Bendradarbiavimas su STT pakrypo netikėtai

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) darbuotojai ėmė šauktis prezidentės pagalbos – esą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pasitelkė šantažą. Ar tikrai?

NŽT direktorė D.Gineikaitė ir jos pavaldinys A.Juška pasijuto spaudžiami.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
NŽT direktorė D.Gineikaitė ir jos pavaldinys A.Juška pasijuto spaudžiami.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-10-09 10:47, atnaujinta 2017-10-11 05:28

Ar gali būti, kad NŽT veiklą skaidrinti pasišovusi naujoji jos vadovybė ne tik susiduria su įvairių interesų grupių spaudimu, bet ir tam kelią turinčios užkirsti STT, su kuria yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, šantažu?

Apie tai prakalbo trečiadienį į STT iškviestas ir ten tris valandas praleidęs NŽT Vilniaus skyriaus vedėjas Arvydas Juška.

Po akistatos su pareigūnais blogai pasijutęs tarnautojas nutarė kreiptis į Dalią Grybauskaitę.

Prezidentei skirtame viešame laiške A.Juška piktinasi STT pareigūnų elgesiu – esą per kompiuterio apžiūrą jis buvo provokuojamas įskųsti NŽT vadovybę, kitaip pats galįs turėti nemalonumų: „Visas pokalbis vyko naudojant įvairias užuominas, alegorijas ir panašius triukus, kurių esmė tokia – arba tu priduodi, arba tave pakišam.“

Pertvarkos kažkam kliūva

Apie nuolat patiriamą įvairių interesų grupių, taip pat politikų spaudimą vakar užuominomis prakalbo ir NŽT vadovė Daiva Gineikaitė, į šias pareigas paskirta prieš dešimt mėnesių.

Anot direktorės, spaudimas prasidėjo ėmusis pertvarkų, kurios galėjo nepatikti ne tik atleidžiamiems darbuotojams, kurie įvairias tarnybas užvertė skundais.

Žemės grąžinimo procesas ypač sudėtingas Vilniuje, kur ji yra brangiausia.

„Šią savaitę turėjome išskirtinį įvykį, kai sostinės centre, labai geroje vietoje, atidavėme sklypą žmonėms. Tai, matyt, patinka irgi ne visiems“, – kalbėjo D.Gineikaitė.

Nelįs prie garsenybių

A.Juška irgi neatmetė, kad ir jo iškvietimas į STT gali būti susijęs tiek su šiuo sprendimu, tiek su pastaruoju metu intensyviai atliekamomis iš valstybės nuomojamų sklypų patikromis.

Viena tokių susijusi ir su bendrovės „Teo“ iš valstybės nuomojamu žemės sklypu Lvovo gatvėje Vilniuje. Šio sklypo patikra turėjo būti atliekama ketvirtadienį, bet buvo atšaukta.

A.Juška prezidentei skirtame laiške kiek ironizuodamas pasiaiškino, esą tik atsitiktinumas, jog tikrinti Švedijos kapitalo įmonės nuomojamą žemės sklypą buvo nuspręsta šios šalies karalių vizito metu.

„Daugiau nesikėsinsiu į žymių bendrovių nuomojamus žemės sklypus“, – pažadėjo į STT akiratį patekęs skyriaus vedėjas. Jis užsiminė, kad garsių bendrovių, kurios bando daryti įtaką ir tarnybai, yra daugiau.

Piktinosi metodais

Žemėtvarkininkas tikino, kad su STT atliekamu tyrimu pats niekaip nėra susijęs ir mano, jog kompiuterio apžiūra buvo tik pretekstas: „Tris valandas labai profesionalus pareigūnas įvairiausiais būdais bandė mane lyg ir užverbuoti – kad vykdyčiau jiems palankią veiklą.

Aš pasirengęs oficialiai teikti pareigūnus dominančią informaciją apie galimą korupciją, bet kiek supratau iš jų užuominų ir anekdotų, jie norėjo, kad ką nors pakiščiau.“

Valdininkas teigė supratęs, kad pareigūnus domina NŽT ar ją kontroliuojančios Žemės ūkio ministerijos vadovybė. Jam taip pat esą buvo laidomos užuominos, kad jei nepereis į STT pusę, gali netekti darbo.

„Esu sovietmečiu jau susidūręs su panašiais dalykais ir tie kagėbistiniai metodai man nepatinka“, – kalbėjo A.Juška.

Dejonės – gynybinė versija?

D.Gineikaitė teigė pasitikinti naujuoju skyriaus vedėju ir taip pat mananti, jog spaudimas A.Juškai gali būti susijęs su pertvarka, kuria siekiama skaidrinti tarnybos veiklą. Tai daroma ir padedant STT, yra pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas.

Direktorė sakė, kad šiuo bendradarbiavimu dar nenusivylė, nors A.Juškos atžvilgiu agentai truputį persistengė: „Bandysiu susitikti su STT vadovu ir spręsti iškilusius nesklandumus.“

Tuo tarpu STT atstovas Ruslanas Golubovas tikino, kad kalbos apie spaudimą ir galimą šantažą – A.Juškos gynybos versija: „Tai – visiška netiesa. Mes tokių kalbų girdime atlikdami kas antrą tyrimą ir dar niekada jos nepasitvirtino“.

Įtarimai dėl sklypo

STT vadovas S.Urbanavičius taip pat atmetė žemėtvarkininkų priekaištus dėl spaudimo ir šantažo.

A.Juška į STT buvo iškviestas pareigūnams atliekant rugpjūtį pradėtą tyrimą dėl 300 tūkst. eurų vertės sklypo Vilniuje, Eišiškių plente, nuomos teisėtumo.

Įtariama, kad viena bendrovė 1,4 hektaro sklypą įsigijo sukčiaudama, į verslininkų sukurtą nusikalstamą schemą galėjo būti įtraukti ir keli NŽT darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.