Profesinės sąjungos prognozuoja protestus visoje Lietuvoje

Naujo Darbo kodekso projektu

Profesinės sąjungos prognozuoja protestus visoje Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Profesinės sąjungos prognozuoja protestus visoje Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-09-08 12:41, atnaujinta 2017-10-16 22:45

Pasak „Sandraugos“ pirmininko Kęstučio Juknio, rugsėjo 15 dieną profesinių sąjungų atstovai spręs, kokių akcijų imtis vėliau. 

„Priešpastatoma visa bendravimo kultūra, visa socialinė partnerystė, užsimojama vienu kirčiu panaikinti darbo teisę Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė profesinės sąjungos vadovas. 

Jis neigė verslo atstovų poziciją, kad dabartinis Darbo kodeksas yra sovietinis – jo teigimu, jis priimtas, Lietuvai atgavus nepriklausomybę ir įsigaliojo 2003 metais. 

„Sandraugos“ teisininkė Živilė Čeplauskė sakė, kad žmonės nesijaučia saugiai, todėl tai gali lemti tolesnius protestus. 

„Žmonės žino, ką jiems siūlo. Ir iš tikrųjų nėra ramu tarp žmonių, aš galiu atsakingai tą pasakyti, nes visi susirūpinę tuo, kas bus. Socialinis modelis tarsi teikiamas tam, kad išgelbėtų verslą, taip išeitų. Nes mes dabar girdėjome, kad verslas toks silpnas, kad negali savęs apsimokėti ir dėl to mums reikia keisti Darbo kodeksą, mažinti naštą verslui, tačiau niekas nekalba apie žmones“, – teigė ji. 

„Nėra tarp žmonių ramu ir tas skubėjimas įneša dar daugiau nerimo. Mes nežinome, kas atsitiks, į ką mitingas gali išaugti, nes numatomos ir tęstinės priemonės, mitingas yra viena iš jų. Gali tai vykti regionais, gali vykti įvairiai“, – pridūrė Ž.Čeplauskė. 

„Sandraugos“ atstovai teigė, kad, jų nuomone, diskusijos dėl Darbo kodekso yra sveikintinas dalykas, tačiau Vyriausybės skubėjimas ir visiškai naujo kodekso projektas eliminuoja esminių diskusijų galimybę. Tačiau, anot jų, naujo socialinio modelio ir Darbo kodekso projektų kūrimas turėjo ir pliusų: paskatino profesines sąjungas jungti jėgas. 

Savo ruožtu K.Juknys teigė netikintis, kad socialinį modelį sukritikavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė gali sustabdyti modelio priėmimą, jeigu jam pritartų Seimas. 

„Seimo nariai puikiai atsakys, kad gali dvi savaites prezidentė nepasirašyti ir vistiek įstatymas neįsigalios. Su geriausiais norais prezidentė tikrai neišgelbės tos pozicijos“, – sakė profesinės sąjungos vadovas. 

Profesinės sąjungos kritikuoja Darbo kodekso projektą, nes jis mažina darbuotojų teises ir jų socialines garantijas. Tuo tarpu darbdaviai tvirtina, kad darbo santykius būtina liberalizuoti, atsižvelgiant į ekonomines realijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.