovo įsitikinimu, žalą turėtų atlyginti tuomečiai Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovai, priėmę mistinį dokumentą, taip pat prokurorai, palaikę viešąjį interesą ir teismo keliu judinę nelegalių statybų klausimą.

Restoraną valdžiusiai bendrovei „Meirona“ pastatą teko nugriauti po to, kai Klaipėdos apygardos teismas ir kiti teismai pripažino neteisėtais detalųjį planą, projektavimo sąlygas bei statybos leidimą.Teisėjų vertinimu, statinys išdygo prieštaraujant Kuršių Nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui.Atsakingomis dėl verslininkų patirtų nuostolių pripažintos Neringos savivaldybė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Neringos savivaldybei skambinant pavojaus varpais dėl bankroto, į kurį ją nublokštų milijoninių sumų išmokėjimas verslininkams, premjeras A.Butkevičius šiomis dienomis pažadėjo skirti papildomų lėšų padengti žalą už nugriautą restoraną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.