Sorošas supyktų – išmetė pinigus veltui

Kostiumuoti, reikšmingų veidų, šešiese alkūnėmis laikantys stalą, šiek tiek jaunesni už Brežnevą. Kas tai – revoliucijos metinių šventimas kalėjime ar Baltarusijos politrukų posėdis Minske?

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 2:52 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 2:50 PM

Ne, Lietuvos intelektualai Darius Kuolys, Leonidas Donskis, Alvydas Jokubaitis, Egidijus Aleksandravičius, Arūnas Sverdiolas ir Gintautas Mažeikis laiko mišias Atviros Lietuvos fondo (ALF) 25-mečiui skirtame forume.

Moterų šioje šalyje nėra. O jei ir yra, jos skirtos aptarnauti: paskambinti, informuoti, pakviesti, surankioti archyvo kopijas, atsiminti datą. Atnešti sutaną. Pagirdyti arbata prieš filmavimą. Sisteminis Lietuvos kaip nelygių galimybių valstybės požymis.

Velniškai apmaudu: pavieniui šie intelektualais save laikantys žmonės yra protingi – kodėl nė vienam iš jų nešovė į galvą, kad visuomenę sudaro vyrai ir moterys? Ir kad piliečių bendruomenė stripinėja viena koja it šlubė, jeigu jos patirtį bei poreikius viešoje erdvėje reprezentuoja vien vyrai. Niekas už kitą, nedalyvaujančią pusę, nėra pajėgus pasakyti daugiau nei pusės valstybės gyventojų lūkesčių.

Vos įkūrus Atviros Lietuvos fondą, vienas iš svarbiausių jo tikslų buvo įtvirtinti visų piliečių lygybę garantuojančių institucijų funkcionavimą. Mąstymo – irgi. G.Sorosas supyktų – išmetė pinigus veltui.

Filosofų ir buvusio švietimo kuratoriaus D.Kuolio šešetukas ėmė ir patvirtino akivaizdų faktą: visuomenėje tebegalioja patriarchalinis standartas. Jeigu reikia apibendrinti, atstovauti, visuomenei pateikti išvadas, vyrai be pastangų atsiduria tarp lyderių, autoritetų ir viešųjų asmenų.

Vieningasis šešetukas fiziniu pavidalu patvirtino, kas šioje šalyje dominuoja, priima sprendimus, sudėlioja akcentus. Lyčių nelygybės mechanizmas tobulai atsispindi organizacijos, skirtos ją mažinti, renginyje.

Gerbiamieji, ar nė vienas iš jūsų neprisiminė Ainės Ramonaitės, Rūtos Žiliukaitės, Jūratės Novagrockienės, Agnės Narušytės, Daivos Penkauskienės, Rimos Kuprytės, Eglės Pranckūnienės, Virginijos Būdienės, Giedrės Kadžiulytės, Natalijos Arlauskaitės arba Violetos Kelertienės? Natalija Kasatkina jau anapus – jos nepakviesi. Jei nežinote, kas šios moterys yra, – išsilavinimo spragas užlopys Google.

O kur tuo metu buvo paslėptos dvi pirmosios fondo darbininkės Diana Vilytė ir Irena Veisaitė? A, naktį Jolantos Kryževičienės laidoje nežiūrimu laiku juodvi pakalbėjo. Pasisakė patamsyje – ir užteks: tik vyrai gali nusimanyti apie tikrąsias ALF refleksijas šiuolaikinėje visuomenėje. Todėl neškite šen kuo ilgesnį stalą alkūnėms patogiai pasidėti. Ir paslaugiai įžiebkite pačią ryškiausią šviesą!

Svarbiausia – išsirikiuoti nepramušama siena, kad nė mintis nešautų, jog pusę visuomenės sudaro moterys. Vienintelė pakviesta filosofė buvo Jūratė Baranova, bet ji negalėjo dalyvauti dėl iš anksto planuoto kito darbo.

„Fondas Lietuvoje pradėjo veiklą nuo besikuriančių nevyriausybinių organizacijų rėmimo. Lyčių lygių galimybių įtvirtinimas, moterų apsauga nuo smurto, kitos lygiateisiškumo programos buvo svarbi veiklos dalis“, – kalbėjo Diana Vilytė.

Tai kodėl prie to stalo nesėdo? Manė, kad reikia elgtis kukliau ir žinoti savo vietą? Tai irgi yra požymis – pražūtingo kuklumo. Ir net nepastebi, kad visuomenei daro meškos paslaugą.

Per menkos pastangos intelektuales padaryti labiau matomas ir girdimas, silpna moterų profesionalių nuomonės sklaida žiniasklaidoje – chroninė Lietuvos bėda. Tai šiemet dar kartą pažymėta Pasaulio talentų ataskaitoje – iš 61 vertintos valstybės Lietuva yra 21.

Lyčių lygybės institutas (EIGE), veikiantis Vilniuje, paskelbė statistiką, jog moterys Europos Sąjungos šalyse užima tik trečdalį vadovaujančių postų, iš kurių nuleisti sprendimai turi įtakos abiejų lyčių gyvenimo kokybei.

Ar tai reiškia, kad moterys nepakankamai protingos, kad galėtų tapti lygiateisės nuomonių reiškėjos ir sprendimų priėmėjos?

Kokia bebūtų moterų išraiškos/saviraiškos forma, jos turi teisę būti lygiai atstovaujamos, nes sudaro pusę gyventojų. Net jei kalba ir elgiasi kitaip – jos yra PUSĖ pasaulio. Atsižvelgus į tai, kad darbu namuose iki šiol dalijamasi netolygiai, nėra ko daryti išvados, kad vyrai visada profesionalesni (jie turėjo profesinei veiklai daugiau laiko). Jei visada būtų kviečiama po lygiai, bet kuri problema būtų atskleista iš skirtingų požiūrio taškų ir išloštų visi – vyrai taip pat. Nes kai kalba tik viena lytis, ji tampa atsakinga absoliučiai už viską, tik ne iki galo supranta, už ką atsako.

Siunčiu nuoširdžių linkėjimų vietiniam politbiurui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu