Lietuvai nelojalūs asmenys saugojo dujų terminalą ir oro uostą

Viešojo saugumo tarnybos vadovas pranešė, kad Lietuvoje buvo atleista dešimtys Lietuvai nelojalių asmenų, kurie pasitaikius progai ginklą galėtų nukreipti į mus. Dalis tokių asmenų vis dar dirba tarnyboje. Nelojalūs asmenys saugojo ir valstybės strateginius objektus – Klaipėdoje Suskystintųjų dujų terminalą ir Vilniaus oro uostą. Dabar tokie žmonės nebesaugo šių objektų.

Naujasis VST vadovas R.Pocius.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujasis VST vadovas R.Pocius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-02 12:49, atnaujinta 2017-10-01 17:29

Klausiamas, kaip nustato, kad pareigūnas galimai nelojalus Lietuvos valstybei, Viešojo saugumo departamento vadovas Ričardas Pocius tikino, kad dažniausiai tai paaiškėja panaršius rusiškuose socialiniuose tinkluose.

„Jie rodė meilę Rusijos imperijai ir ją šlovino, meilė buvo rodoma „Berkut“ Maidano įvykių metu ir po Maidano.  Keiksmažodžiais prakeikiama Ukrainos tauta. Dievinami tie žmonės, kurie šaudė į taikius žmones ir saugojo savo laisvę. Tie žmonės nešioja Georgijaus juosteles ir to neslepia. Viešai paskelbė, kad saugo terminalą ir žino, kaip jį galima sunaikinti. Tai tikrai nėra normalu“, – po Seimo komiteto posėdžio teigė VST vadovas.

Pasiteiravus, ar teko kalbėtis su nelojalumu įtariamais žmonėmis, kurie saugojo strateginius valstybės objektus, VST vadas teigė, kad kai kurie jų kasdien tarnauja šalia jo paties, tad bendrauti tenka.

„Jie tai aiškinasi paprastai: buvau kvailas, nežinojau, padariau klaidą, atleiskit. Bet čia „atleiskit“ būti negali, tai rimti dalykai“, – teigė R.Pocius.

Dalis nelojalių žmonių dar tebedirba

Paklaustas, kodėl tokie žmonės tebedirba, vadovas aiškino, kad kol kas neturi pagrindo jų atleisti. Reikia laikytis įstatymo.

„Yra žmonių, kurie dar dirba, tačiau jie nedirbo su slapta informacija. Kita dalis asmenų tiesiog yra patraukti nuo tų pareigų, kur gali daryti kažkokią įtaką objektams. Atleisti dešimtys žmonių, o tebedirba – vienetai“, – teigė VST vadovas Ričardas Pocius.

„Man atėjus dirbti nei vienas asmuo neprarado leidimo dirbti su slapta informacija, bet vyksta tyrimai ir toliau spręs Valstybės saugumo departamentas“, – teigė R.Pocius.

Apie 300 susaistyti giminystės ryšiais

Komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas siūlo iškart atleisti žmones, kurie kelia abejonių dėl lojalumo Lietuvos valstybei. Jis teigė, kad pagal komitetui pateiktą informaciją iš maždaug 1000 VST darbuotojų apie 300 gali būti susiję giminystės ar draugystės ryšiais.

„Bet mes daugiausia akcentavome nelojalumo klausimą, nes mums tai pasirodė pavojinga. Turiu pasakyti, kad komitetas gaudavo vertinimų fragmentus: tiek vidaus reikalų ministras, tiek tarnybos vadas liepos mėnesį yra pasakę, kad toje tarnyboje buvo daromi negeri dalykai, bet jie teigė, kad mes tikrinam, mes darom, renkam informaciją.

Mes laukėme, kol jie viską padarys ir informuos komitetą, bet čia viskas išėjo į viešumą ir mes turėjome aiškiai paklausti, kurie tyrimai baigti, kiek sureaguota į pažeidimus ir kokia situacija tarnyboje dabar“, – po posėdžio kalbėjo A.Paulauskas.

NSGK pirmininkas tvirtino buvęs patikintas, kad VST yra tikrai profesionali ir pajėgi vykdyti savo užduotis. „Aš uždaviau tiesiai klausimą, ar ta tarnyba šiandien yra pajėgi vykdyti savo užduotis, vadas pasakė: tarnyba pajėgi, tikrai yra profesionali ir yra daug atsidavusių, patriotiškai nusiteikusių žmonių, nepaisant to, kokios jie tautybės, ir ji gali vykdyti bet kokią užduotį“, – teigė A.Paulauskas.

Informacija perduota teisėsaugai

R.Pocius kalbėjo, kad VST du dešimtmečius viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nebuvo vykdomos jokios esminės permainos. Per visą laiką nesikeitė ne tik požiūris, bet ir technika.

Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, dalis medžiagos apie iššvaistytas lėšas šiuo metu jau perduota teisėsaugai. S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį taip pat nusprendė aiškintis situaciją šioje tarnyboje. Komitetas pasikvietė vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, naująjį VST vadovą Ričardą Pocių bei Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovą Vaidotą Mažeiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.