Su baltarusišku pasu troleibusais ir autobusais važiuoja dykai

Jei nori po Vilnių autobusais ir troleibusais važinėti be bilieto, pasirūpink baltarusišku pasu. Pasirodo, šios šalies zuikiai yra nebaudžiami.

Vilniaus kontrolieriai dažniausiai yra negailestingi ir zuikių nesigaili.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus kontrolieriai dažniausiai yra negailestingi ir zuikių nesigaili.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Sep 8, 2015, 8:25 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 8:08 PM

Šią savaitę vienu sostinės maršrutu važiavę vilniečiai tapo neįprasto įvykio liudininkais.

Vienoje iš stotelių įlipus kontrolieriams, rusiškai kalbanti jaunų žmonių porelė akivaizdžiai sutriko – jie važiavo be bilieto.

Veltui jie bandė aiškinti kontrolieriams, kad ką tik įlipo, kad jaunuolis užsikalbėjo su mergina ir nepastebėjo, kaip greitai autobusas nuvažiavo kelias stoteles, kad visada sąžiningai perka bilietus.

Ir jau kai atrodė, kad baudą mokėti vis tiek teks, nes kontrolieriai neperkalbami, jaunuoliai pasisakė esantys atvykėliai iš Minsko (Baltarusija).

Jiems parodžius pasus, kontrolieriai staiga atlyžo, liepė autobuso vairuotojui parduoti zuikiams bilietus ir jiems palinkėjo geros kelionės.

Pasirodo, tai nebuvo vienkartinis baltarusius mylinčio kontrolieriaus gestas.

Įmonės „Susisiekimo paslaugos“ kontrolieriams nurodyta su turistais iš užsienio elgtis švelniau ir nebausti pasitaikius pirmai progai.

Kiekvienoje transporto kontrolierių brigadoje, vykstančioje dirbti į Vilniaus gatves, privalo būti žmogus, kuris moka užsienio kalbą.

Privalumas – rusų ir lenkų kalbos. Būna, kad keleiviai nesupranta, jog reikia pažymėti talonėlius – tuomet kontrolieriai jiems draugiškai paaiškina, ką daryti.

„Susisiekimo paslaugų“ laikinoji direktorė Modesta Gusarovienė pabrėžė, kad nuolat kalbasi su „Susisiekimo paslaugų“ kontrolieriais, jog jie privalo būti supratingi, kiekvienoje situacijoje atsižvelgti į aplinkybes.

Valstybinio turizmo departamento atstovės spaudai Editos Gaigalienės nuomone, būtų nelogiška, jei kontrolieriai pradėtų bausti arba pasigailėtų atsižvelgdami į keleivio pilietybę. Visiems sąlygos turi būti vienodos. Tačiau pasigailėję baltarusių Vilniaus kontrolieriai pasielgė gražiai ir humaniškai.

„Užsieniečių atsiliepimai formuoja nuomonę apie mūsų šalį, todėl tai tikrai gražus poelgis.

Džiugu, nes kontrolieriai dažniausiai būna negailestingi, rūstūs“, – sakė ji.

Įžvelgia lietuvių teisių suvaržymą

Agneta Lobačevskytė

Lygių galimybių kontrolierė

„Tokią istoriją būtų galima tirti kaip diskriminaciją dėl tautybės. Lygių galimybių įstatyme nėra numatyta diskriminacija pilietybės pagrindu, bet šiuo atveju pilietybė galėtų būti prilyginta tautybei.

Nemanau, kad viešojo transporto kontrolieriai turėtų taikyti kokias nors išimtis keleiviams be bilieto. Lygiai kaip ir lietuviai, užsienyje važiuojantys viešuoju transportu be bilietų, yra baudžiami.

Noras privilioti į Vilnių daugiau turistų negali būti diskriminuojantis mūsų piliečių atžvilgiu. Negalima siekti tikslo bet kokiomis priemonėmis.

Jei sprendimas leisti važinėti užsieniečiams be bilieto viešuoju transportu būtų oficialiai patvirtintas, mes turėtume tai įvertinti. Jei mus įtikins paaiškinimas, kad taikomos priemonės pateisina šią išimtį, laikysime, jog sprendimas nediskriminuojantis. Priešingu atveju laikysime, kad tai pažeidžia Lygių galimybių įstatymą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.