Reklama Vilniaus kapinėse sukėlė šaršalą

Kiek žmonių reikia, kad būtų ištirtas skundas dėl Karveliškių kapinėse išmėtytų kortelių, kuriomis verslininkas reklamavo kapų tvarkymo paslaugas? Nepatikėsite – triūsusiems biurokratams suskaičiuoti neužtektų net ir dviejų rankų pirštų.

Keturios valdiškos institucijos maždaug metus aiškinosi, kas turi nuo kapų surinkti vilnietę papiktinusias reklamines korteles. Bet jos šią savaitę tebesimėtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Keturios valdiškos institucijos maždaug metus aiškinosi, kas turi nuo kapų surinkti vilnietę papiktinusias reklamines korteles. Bet jos šią savaitę tebesimėtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Kur kitur, jei ne kapinėse, paminklų meistrui reklamuoti savo paslaugas?<br>D.Umbraso nuotr.
Kur kitur, jei ne kapinėse, paminklų meistrui reklamuoti savo paslaugas?<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2015-09-25 14:41, atnaujinta 2017-10-13 19:30

Būtų pakakę vos vieno policininko ar Viešosios tvarkos skyriaus pareigūno, kuris, nuėjęs pas Karveliškių kapinėse reklaminių kortelių primėčiusį verslininką, pagrasintų: „Na, na, na, teršti amžinojo poilsio vietų negalima!“

Juk ant tų kortelių buvo kapų tvarkymo paslaugas teikiančio Valerijaus Šturo pavardė, telefono numeris. Tačiau valdininkai beveik prieš metus dėl to ėmė siuntinėti vieni kitiems raštus ir įsuko tokią karuselę, kuri sustojo tik visai neseniai.

Plušo Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių darbuotojai, prakaitavo Registrų centro atstovai ir net Seimo kontrolieriaus komanda.

Vien tam, kad patvirtintų – vilnietės skundas dėl šiukšlių Karveliškių kapinėse pagrįstas. Tačiau kortelės šalia kapaviečių mėtosi iki šiol.

Pradėjo svaidytis raštais

Istorija prasidėjo dar praėjusiais metais, kai viena vilnietė, per Vėlines apsilankiusi Karveliškių kapinėse, pasipiktino dėl šiukšlių – šalia kapų išmėtytų kortelių, kuriose buvo rašoma: „Paminklai, betonavimas, paminklų montavimas ir kitokie darbai.“

Moters nuomone, kapavietės – ne reklamos stendai, todėl ji paprašė šiukšlintoją nubausti. Vilniaus rajono savivaldybės administracija į skundą atsiliepė jau kitą dieną. Manote, nusiuntė tvarkdarius surinkti išmėtytų kortelių, nubausti šiukšlintojo? Ne.

Vilniaus rajono valdininkai nusprendė, kad išmintingiausia raštu kreiptis į kolegas sostinės savivaldybėje.

Rašte tuomečiam administracijos direktoriui Valdui Klimantavičiui jie pripažino – taip, Karveliškių kapinės yra Vilniaus rajono teritorijoje, bet jas prižiūri Vilniaus miesto savivaldybės samdoma įmonė „Aketonas“.

Tai – tik istorijos pradžia. Sostinės savivaldybės valdininkai, gavę kolegų raštą, taip pat nemanė, kad problemą galima paprastai išspręsti pagrasinus šiukšlintojui baudomis ar net jį nubaudus.

Vilniaus savivaldybės atstovai prabėgus penkioms dienoms po skundo surašė Vilniaus rajono valdininkams raštą atgal.

Esą kapinės yra rajone, tad jose ir galioja Vilniaus rajono savivaldybės sprendimai.

Todėl už jų laikymosi kontrolę yra atsakinga Vilniaus rajono, o ne Vilniaus miesto savivaldybė.

Ėmė knistis po įstatymus

Vilniaus rajono savivaldybė nutarė taip lengvai nepasiduoti ir sostinės savivaldybei raštu atrėžė, kad Karveliškių kapinės yra rajono teritorijoje, bet su miesto savivaldybe sudaryta žemės sklypo, kuriame yra minėtosios kapinės, panaudos sutartis.

Vilniaus rajono savivaldybė pažymėjo, kad miesto savivaldybės taryba 2012-aisiais patvirtino savivaldybės teritorijoje esančių kapinių tvarkymo taisykles, kuriose, be kita ko, reglamentuojama laidojimo Karveliškių kapinėse tvarka.

Vilniaus miesto savivaldybė pasirodė taip pat nepėsčia ir rajono savivaldybei metė dar vieną kozirį.

Taip, sostinė pagal sudarytą panaudos sutartį naudoja, tvarko, prižiūri ir administruoja žemės sklypą, kuriame yra Karveliškių kapinės.  Tačiau panaudos sutarties pagrindu Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje negali pradėti galioti Vilniaus miesto savivaldybės institucijų sprendimai!

Kortelių niekas nė nemanė surinkti. Tiesa, sostinės savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistai buvo nuvažiavę į kapines, bet sugebėjo jų nerasti.

Nors kortelės, išmėtytos ant kapų prie pat tako, akis bado iki šiol.

Skundo autorė atsiuntė ir tų šiukšlių nuotraukas, bet tikrintojai buvo akli.

Liepė susirinkti korteles

Pagaliau Vilniaus savivaldybė nusprendė susirasti Karveliškių kapinėse šiukšlinusį V.Šturo. Manote, kad jam paskambino ar pasibeldė į jo namų duris? Ne. Valdininkai su šiukšlintoju nusprendė bendrauti jiems įprastu būdu – raštu.

2015 metų sausio 15 dieną rašte jie V.Šturo išdėstė Kapinių tvarkymo taisykles, Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį, kuriame kalbama apie kapinių tvarkymo taisyklių pažeidimus.

Po keturių dienų Vilniaus valdininkai parašė dar vieną raštą – skundo autorei. Jie prisipažino, kad kortelių nerado, todėl vadovavosi prie skundo prisegtomis nuotraukomis. Moterį jie informavo, kad V.Šturo griežtai įspėjo iki sausio 23-iosios surinkti visas išmėtytas korteles.

Keista – kortelių nerado, bet žmogui liepė jas susirinkti. Skundo autorę valdininkai ramino – jei kortelių nesusirinks, šiukšlintojas gaus baudą.

Kapines administruojančios įmonės „Aketonas“ darbuotojai įpareigoti atkreipti dėmesį į čia besilankančius asmenis. Pastebėjus įtartinus žmones, kurie dėlioja korteles su reklama, perspėti juos apie neteisėtą veiklą ir informuoti apie pažeidėjus policiją arba Viešosios tvarkos skyrių.

Tyrė Seimo kontrolierius

Gavęs informacijos apie šią rašliavą, neiškentė Seimo kontrolierius Raimondas Šukys.

Jis savo iniciatyva pradėjo tyrimą, nors taip nutinka itin retai. Paprastai Seimo kontrolierių įstaiga darbo imasi gavusi skundą. Pirmiausia Seimo kontrolierius kreipėsi į Vilniaus miesto ir rajono savivaldybes. Paskui – į Registrų centrą, kad išsiaiškintų, kur iš tikrųjų yra Karveliškių kapinės.

Ir štai pačioje vasaros pabaigoje paskelbė išvadas. Pareigūnų veiksmus jis įvertino bent keliais aspektais: dėl Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių darbuotojų veiksmų (neveikimo) nagrinėjant skundą, taip pat dėl valdininkų veiksmų (neveikimo) sprendžiant klausimus, susijusius su Karveliškių kapinių tvarkymu.

Bedė pirštu į kaltininkus

R.Šukys nurodė, kad Vilniaus rajono savivaldybė, ne vieną kartą permesdama vilnietės skundą sostinės valdininkams, elgėsi pagrįstai ir išvardijo penkias priežastis.

Viena jų – kapines administruoja Vilniaus savivaldybė, tai ji ir privalo rūpintis tvarka.

Tad, jo nuomone, Vilniaus rajono valdžios negalima kaltinti neveiklumu.  Tačiau skundo dalį dėl sostinės savivaldybės administracijos pareigūnų veiksmų jis pripažino pagrįsta. Tad kaltininkas surastas, prirašyta šūsnys raštų ir istorija baigta? Anaiptol ne.

Seimo kontrolierius Vilniaus savivaldybei rekomendavo imtis priemonių, kad ateityje gavus asmenų skundus dėl kapinių tvarkymo jie nebūtų svaidomi kitoms įstaigoms.

Apie rekomendacijos nagrinėjimo rezultatus Seimo kontrolierius paprašė informuoti iki rugsėjo 30 dienos.

Vadinasi, dar vienas raštas bus. Galbūt jau paskutinis.

Pasikalbėjo ir nenubaudė

Tačiau absurdas tęsiasi toliau. Nors nustatyta, kad už tvarką Karveliškių kapinėse atsakinga sostinės savivaldybė, V.Šturo dėl šiukšlinimo buvo iškviestas į Vilniaus rajono savivaldybę. Tai jis pripažino „Sostinei“.

Valdininkai su vyriškiu pasikalbėjo, bet nebaudė. V.Šturo tikino paskutinį kartą korteles Karveliškių kapinėse palikęs prieš praėjusių metų Vėlines.

„Kortelių ant kapų daugiau nemėtau. Gal likę ten senų“, – kalbėjo V.Šturo, nė nemanantis susirinkti šiukšlių. Jis negalėjo pasakyti, kiek kortelių primėtė Karveliškių kapinėse.

Paminklų meistras įsitikinęs, kad skundą dėl kortelių surašė konkurentai: „Kas gi daugiau – tik jie. Esu neįgalus žmogus, savo rankomis stengiuosi užsidirbti duonai, o sulaukiu štai tokio atpildo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.