Skrydis motociklu baigėsi tragiškai: purtomi organizatoriai

Savaitgalį motokroso varžybos Panevėžio rajone kauniečiui Vladui Liliui baigėsi tragiškai. Motociklas apsivertė ir 48 metų vyrui lūžo kaklo slankstelis. Ligoninėje susižalojęs vyras mirė. Varžybų metu buvo ir daugiau sužeistų dalyvių. Kas kaltas, kad daugiau kaip 15 metų motociklo vairo nepaleidžiantis sportininkas nusilaužė galvą?

Skrydis motociklu baigėsi tragiškai: purtomi organizatoriai.<br>Montažas
Skrydis motociklu baigėsi tragiškai: purtomi organizatoriai.<br>Montažas
Motokroso dalyviui nusisukus galvą purtomi organizatoriai.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Motokroso dalyviui nusisukus galvą purtomi organizatoriai.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Varžybų metu budėjo greitosios medicinos pagalbos ekipažas.<br>V.Balkūno nuotr.
Varžybų metu budėjo greitosios medicinos pagalbos ekipažas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

2015-11-09 15:02, atnaujinta 2017-10-05 03:14

Šeštadienį Panevėžio rajone, Miežiškių seniūnijoje esančiame Nibragalio kaime, motoklubo IBC organizuojamose varžybose dalyvavo daugiau kaip 30 dalyvių.

Ilgametis motokroso sportininkas V.Lilius bandė motociklu peršokti trasos kalnelį ir nukrito tiesiai ant galvos. Jam lūžo stuburo kaklinės dalies slankstelis. Vyras buvo staigiai išgabentas į Panevėžio ligoninę, tačiau ten jo gyvybė ir užgeso.

Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas dėl mirtimi pasibaigusio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Pareigūnai ir prokurorai aiškinasi, ar nebuvo pažeisti reikalavimai įrengiant trasą ir užtikrinant saugumą.

Kaip portalui lrytas.lt pavyko išsiaiškinti, tuo pačiu metu susižeidė dar vienas dalyvis iš Mažeikių. Dėl kaulų lūžių vyras atsidūrė Panevėžio ligoninės traumatologijos skyriuje.

Neteisingai įrengtos kliūtys

Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) prezidento Virginijaus Visockio žiniomis, skaudžią nelaimę lėmė įrengtos kliūtys ir kalneliai, kurie neatitiko jokių standartų. Tarptautinė organizacija apibrėžia tokių kalnelių matmenis, kad neįvyktų skaudžių nelaimių.

Šeštadienį vykęs renginys nebuvo suderintas su federacija. Apie varžybas jie sužinojo tik po motociklininko žūties.

„Nebuvo siunčiami žmonės priimti objekto ir įvertinti jo saugumo. Toks objektas, kuriame vyko šis renginys, net nėra pas mus įtrauktas į sąrašą saugių objektų, kuriuose galima organizuoti renginius“, – paaiškino federacijos vadovas.

Pirmoji žūtis motokroso sporte

Pasak vadovo, svarbu užtikrinti ne tik dalyvių, bet ir žiūrovų saugumą – būtina aptverti teritoriją ir nustatyti vietas, kuriose negali rinktis žiūrovai.

„Tai pirmas kartas, kai tokiame renginyje žūsta žmogus. Tačiau tokiuose renginiuose, kuriuos organizuoja šiaip susibūręs klubas ar grupė žmonių, atsitinka labai daug įvykių. Dažnai įvyksta traumos, bet žmonės nesiskundžia“, – pažymėjo pašnekovas.

Ragina griežtinti

Federacija ragina daugiau dėmesio skirti tokiems renginiams ir jų priežiūrai bei užtikrinti, kad jie nevyktų be leidimų ir patikrų. „Jiems nereikėjo tokių dalykų, susirinko, padarė ir pridarė“, – stebėjosi pašnekovas.

Federacija kreipėsi į Kūno kultūros ir sporto departamentą dėl įvykio tyrimo ir įstatymų sugriežtinimo.

Informacija po nelaimės dingo

Prieš renginį socialiniame tinkle „Facebook“ buvo platinamas kvietimas dalyvauti treniruotėje. Tačiau aiškiai nurodyta pinigų rinkliava ir dienotvarkė priminė varžybų planą.

Po nelaimės  visa su šiuo renginiu susijusi informacija iš socialinio tinklo buvo ištrinta.

Dangstosi treniruotės vardu?

Organizatorius Rytis Kriaučiūnas portalui lrytas.lt skubėjo paaiškinti, kad savaitgalį vyko ne varžybos, o treniruotė.

„Susirinko bendraminčiai ir, kad nebūtų liūdna, susikvietė draugus ir pažįstamus pasitreniruoti“, – tvirtino organizatorius.

Pasak jo, tai, kad apsivertė V.Lilis, pirmiausia pastebėjo už saugumą trasoje atsakingi žmonės. Buvo pasamdyta ir medikų brigada, kuri iškart suteikė nukentėjusiajam pagalbą.

„Galbūt jis nepasirinko tinkamo greičio ar trajektorijos ir apsivertė. Kiti dalyviai sakė, kad trasa buvo puiki“, – prisiminė R.Kriaučiūnas.

Sustabdė renginį

Pasak organizatoriaus, renginys buvo iš karto sustabdytas. Niekas negalvojo, kad nelaimė baigsis mirtimi, nors motokrose traumų patiriama dažnokai.

„Nors vyko tik treniruotė, sportininkas buvo pasirašęs, kad už saugumą atsako pats“, – atsakomybę bandė suversti žuvusiajam organizatorius.

Paklaustas, kodėl nesikreipė į LMSF, organizatorius dėstė esą organizuodami varžybas jie visada kreipiasi, o čia buvusi tik treniruotė. „Per savaitę važiuojame  du kartus – negi visada derinti su federacija? Neįsivaizduoju, kaip čia būtų galima  kažką derinti“, – teigė pašnekovas.

Medikų brigadą, kuri paprastai dalyvauja per varžybas, R.Kriaučiūnas aiškino kvietęs tik todėl, jog treniruotėje buvo nusprendę dalyvauti daugiau žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.