Per šauktinio priesaiką V. Ušacko sūnui virpėjo širdis

Penktadienį prisiekęs tarnauti Lietuvos Respublikai pirmojo šaukimo nuolatinės privalomosios karo tarnybos karys Raimundas Ušackas sako, kad tokį jo gyvenimo posūkį iš dalies nulėmė tuometiniai įvykiai Ukrainoje.

R.Ušacko ateities planuose – magistro studijos Vakarų Europoje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Ušacko ateities planuose – magistro studijos Vakarų Europoje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pasveikinti sūnaus atvyko tėvai – Vygaudas ir Loreta Ušackai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pasveikinti sūnaus atvyko tėvai – Vygaudas ir Loreta Ušackai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Ušackas nekantriai laukia tikrųjų išbandymų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Ušackas nekantriai laukia tikrųjų išbandymų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iškilminga priesaikos ceremonija vyko Klaipėdos universiteto miestelio aikštėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iškilminga priesaikos ceremonija vyko Klaipėdos universiteto miestelio aikštėje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aušra Pilaitienė

Sep 11, 2015, 2:01 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 9:04 AM

„Šiandien – svarbi diena. Iškilmingai prisiekėme tarnauti Lietuvos Respublikai, ginti Lietuvos valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę. Kai sakiau tuos žodžius, šiek tiek virpėjo širdis, apėmė pasididžiavimo jausmas“, – užgriuvusių emocijų po priesaikos neslėpė 23 metų vaikinas. Raimundas yra Europos Sąjungos ambasadoriaus Rusijoje Vygaudo Ušacko sūnus. 

Kartu su juo priesaiką davė dar 494 jauni vyrai iš visos Lietuvos. Jie devynis mėnesius tarnaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione. Iki iškilmingos priesaikos Klaipėdos universiteto miestelio aikštėje batalione jie praleido tris savaites.

„Kai pasakiau tėvams apie savo sprendimą tapti šauktiniu, jie pasiūlė išsimiegoti ir viską gerai apmąstyti. Rytą pasakiau tą patį. Tai buvo mano sprendimas. Jį  pirmiausia nulėmė įvykiai Ukrainoje, juo labiau kad tuo metu su šeima gyvenau Maskvoje, viskas labai arti, labai jautru. Manau, jei būčiau gyvenęs ir Amerikoje, nuomonė būtų ta pati. Buvimas Maskvoje ne nulėmė, bet prisidėjo. Norėjosi išbandyti save: devyni tarnybos mėnesiai – tai puiki gyvenimo mokykla“, – sakė R.Ušackas.

Jis pripažino per pirmąsias tris savaites pajutęs, kas yra karinė drausmė, tvarka, teisingumas.

„Viskas gerai. Visi vadai griežti, bet teisingi, patirtis labai įdomi, bet tai tik pradžia. Laukiu ateities, kai prasidės pratybos, kai imsime žygiuoti į miškus, išmoksime naudoti ginklus. Daug jau išmokome, bet laukia dar daugiau. Sunkumų nebuvo. Ir mūsų šeimoje visada buvo tvarka. Tik dabar daugiau griežtumo: jei padarai kažką ne taip, turėsi padaryti teisingai“, – apie naują patirtį pasakojo vilnietis.

Pirmąją dieną susirinkusiems kai kuriems šauktiniams bene sunkiausia užduotis buvo tinkamai pakloti lovą. R.Ušackas tikino, kad visas būrys jau išmoko tai atlikti greitai ir tvarkingai.

„Anksti keltis – ne problema, aštuonių valandų miego sočiai pakanka, netrūksta ir maisto, skanu, nebent kartais pasivaišiname šokoladu. Jei pritrūksta saldumynų, jų galima nusipirkti“, – juokavo karys.

Jis teigė pirmiausia norįs išbandyti save, pajusti darbo komandoje, pasitikėjimo vienas kitu svarbą: „Laukiu fizinių išbandymų, kai vienas kitą turėsime paremti sunkiais atvejais.“

Priesaiką Lietuvai davęs vyras teigė kol kas nė  akimirkos nesuabejojęs savo pasirinkimu ir iš kitų to negirdėjęs.

„Čia susirinkome visi labai teisingai mąstantys žmonės, tai pajutau pirmą dieną dar autobuse važiuodamas į Klaipėdą. Visi buvo užsidegę noru kuo greičiau sužinoti, kaip ten yra iš tikrųjų“, – sakė R.Ušackas ir pridūrė kad sunkumų dar nebuvo. Net kojos kol kas nenutrintos.

Galbūt tai – ateityje.

Karys nesigraužia, kad teko kuriam laikui atidėti mokslus. Didžiojoje Britanijoje jis baigė ekonomikos ir politikos bakalauro studijas. Pastaruoju metu Maskvoje privačiuose kursuose mokėsi rusų kalbos.

Ateities planuose – magistro studijos Vakarų Europoje, Vokietijoje ar Anglijoje.

Į priesaikos davimo iškilmes negalėjo atvykti Raimundo draugė, nes jai teko dirbti.

Sūnaus pasveikinti atvažiavo tėvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.