Daina „Šėtone, prašau“ ir iškėlė, ir nubloškė į teisiamųjų suolą

Keiksmažodžių kupina daina, kurioje siūloma smurtauti prieš vaikus, – menas ar ne? Toks klausimas svarstytas Anykščių teisme, kur teisiamas interneto įžymybe tapęs atlikėjas Whydotas.

Ekspertai nutarė, jog dėl žemo meninio lygio daina „Šėtone, prašau“ negali būti laikoma meno kūriniu. O ją sukūręs ir internete paskelbęs 22 metų Troškūnų gyventojas Vaidotas Grincevičius įrodinėja, kad tai – tikras menas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ekspertai nutarė, jog dėl žemo meninio lygio daina „Šėtone, prašau“ negali būti laikoma meno kūriniu. O ją sukūręs ir internete paskelbęs 22 metų Troškūnų gyventojas Vaidotas Grincevičius įrodinėja, kad tai – tikras menas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Grincevičius (kairėje) vakar sulaukė užtarėjo – humoristo P.Ambrazevičiaus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Grincevičius (kairėje) vakar sulaukė užtarėjo – humoristo P.Ambrazevičiaus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 31, 2015, 6:01 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:00 PM

„Ar siūlymas nukapoti vaikams nagus ir nuvaryti juos į kapus – humoras?“ – pacitavęs kelias eilutes iš dainos „Šėtone, prašau“ vakar Anykščių rajono apylinkės teisme stebėjosi Panevėžio apygardos prokuroras Ignas Raila.

Prokuroras įsitikinęs, kad tokia daina niekina vaikus, iš jų tyčiojasi ir skatina smurtą.

Sulaukė humoristo palaikymo

Ekspertai nutarė, jog dėl žemo meninio lygio daina „Šėtone, prašau“ negali būti laikoma meno kūriniu. O ją sukūręs ir internete paskelbęs 22 metų Troškūnų gyventojas Vaidotas Grincevičius įrodinėja, kad tai – tikras menas.

Į pagalbą skandalingajam autoriui atvyko ir humoristas, renginius organizuojančios viešosios įstaigos „Juoko kalvė“ direktorius Paulius Ambrazevičius.

Šis liudytojas į teismo rūmus atėjo kartu su kaltinamaisiais V.Grincevičiumi, jo broliu Mantu Grincevičiumi ir pusbroliu Giedriumi Sasnausku.

Humorą ne visi supranta?

P.Ambrazevičius yra išvertęs nemažai komedijų, todėl teismui prisistatė kaip specialistas, „kuris žino ir supranta, kas yra humoras, ir atskiria jį nuo raginimų susidoroti“.

Humoristas neabejojo, kad daina „Šėtone, prašau“ yra meno kūrinys, nors, kaip teigė ekspertai, žemos meninės vertės: „Pagal šių specialistų naudojamus argumentus, 90 procentų Lietuvos ir pasaulio scenos kūrinių turėtų būti sumalti į miltus.

Jei už humorą, kuris kam nors nepatinka, būtų teisiama, nežinau, kur jau būtų atsidūręs anekdotų karalius Raimondas Šilanskas.“

Liudytojas tikino, kad „Šėtone, prašau“ yra juodasis humoras, kuris priimtinas ne visiems.

Humoristas teisme išvardijo daugybę užsienio grupių kūrinių, kuriuose siūloma spardyti vaikus ar lytiškai santykiauti su negyvėliais.

Už reakciją neatsako

P.Ambrazevičius atkreipė teismo dėmesį ir į tai, kad internete savo kūrybą skelbiantis Whydotas yra tik V.Grincevičiaus sukurtas personažas.

„Kodėl yra teisiamas personažas?“ – svarstė liudytojas ir ironizavo, kad personažu Lietuvoje laikomas tik vyras aktorius, kuris persirengia moterimi.

Humoristas teigė, kad „Šėtone, prašau“ autorius neturėtų būti kaltinamas smurto kurstymu, nes jis nėra atsakingas už klausytojų reakciją.

„Garsiojo filmo „Dvylika kėdžių“ kūrėjai taip pat nėra atsakingi už žiūrovus, kurie po juostos peržiūros nutaria užsiimti sukčiavimu“, – teisme svarstė P.Ambrazevičius.

Jis prisipažino nesąs V.Grincevičiaus kūrybos gerbėjas, tačiau įsitikinęs, jog dainos autorius nepadarė nusikaltimo ir neturi būti teisiamas.

Humoristo nuomone, šios dainos autoriai ir be teismo nuosprendžio jau buvo pakankamai nubausti. Iš jų paimti pasai, jie negali išvykti iš šalies, ilgą laiką privalėjo registruotis policijoje, pareigūnai buvo atėmę jų kompiuterius.

Broliams paskyrė baudas

Už tai, kad V.Grincevičius su jaunesniuoju broliu ir pusbroliu, veikdami bendrininkų grupėje, išplatino medžiagą, kuria tyčiojamasi, skatinama neapykanta ir kurstoma diskriminuoti vaikus, teismas jau buvo paskyręs baudas.

Anykščių rajono apylinkės teismas už smurto ir nesantaikos kurstymą V.Grincevičiui buvo skyręs beveik 452 eurų, o atlikėjo broliui M.Grincevičiui – 339 eurų baudas.

Baudos išvengė tik G.Sasnauskas, kuris kūrinio paskelbimo metu buvo dar nepilnametis.

Jaunuolis buvo įpareigotas toliau mokytis ir pusmetį neišeiti iš namų nuo 22 iki 6 valandos.

Minėtas teismo sprendimas nespėjo įsiteisėti.

Supratę, kad jų biografijose liks įrašas „teistas“, jaunuoliai jį apskundė.

Paprašę, kad byla būtų nagrinėjama viešuose teismo posėdžiuose, jie siekia įrodyti, jog Whydoto internete paskelbta daina yra meno kūrinys, nepriklausomai nuo jo meninės vertės.

Pašiepė ir policininkus

„Tai vienareikšmiškai yra meno kūrinys, kurio tikslas – įbauginti. Vieni kuria siaubo filmus, o mes sukūrėme dainą. Kai kam ir siaubo filmai juokingi“, – kalbėjo V.Grincevičius.

Nors dėl prieštaringai vertinamos dainos Whydotas staiga išgarsėjo, jis aiškino patyręs daugiau streso nei naudos.

„Menkas malonumas važinėti į policiją ir teismus.

Tačiau dėl šių kelionių geriau pažįstu Anykščius, susipažinau su policininkais“, – juokavo vaikinas, internete jau išplatinęs keletą ironiškų filmų apie vietos policiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?