Neringa gali atsikvėpti – teismas nuvijo bankroto šmėklą

Neringos miesto savivaldybei neteks nusimauti paskutinių kelnių tam, kad atlygintų verslininkams žalą dėl nugriautos restorano. Tokią nutartį priėmė Vilniaus apygardos administracinis teismas, kuris leido metams, iki kitų metų rugpjūčio 1 dienos, nukelti 1,150 mln. eurų kompensacijos išmokėjimą.

„Meinora“ Juodkrantėje valdė jachtų klubą ir žuvų restoraną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Meinora“ Juodkrantėje valdė jachtų klubą ir žuvų restoraną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Aug 21, 2015, 1:15 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 3:31 PM

Teismas patenkino Teisingumo ministerijos prašymą metams nukelti kompensacijos mokėjimo terminą už nugriautą žuvies restoraną Juodkrantėje. Nutartis gali būti skundžiama per 7 dienas.

Neringos valdininkai ne kartą viešai skundėsi, kad sulaukus nepalankaus teismo sprendimo dėl mokėjimo atidėjimo, neliktų kitos išeities kaip tik skelbti savivaldybės bankrotą. Anot jų, tokiu atveju, miesto biudžete neliktų pinigų tarnautojų atlyginimams ir kitoms būtinoms išlaidoms.

„Teisingumo ministerijos ir Neringos savivaldybės prašymą tenkinti – atidėti sprendimo vykdymą 2016-iems biudžetiniams metams, iki 2016 metų rugpjūčio 1 dienos“, – sakė teisėjas Raimondas Blauzdžius.Jis teigė, kad atsižvelgė į įstatymo nuostatas, kurios leidžia atidėti arba išdėstyti mokėjimą dėl turtinės padėties.

„Yra nuostata, kad tuos veiksmus galima atlikti, jeigu biudžetiniams metams nėra nustatytos lėšos teismo sprendimams įvykdyti. Teismas įvertino pateiktus įrodymus, duomenis apie asignavimus, kurių vykdytojas yra Teisingumo ministerija“, – sakė R.Blauzdžius.Jis taip pat pažymėjo, kad žalos mokėjimo atidėjimas verslininkų interesų nepažeis, nes vien metinių palūkanų priteista 57 tūkst. 647 eurai.Teismo sprendime taip pat rašoma, kad Teisingumo minsiterijos biudžete tokių lėšų šiuo metu teismui sprendimui nepakanka, o Neringos biudžeto situacija taip pat sudėtinga.

Ėjo lengviausiu keliu

Tenkindamas prašymą teismas atsižvelgė į tai, kad priteista suma itin didelė. Priteistos ir penkių proc. metinių palūkanų, kurios per metus sudarys beveik 58 tūkst. eurų. Ir šios palūkanos gali būti priskaičiuotos beveik dvejus už metus.

Teisingumo ministerijos atstovė Eglė Dervinskienė teigė, kad sprendimą vertina teigiamai. „Prašymas atidėti buvo pagrįstas ir tikime, kad kitų metų biudžete bus suplanuota pinigai tam. Šiuo metu valstybė nėra pajėgi įvykdyti teismo sprendimo, bet tikimės, kad sprendimas bus įgyvendintas ir šalys nebus nuskriaustos.

Paklaustas, kaip vertina sprendimą atidėti kompensacijos mokėjimą, bendrovei „Meirona“ atstovaujantis advokatas Nedas Šilaika teigė:  “Teismo sprendimo kol kas nevertiname, jei matysime, kad yra pagrindas skundui, tai argumentus skunde ir išdėstysime.

Toks teismo sprendimas reiškia, kad valstybei tek sumokėti apie 60 tūkst. eurų procesinių palūkanų per metus. Gal teismui tai ir nebus svarbu, bet kažkas juk turi prisiimti atsakomybę už papildomų lėšų poreikį“.

Anot jo, nors ir buvo svarstoma galimybė skolintis ir paspartinti procesą, bet valstybės vis tik nuspręsta eiti lengviausiu keliu nepaisant fakto, kad finansinė našta didėja.

Savivaldybė tokios sumos neturi

Teisingumo ministerija prašė teismo sprendimo vykdymą dėl kompensacijos mokėjimo atidėti iki 2016 metų pabaigos, nes tokios sumos šiuo metu neturi nei Neringos savivaldybė, bei pati ministerija, kuri turi sumokėti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų inspekcijai priteistą sumą.

Teismas verslininkams už nugriautą pastatą priteisė 1,150 mln. eurų, kuriuos solidariai turi sumokėti Neringos savivaldybė ir valstybė.

Galutinį sprendimą dėl žalos atlyginimo buvusio restorano valdytojai bendrovei „Meirona“ teismas priėmė gegužės pabaigoje.

Buvo nustatyta, kad nėra akivaizdžių įrodymų, jog bendrovė elgėsi neteisėtai ir už pažeidimus atsakomybę turi prisiimti valstybės ir savivaldybių institucijos.

Bendrovė Juodkrantėje valdė jachtų klubą ir žuvų restoraną L.Rėzos gatvėje.

Pastato statybą Klaipėdos apygardos teismui 2008 metais pripažinus neteisėta ir panaikinus detalųjį planą, projektavimo sąlygas bei statybos leidimą, statinys buvo nugriautas. Teismų vertinimu, restoranas buvo pastatytas prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.