Laisvės premiją iš V. Landsbergio atėmė A. Brazausko šmėkla?

Didžioji dalis Lietuvos visuomenės mąsto kairiuoju smegenų pusrutuliu. Ne medicinine, o politine prasme. Nors prezidentas Algirdas Brazauskas jau daugiau kaip 5 metai amžinai ilsisi Antakalnio kapinėse, atrodo, kad jo vėlė atkeršijo tradiciniam politiniam priešininkui – Vytautui Landsbergiui.

Nors A.Brazauskas jau 5 metai miręs, priešprieša tarp jo gerbėjų ir V.Landsbergio šalininkų išliko.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Nors A.Brazauskas jau 5 metai miręs, priešprieša tarp jo gerbėjų ir V.Landsbergio šalininkų išliko.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Politologas L.Bielinis mano, kad Laisvės premijos V.Landsbergis negavo ir dėl asmeninių motyvų.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologas L.Bielinis mano, kad Laisvės premijos V.Landsbergis negavo ir dėl asmeninių motyvų.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologas V.Dumbliauskas Seimo sprendime įžvelgė socialdemokratų kerštą.<br>R.Neverbicko nuotr.
Politologas V.Dumbliauskas Seimo sprendime įžvelgė socialdemokratų kerštą.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

Nov 24, 2015, 10:38 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 3:01 AM

Taip mano politikos apžvalgininkai, aptardami faktą, kad Seimas antradienį balsų dauguma atsisakė skirti Laisvės premiją pirmajam faktiniam nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovui V.Landsbergiui.

„Peršasi išvada, kad Lietuvos susiskaldymas į V.Landsbergio šalininkus ir priešininkus neišnyko. Takoskyra jau nėra tokia ryški kaip vėlyvojo Sąjūdžio ir pirmųjų nepriklausomybės metų laikais, kai buvo prieita iki kraštutinumų, ji įgavo kitas formas, bet  išlieka“, – komentuodamas Seimo sprendimą neskirti buvusiam Aukščiausiosios Tarybos (Atkuriamojo Seimo) pirmininkui Laisvės premijos sakė politologas Lauras Bielinis.

Panašu, kad V.Landsbergiui atsirūgo  maždaug prieš 25 metus išsprūdę pikti žodžiai, skirti į paniką puolusiems kolūkiečiams. Jie tada susirinko piketuoti prie Aukščiausiosios Tarybos (Seimo) rūmų. Pro langą iškišęs galvą Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas sušukęs: „Eikite piketuoti prie viešųjų tualetų!“

L.Bielinis pripažino, jog asmeninės V.Landsbergio savybės, jo kategoriškumas turėjo įtakos tiek šio politiko įvaizdžiui, tiek antradienio Seimo sprendimui neskirti jam Laisvės premijos.

„Ne tik V.Landsbergis – visa jo politinė aplinka buvo ir tebėra kategoriška, įpratusi matyti tik dvi spalvas – baltą ir juodą. O gyvenimas nėra toks, jis įvairiaspalvis. Žinoma, vertinant V.Landsbergio įvaizdį negalima visko suversti tik asmeninėms savybėms. Reikia atsižvelgti ir į objektyvius veiksnius – jis vadovavo šaliai pereinamuoju laikotarpiu, kai griuvo senoji sistema, tokiu atveju prieštaringumai neišvengiami. Bet būtent  daugiausia dėl asmeninių savybių V.Landsbergis netapo vienijančia visuomenę figūra, o iki šiol daugumos suvokiamas kaip skaldanti jėga“, – kalbėjo buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas L.Bielinis.

V.Landsbergiui netiesiogiai atkeršijo socialdemokratai už per mažai parodytą pagarbą mirusiam prezidentui A.Brazauskui – taip mano politologas Vytautas Dumbliauskas.

„Kai 2010 metais vyko A.Brazausko laidotuvės, tada Seimui vadovavo konservatoriai. Socialdemokratai buvo opozicijoje ir reiškė nepasitenkinimą, kad per prezidento laidotuves velioniui buvo parodyta per mažai pagarbos oficialiu lygiu. Balsuodami prieš Laisvės premijos skyrimą V.Landsbergiui socialdemokratai tarsi atmetė kamuolį atgal“, – vaizdžiai paaiškino V.Dumbliauskas.

Politikos apžvalgininkas sakė, kad antradienį vykęs Seimo balsavimas dėl Laisvės premijos skyrimo parodė, jog didžioji Lietuvos rinkėjų dalis vis dar mąsto „kairiuoju smegenų pusrutuliu“ – kairuoliškai.

„Visuomenė V.Landsbergį tapatina tik su viena vienintele politine jėga, konservatoriais. Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko šalininkų yra tiek, kiek konservatorių rinkėjų. O jų niekada nebuvo dauguma – maždaug 100–120 tūkst. rinkėjų. Ištikimas, nuolatinis, bet ne didžiosios dalies visuomenės lūkesčius atspindintis elektoratas. Net jaunosios kartos atstovas Gabrielius Landsbergis nesugebėjo ryškiau pakelti dešiniųjų reitingų. Toks jėgų išsidėstymas ir V.Landsbergio asmeninės savybės lėmė kairiųjų valdomo Seimo sprendimą“, – pažymėjo V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.