Kaune prasidėjo gražiausių pravardžių konkursas. Kas laimės?

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Oct 2, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 5:59 AM

Kauniečiai taip įprato prie to prasivardžiavimo, kad vieni visai nekreipia į tai dėmesio, o kiti ir patys ėmė prasivardžiuoti.

Prisiminkime dar visai neseną rinkimų į savivaldybės tarybą kampaniją, kai pats dabartinis Kauno meras V.Matijošaitis reklaminiuose plakatuose tikino, kad „subrendęs krabas geriau“. Net tie, kas nebuvo girdėję taip vadinamo žinomo verslininko, sužinojo visai juokingą, bet nežinia, ar tikrą jo pravardę.

Todėl prie prasivardžiavimo įpratusių daugumos kauniečių visai nenustebino prieš kelis mėnesius plykstelėjęs „kugelio ir šaltienos“ skandalas, o jei atvirai – banali vaikų darželio lygio intrigėlė tarp verslininko U.Kiguolio ir Kauno mero sūnaus, miesto tarybos nario bei lenktynininko D.Matijošaičio.

Pastarasis socialiniame tinkle liepos mėnesį parašė, kad sulaukęs prašymo paskolinti savo lenktyninį automobilį vienos poros fotosesijai, iš karto pagalvojęs, jog tai – „Šaltiena ir Kugelis“. Viešoje erdvėje atsiradusi pravardė įsiutino U.Kiguolį – jis suprato, kad D.Matijošaitis kalbėjo apie jį ir jo draugę M.Šalčiūtę.

Apie ką galvojo D.Matijošaitis rašydamas – ne taip ir svarbu. Tiesą sakant, prieš gerą dešimtmetį Kugelio pravardę mieste turėjo ir dar vienas žinomas aukštas pareigas ėjęs žmogus. Pravardė tąsyk labiau buvo siejama su šio žmogaus išvaizda, todėl ji tarp save gerbiančių žmonių neprigijo.

Maža, kiek mes visi turime sveikatos sutrikimų ar išvaizdos trūkumų! Norint kiekvieną galima būtų pravardžiuoti – gal tada net oficialių pavardžių nereikėtų. Kita vertus, pavardės kadaise Lietuvos kaimuose gimdavo ir iš pravardžių.

Tačiau grįžkime prie „kugelio ir šaltienos“. Įsijautęs į pašieptojo vaidmenį U.Kiguolis kreipėsi į Kauno savivaldybės Etikos komisiją ir net patį merą, reikalaudamas D.Matijošaičio viešo atsiprašymo ir neteisingos informacijos paneigimo.

Kauno meras, pagarba jam, nors ir sugebantis pasijuokti iš savęs, šį kartą į žodžių ir pravardžių beprotmūšį nesivėlė. To betrūko, kad jis viešai vanotų sūnų diržu ar surinkęs „Vieningo Kauno“ frakciją svarstytų atžalos elgesį, o gal net išvis pašalintų iš frakcijos narių.

Šią savaitę U.Kiguolis pagaliau išgirdo ir savivaldybės Etikos komisijos sprendimą. Ji atsisakė aiškintis, kas yra kugelis ir šaltiena ir kaip šie maisto produktai gali būti sietini su įsižeidusiu verslininku ar M.Šalčiūte. D.Matijošaitis komisijai raštu paaiškino, kad neturi dėl ko aiškintis, o komisijos nariai pareiškė nemanantys, kad šioje situacijoje buvo prasilenkta su netinkamu elgesiu politikoje. Taškas!?

Sprendžiant iš pirmos U.Kiguolio reakcijos, verslininkas su tokiu politikų sprendimu nesitaikys. Jis net pagrasino kreiptis į teismą, nes mano, kad prasivardžiuodami politikai rodo blogą pavyzdį tautai.

Tiesą sakant, sunku patikėti, kad U.Kiguolio pavardė daugumai kauniečių asociuotųsi su jų mėgstamu bulvių patiekalu. Nesunkiai būtų galima pateikti kelias labiau vykusias asociacijas, dėl kurių verslininkas gal net būtų pamalonintas.

Tai vis dėlto, kodėl pyksta U.Kiguolis? Ir ar iš tikrųjų jis yra įsižeidęs? Gal verslininkas į žodžių žaidimą įsivėlė, nes taip pat ruošiasi žengti į politiką...

Įsivaizduokite rinkiminį plakatą, kuriame užrašyta: „Paskrudęs kugelis geriau“.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.