Prorusiška veikla – karjeros stabdys

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė delsia priimti sprendimą dėl naujojo Jaunimo reikalų departamento vadovo, kuriuo pretenduoja tapti Jonas Laniauskas. Mat jis saugumo pareigūnams kliūva dėl savo prorusiškos veiklos.

J.Laniauskas purtosi jam metamų įtarimų dėl prorusiškos veiklos: „Aš esu aktyvus žmogus, kuris jaunystėje dalyvavo įvairiose veiklose.“
J.Laniauskas purtosi jam metamų įtarimų dėl prorusiškos veiklos: „Aš esu aktyvus žmogus, kuris jaunystėje dalyvavo įvairiose veiklose.“
A.Pabedinskienė: „Kai gausiu informaciją iš tam tikrų tarnybų ir su ja susipažinsiu, tada ir galvosiu.“
A.Pabedinskienė: „Kai gausiu informaciją iš tam tikrų tarnybų ir su ja susipažinsiu, tada ir galvosiu.“
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Aug 21, 2015, 6:18 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:08 PM

Vilniaus savivaldybėje jaunimo reikalus koordinuojantis J.Laniauskas laimėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos konkursą vadovauti visos šalies jaunimui, bet kol kas nėra paskirtas į naujas pareigas, rašo „Lietuvos rytas“.

Šaltinių teigimu, A.Pabedinskienę stabdo Valstybės saugumo departamento (VSD) turima slapta informacija apie įtartiną konkurso nugalėtojo veiklą, kuri viešose agentų ataskaitose buvo įvardijama kaip Kremliaus minkštosios galios įrankis.

Bet ministrė tvirtino, kad apie įtartiną pretendento veiklą ji kol kas buvo girdėjusi tik iš žiniasklaidos.

„Kai gausiu informaciją iš tam tikrų tarnybų ir su ja susipažinsiu, tada ir galvosiu“, – koks bus jos sprendimas dėl beveik prieš mėnesį įvykusio konkurso nugalėtojo vis dar neatskleidžia A.Pabedinskienė.

Neoficialiomis žiniomis, užtvėrus kelią J.Laniauskui tapti departamento vadovu, į šias pareigas pretenduotų ir ministrės patarėjas ryšiams su visuomene Arūnas Malinovskis. Tiesa, jis nėra tarp konkurso favoritų. Neatmetama, kad konkursas gali būti skelbiamas iš naujo.

Buvo sudominęs agentus

Lietuviškai su rusišku akcentu kalbančio J.Laniausko veikla buvo atsidūrusi saugumiečių akiratyje. Mat jis susijęs su Rusijos ambasados Vilniuje remiamomis organizacijomis.

Buvęs Rusų kultūros centro vadovas yra įsteigęs asociaciją „Jaunimo iniciatyvinė grupė“, kuri į Lietuvą vežė įvairius prieštaringai vertinamus veikėjus iš Rusijos ir čia rengė į rusakalbį jaunimą orientuotus renginius.

Teigiama, kad J.Laniauskas taip pat aktyviai veikė Rusijos tėvynainių taryboje.

Kaip teigiama VSD ataskaitose, per tokias Rusijos užsienio reikalų ministerijos sukurtas tarybas Kremlius siekia kontroliuoti užsienyje gyvenančių rusakalbių veiklą ir kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Bando išversti kailį?

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas įsitikinęs, kad ankstesnė J.Laniausko veikla yra gana rimta kliūtis pretenduoti į departamento vadovus.

Parlamentaras mano, kad ministrė turi teisę priimti politinį sprendimą neskirti konkurso nugalėtojo į šias pareigas dėl įvairių priežasčių: „Šiuo atveju įvardijamos priežastys yra gana aiškios ir, mano supratimu, rimtos.

Manau, apie kandidatą daug pasako faktas, kad dar prieš keletą metų jis buvo aktyvus Rusijos ambasados finansuojamų organizacijų dalyvis.“

Politikas taip pat abejoja J.Laniausko nuoširdumu aiškinant, kad jo ir tų organizacijų keliai išsiskyrė.

A.Anušauskas nemano, kad įtartiną pretendento į valstybės tarnybą veiklą galbūt būtų galima nurašyti dėl jaunatviško nepatyrimo. „Atleidimo tegu eina į bažnyčią“, – juokais pasiūlė parlamentaras.

A.Anušauskas mano, kad gali atsirasti ir daugiau panašių atvejų, kai anksčiau pinigais ar kitomis gėrybėmis vilioti įvairūs veikėjai gali bandyti išversti kailį ir veržtis į valstybės tarnybą: „Tiktai keista, jog kai kas stebisi, kad į tokius asmenis, kurie staiga iš vienos pusės bando pereiti į kitą ir užsitikrinti kur kas svarbesnes pozicijas, reaguojama įtariau. Bet juk vertybės taip staiga nepasikeičia.“

Tikino esąs lojalus pilietis

Ministrės sprendimo laukiantis rusu save laikantis 32 metų J.Laniauskas irgi, atrodo, ima suprasti, kad keičiantis geopolitinei situacijai jo atvirai deklaruota meilė Rusijai gali užkirsti kelią kopiant karjeros laiptais.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės Jaunimo reikalų skyriaus vedėjo, tai, kas dar prieš trejus ar ketverius metus atrodė normali veikla, dabar, pasikeitus geopolitinei situacijai, tampa valstybei pavojų keliančia veikla.

„Aš esu aktyvus žmogus, kuris jaunystėje dalyvavo įvairiose veiklose“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pripažino savo ryšių su tėvynainius vienijančiomis organizacijomis neneigiantis Lietuvos rusas.

Bet J.Laniauskas nenorėjo atskleisti, ar vis dar palaiko su jomis ryšius ir kaip vertina tai, kad šie ryšiai jam gali dabar pakenkti.

Vis dėlto savivaldybės darbuotojas tikino esantis lojalus Lietuvos pilietis.

Vyras taip pat tvirtino, kad jo veikla niekaip nebuvo susijusi su žvalgyba svetimos valstybės naudai, ir mano, jog VSD pareigūnams tai turėtų būti žinoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.