S. Skvernelis: „VST pasikeis iš esmės“

Po reorganizacijos Viešojo saugumo

S. Skvernelis: „Visa pertvarka (vyksta) ir naujas vadas paskirtas įtariant VST problemas, ir tie darbai, kurie padaryti per pusmetį – sausio 1 dieną įsigalioja nauja struktūra“.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
S. Skvernelis: „Visa pertvarka (vyksta) ir naujas vadas paskirtas įtariant VST problemas, ir tie darbai, kurie padaryti per pusmetį – sausio 1 dieną įsigalioja nauja struktūra“.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 9:49 PM

„Visa pertvarka (vyksta) ir naujas vadas paskirtas įtariant VST problemas, ir tie darbai, kurie padaryti per pusmetį – sausio 1 dieną įsigalioja nauja struktūra – leis šitą tarnybą padaryt vakarietišką, veikiančią demokratinės valstybės pagrindais, išlaikusią aukštą kovinį pasirengimą, ir nebus keliama jokių abejonių dėl kai kurių jos narių lojalumo Lietuvos valstybei. Tie darbai ir padaryti, vadas pasakojo apie situaciją, kokia rasta, bet sausio 1 dienai bus įvykdyta reorganizacija, pertvarka, ir klausimas bus išspręstas“, – BNS antradienį sakė S.Skvernelis.

Viešojo saugumo tarnybos (VST) naujojo vado Ričardo Pociaus atskleistą situaciją tarnyboje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas pavadino skandalinga, bet sako anksčiau neturėjęs signalų dėl galimų pažeidimų.

Komitetas trečiadienį norėdamas išsiaiškinti paskelbtas tarnybos įsisenėjusias problemas kviečiasi vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, VST vadovą bei Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorių Darių Jauniškį.

„Tie faktai, kurie šiandien buvo žiniasklaidoje, mūsų nuomone, yra skandalingi, ir viską reikia patikrinti ir išsiaiškinti“, – BNS sakė A.Paulauskas. Jis patvirtino, kad NSGK buvo žinoma apie VST darbuotojus, keliančius klausimus dėl jų lojalumo valstybei, bet pabrėžė, kad tokių žmonių buvo nedaug – iki dešimt, o jų yra ir kitose struktūrose, pvz., policijoje.

„Naujas vadas problemas kelia atvirai, ir tai yra teisinga, bet, mano manymu, jis daro tam tikrus apibendrinimus, nes tie faktai, kad kai kurie kariai pasirodydavo su rusiška simbolika, dalyvaudavo tokiuose abejotiniuose žaidimuose kaip šratasvydis, apie tai žinojo ir Valstybės saugumo departamentas, apie tai buvo informuotas ir naujasis vadas, kariuomenės vadas, tokių buvo elementų, bet tai vienetai, keli žmonės, galima iki dešimt suskaičiuoti, bet visai tarnybai uždėti nelojalumo antspaudą nesinorėtų“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Bet jis pabrėžė, kad tai „atskiri žmonės, kaip ir policijoje yra“, o kitokių signalų apie galimus pažeidimus tvirtino negavęs. „Kad buvo giminystės ryšiai ir visa kita, iškilo tik tuomet, kai išėjo buvęs vadas. Mes tokių signalų (apie galimus pažeidimus) neturėjom“, – sakė NSGK vadovas.

Jis svarstė, jog tokia situacija galėjo susiklostyti ir dėl to, kad VST yra pakankamai autonomiška ir „ne visi ministrai gilinosi, kokia ten padėtis“.

Jis priminė, kad buvo iniciatyvų reorganizuoti VST ir jungti prie policijos sistemos, bet toks projektas nesulaukė pritarimo Seime.

„Taip ir liko jie atskira tarnyba, ir, kiek suprantu, signalų, kad ten kažkas blogai, ar kad turtas vagiamas, nebuvo. Bet tiek ministerija, tiek STT (turėjo aiškintis), čia jau jų (darbo) laukas“, – sakė A.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.