Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai

Po Kražių skerdynių valdžia griežtina vieną įstatymą po kito. Nuo kitų metų degalinėse nebeliks alkoholio, policija įpareigota atidžiau tikrinti socialinės rizikos asmenis. Dabar Seime svarstomas Prezidentūros pateiktas Probacijos, arba lygtinio atleidimo nuo bausmės, įstatymas.

Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai.<br>Montažas
Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai.<br>Montažas
Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai.<br>G.Šiupario nuotr.
Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai.<br>G.Šiupario nuotr.
Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kražių žudynių atgarsiai netyla: stiprinami probacijos ginklai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

Nov 24, 2015, 4:50 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:38 AM

Antradienį parlamentarai pritarė įstatymo pateikimui ir už balsavo 61 Seimo narys, o vienas susilaikė. Įstatymo pataisa bus nagrinėjama Teisės ir teisėtvarkos komitete ir grįš į Seimą.

Pataisos numato, kad jeigu probacijos sąlygomis laisvėje esantis asmuo nevykdo teismo įgaliojimų, pareigūnai turėtų per 24 val. kreiptis į teismą, o šis sprendimą turėtų išnagrinėti per tris dienas.

Reikalaujama darbuotojų atsakomybės

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo Valdemaro Sarapino, prezidentė siūlo, kad turėtų būti griežtinami įstatymai tiems, kurie be pateisinamų priežasčių nevykdo probacijos sąlygų ar paslaugų. Būtina reikalauti atsakomybės ir iš Probacijos tarnybos darbuotojų.

Šiuos pakeitimus Prezidentūra inicijavo po kruvinos nelaimės Kražiuose, kuri įvyko prieš tris savaites, kai neblaivus ir teistas Rimantas Bekintis nužudė keturias moteris. Prezidentė prieš teikdama įstatymo pataisas susitiko su Kalėjimo departamento direktore ir kitų institucijų vadovais.

„Konkrečiu atveju buvo pastebėtos įstatyminės spragos. Probacijos sąlygų piktybiškas nesilaikymas ir pažeidimas yra rimtas signalas. Jei asmuo negali vykdyti sąlygu ir nusikalsta, tai turime griežtinti probacijos sąlygas“, – aiškino prezidentės patarėjas.

Buvo kalbėta, kad būtina statyti glaudaus tarnybų bendradarbiavimo piramidę. Pasak patarėjo, turėtų įsitraukti savivaldybės ir kitos įstaigos bei tarnybos. Tarpinstitucinio bendradarbiavimo problema egzistuoja ir reikia spręsti.

Dangutė Mikutienė pažymėjo, kad reikia pritarti šiam įstatymo projektui, nes tarpžinybinių institucijų stoka priveda prie tokių atvejų kaip Kražiuose.

Probacijos tarnyba: pavojaus nekėlė

R.Bekintis prieš kelis mėnesius buvo nuteistas už smurtą prieš sugyventinę ir buvo įtrauktas į Šiaulių apygardos probacijos registrą, tačiau pareigūnai tikino nenustatę, kad jis keltų pavojų aplinkiniams.

Po tragedijos Šiaulių apygardos probacijos tarnybos direktorius Regimantas Mikaliūnas teigė, jog R.Bekintį tarnybos pareigūnai namuose lankė du kartus, tačiau nenustatė, jog jis vartotų alkoholį ar keltų grėsmę aplinkiniams.

Direktorius tvirtino, kad vėliau buvo pasitikima R.Bekinčio telefonu išsakytais teiginiais, jog jis negali atvykti į jam priskirtas elgesį keičiančias programas dėl sveikatos problemų, tačiau su seniūnijos darbuotojais ši informacija nebuvo tikrinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.