Švedų tyrėjų ginklu tapo N.Bilevičiaus brolio žodžiai

Šią savaitę Švedija akylai stebės lietuvio Nerijaus Bilevičiaus teismo procesą. 35 m. lietuvis kaltinamas nužudęs 17 m. švedę Lisą Holm. 

Šią savaitę žmogžudyste kaltinamas N.Bilevičius bus teisiamas.
Šią savaitę žmogžudyste kaltinamas N.Bilevičius bus teisiamas.
Šią savaitę žmogžudyste kaltinamas N.Bilevičius bus teisiamas.
Šią savaitę žmogžudyste kaltinamas N.Bilevičius bus teisiamas.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 26, 2015, 2:59 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 6:27 PM

Mergina buvo rasta apnuoginta ir brutaliai sukišta į nedidelę rūbų spintą. Prieš tai ji buvo pakarta – ant jos kaklo buvo rasta virvė, o burna buvo užklijuota lipnia juosta. Nors L.Holm nebuvo išžaginta, ekspertai prabilo apie seksualinį motyvą, nes ant aukos drabužių ir kūno buvo rasta N.Bilevičiaus spermos. 

Iš pradžių dėl birželio 7-ąją rastos užmuštos L.Holm nužudymo buvo įtariami trys lietuviai – ne tik N.Bilevičius, bet ir jo jaunesnis brolis Aivaras bei žmona Irina. Vėliau jiems įtarimai buvo panaikinti – jie grįžo į Lietuvą. 

Čia lankėsi ir Švedijos prokurorai, kurie apklausė į tėvynę grįžusius Aivarą ir Iriną Bilevičius. 

Prispaudė artimuosius

Kaip teigia švedų portalas „expressen.se“, pavargęs po trijų valandų apklausos Aivaras nusprendė savo 35 metų broliui Nerijui Bilevičiui atsukti nugarą.

„Jeigu tai padarė, jis man nebe brolis“, – pareiškė jis tardytojui ir papasakojo apie sumeluotą alibi.

Prieš N.Bilevičiaus žmonos ir brolio galutinę apklausą Lietuvoje rugsėjo 23 dieną tyrėjai nusprendė ant vienos kortos pastatyti viską.

Tyrėjai suprato, kad šeimos nariai žino, kur N.Bilevičius buvo tą sekmadienio vakarą, kai L.Holm dingo. Ir jų pasakojimai galėjo būti naudingi siekiant nustatyti nužudymo vietą ir laiką.

Strategija, turėjusi priversti brolį su žmona bendradarbiauti, buvo brutali. Tyrėjai šeimos nariams iškėlė visus N.Bilevičiaus kaltės įrodymus ir leido informacijai nusėsti.

Tada brolis ir prabilo apie sumeluotą alibi.

Kai policija pirmą kartą atėjo patikrinti brolių DNR po to, kai rado Lisos mopedo pirštinę daržinėje, broliai atsistojo vienas priešais kitą, ir Nerijus, palinkęs link brolio, tyliai pasakė: „Jeigu kas nors klaustų, šeštą valandą aš buvau namie.“

Brolis vėliau pasakojo nustebęs, kad Nerijus jo paprašė sumeluoti laiką. Ir per kitas apklausas jis, stengdamasis išsukti brolį, keliskart davė melaginus parodymus ir taip apsunkino tyrimą.

Nerijus pasikeitė

Brolis pasakojo, kad N.Bilevičius po merginos dingimo pasikeitė.

„Kai L.Holm dingo, Nerijus pasikeitė. Jis negalėjo užmigti, tik sėdėdavo lauke ir mąstydavo“, – pasakojo jis tyrėjui.

Pasak brolio, jį gąsdino tai, kad N.Bilevičius išgėręs galėjo tapti agresyvus. Drauge brolis prasitarė, kad Nerijus blogai elgėsi su savo žmona.

„Ji nuliūsdavo, kai jis prisigerdavo ir imdavo šiurkščiai su ja kalbėti“, – atskleidė brolis.

Policija įtarė, kad N.Bilevičiaus automobilyje rastas virtuvinis peilis buvo panaudotas grasinant Lisai. Pats įtariamasis tvirtino turėjęs peilį mašinoje tam, kad galėtų padrožti pieštukus ir perpjauti plastiką.

„Ne. Pieštukams smailinti Nerijus naudojo raudoną arba rožinį peilį“, – tvirtino brolis, paaiškinęs, kad virtuvinis peilis buvo naudojamas pjaustyti bulvėms valgio gaminimo metu.

Plastikinis uždangalas mašinoje

Apklausos metu policija broliui papasakojo apie Nerijaus automobilyje, ant priekinių sėdynių, rastą plastikinį uždangalą.

Pasidomėjus, kam jis buvo naudojamas, brolis teigė nieko nežinantis apie jokį uždangalą: „Viskas, kas buvo automobilyje, priklausė Nerijui.“

Tada kvotėjas tiesiai šviesiai paklausė: ar brolis tiki, kad Nerijus nužudė L.Holm.

„Jeigu tai padarė Nerijus, tada jis man nebe brolis. Jeigu tai padarė Nerijus, jam to nereikėtų neigti“, – nukirto jis.

Įtarimai broliui ir žmonai po apklausų buvo panaikinti. Nors jie nuo to laiko galėjo susirašinėti su Nerijumi, uždarytu areštinėje, tačiau brolis nesistengė susisiekti su N.Bilevičiumi.

Prokuroras Larsas-Göranas Wennerholmas dabar norėtų, kad tiek brolis, tiek žmona atvyktų į teismą liudyti prieš savo šeimos narį, bet panašu, kad abu pasinaudos savo, kaip artimiausių giminaičių, teise neliudyti.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.