Valdingajam generolui S. Madalovui lenkėsi net profesoriai

Dėl vienintelio pareigūno Seimas skubos tvarka, pasirodo, gali pakeisti įstatymą. O paaiškėjus, kad savo tarnyboje jis įdarbino kone visą giminę, prezidentė jam užkabino ordiną. Kuo politikus pakerėjo generolas Sergejus Madalovas?

Kai iki S.Madalovo 70-mečio ir tarnybos pabaigos liko mėnuo, „Lietuvos rytas“ atskleidė, jog VST – tikras giminių klanas.<br>P. Mantauto nuotr.
Kai iki S.Madalovo 70-mečio ir tarnybos pabaigos liko mėnuo, „Lietuvos rytas“ atskleidė, jog VST – tikras giminių klanas.<br>P. Mantauto nuotr.
Limuzinas, kuriuo važinėjo V.Landsbergis, S.Madalovui buvo perduotas vos jam pasiguodus, kad sugedo tarnybinis automobilis.
Limuzinas, kuriuo važinėjo V.Landsbergis, S.Madalovui buvo perduotas vos jam pasiguodus, kad sugedo tarnybinis automobilis.
VST dirbantis D.Stašys toliau rūpinasi savo uošvio S.Madalovo reikalais.
VST dirbantis D.Stašys toliau rūpinasi savo uošvio S.Madalovo reikalais.
Politikus užbūręs VST vadas generolas S.Madalovas mėgo viešai demonstruoti savo galybę ir pozuoti ant šarvuočio.<br>M. Patašiaus nuotr.
Politikus užbūręs VST vadas generolas S.Madalovas mėgo viešai demonstruoti savo galybę ir pozuoti ant šarvuočio.<br>M. Patašiaus nuotr.
Kad S.Madalovas nemoka už pirkinius ir paslaugas, jau ne kartą girdėjo ir Kauno prokurorai.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Kad S.Madalovas nemoka už pirkinius ir paslaugas, jau ne kartą girdėjo ir Kauno prokurorai.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Milda KUIZINAITĖ („Lietuvos rytas“)

Dec 8, 2015, 5:17 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 6:47 PM

Geriau pakeisti įstatymą, nei prarasti generolą Sergejų Madalovą. Prieš keletą metų taip nutarę dešinieji Seimo nariai skubos tvarka priėmė įstatymo pataisas, leidžiančias S.Madalovui vadovauti Viešojo saugumo tarnybai (VST) iki 70 metų.

Šias pataisas nedelsdama pasirašė prezidentė Dalia Grybauskaitė, o tuometis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis tuoj pat pratęsė jo tarnybą.

Pasinaudoti šiomis įstatymo pataisomis daugiau nepavyko nė vienam pareigūnui – to daryti nebeleido Konstitucinis teismas.

Nepagailėjo net limuzino

Kai iki S.Madalovo 70-mečio ir tarnybos pabaigos liko mėnuo, „Lietuvos rytas“ atskleidė, jog VST – tikras giminių klanas.

VST įvairias pareigas dabar eina S.Madalovo duktė Anželika Stašienė, žentas Donatas Stašys, taip pat anūkas, giminaitė S.Stepanenko ir jos vaikai Anželika ir Artūras.

VST taip pat dirba vado pavaduotojo Jono Zautros žmona Tatjana, duktė, sūnus ir jų abiejų sutuoktiniai.

Vadovaudamas atestacijos komisijai J.Zautra pats pasirašė rekomendacijas, kad jo duktė Rita Zautraitė-Baukuvienė, žentas Valdas Baukus ir marti Eglė Zautrienė yra tinkami eiti pareigas. J.Zautra į darbą priėmė ir savo sesers vyrą Viktorą Iliuchiną.

Tačiau informacija apie tai, kad S.Madalovas ir kiti aukšti pareigūnai VST įdarbino pulką savo giminaičių, generolui – lyg vanduo nuo žąsies.

Tarnybą paliekantį S.Madalovą prezidentė D.Grybauskaitė apdovanojo ordinu. Kaip aiškėja dabar, sprendimas apdovanoti galėjo būti priimtas patarus konservatorių patriarchui profesoriui Vytautui Landsbergiui. Beje, šis dešiniųjų veikėjas neseniai pasiūlė S.Madalovą apdovanoti Laisvės premija, kurios Seimas jam neskyrė.

VST ir ją įkūręs S.Madalovas dešiniesiems politikams buvo toks svarbus, kad jam atiteko net BMW markės limuzinas, kuriuo buvo vežiojamas V.Landsbergis.

Raktus tebesaugo žentas

Istorinį automobilį VST teritorijoje Kaune aptiko „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „24/7“ žurnalistai.

Limuzinas S.Madalovui buvo perduotas vos jam pasiguodus, kad sugedo tarnybinis automobilis.

Tačiau generolui išėjus į pensiją automobilis liko be šeimininko. VST jam neturi ir garažo – limuzinas stovi po atviru dangumi.

Automobilio raktus tebesaugo VST iki šiol dirbantis S.Madalovo žentas D.Stašys, atsakingas už specialųjį transportą ir ginkluotę.

D.Stašys tikino, jog legendinis automobilis tarnybai nebereikalingas – jo eksploatacija per brangi, todėl jį planuojama parduoti aukcione. Šis automobilis 100 kilometrų sunaudoja 17–20 litrų benzino.

Jachta svarbesnė už šarvuotį

Toje pačioje teritorijoje nuo saulės ir lietaus rūdija ir vienintelė barikadoms ardyti skirta mašina. Jos prireiktų, jei Lietuvoje kiltų neramumų.

Kodėl vienintelio tokio automobilio negalima laikyti angare?

Paaiškėjo, jog ten jau keletą metų nuo prastų oro sąlygų saugoma privati jūrinė jachta. Prieš keletą metų ja planuota plaukti aplink pasaulį.

Jachta priklauso generolo S.Madalovo bičiuliui Giedriui Alksniui. Vyrus sieja bendra aistra – buriavimas. Verslininkas nemoka nei už patalpų nuomą, nei už laivo saugojimą.

Nors VST teritorija akylai saugoma, S.Madalovo bičiulis ir jo sūnus Ignas Alksnys ten gali užsukti kada panorėję. Apie savo vizitą jiems užtenka įspėti telefonu.

Saugoti jachtas VST pareigūnai įpratę. Vienas jų – Vladas Šimkus – patvirtino, jog anksčiau kartu su kolegomis visą parą saugodavo Kauno pakraštyje esantį jachtų klubą.

Neskuba atlaisvinti garažo

Nors S.Madalovas nebevadovauja VST nuo liepos mėnesio, pasiimti jachtos niekas neskuba. Į raginimus atlaisvinti VST patalpas G.Alksnys nereaguoja.

„Šis žmogus yra ambicingas, labai savotiško charakterio. Jis žada skųstis ir pasiekti prezidentę ar premjerą.

Todėl tas žaidimas tęsiasi iki šių dienų“, – guodėsi VST vado pavaduotojas J.Zautra.

Savavališkai iškraustyti verslininko turto VST pareigūnai nesiryžta – bijo pažeisti verslininko teises arba užrūstinti politikus.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, verslininkas G.Alksnys artimai bendrauja su konservatorių lyderiais.

Vykdo buvusio vado prašymus

Panašu, kad rūpintis buriuotojais įpratę VST pareigūnai to nepamiršo ir S.Madalovui išėjus į pensiją.

Kai artėjant šalčiams prireikė S.Madalovo jachtą pervežti iš jachtų klubo, prie Kauno marių atvažiavo VST priklausantis krovininis automobilis. S.Madalovo žentas D.Stašys su pagalbininkais į jį įkrovė generolo jachtą ir nugabeno saugoti į Garliavą.

S.Madalovas neslėpė, jog prireikus tokios paslaugos jis iš karto paskambino savo buvusiam pavaduotojui J.Zautrai. Jachta buvo pervežta saugiai ir nemokamai.

„Norėjau sumokėti, bet man sakė, kad nėra tokios galimybės. Benzino aš nupirksiu. Už dešimt litrų tikrai sumokėsiu“, – ramiai aiškino S.Madalovas.

Atsirado krosnelė ir laiptai

Kad S.Madalovas nemoka už pirkinius ir paslaugas, jau ne kartą girdėjo ir Kauno prokurorai.

Prieš keletą metų jie aiškinosi, kaip S.Madalovo namuose atsidūrė už VST pinigus pirkta krosnelė.

Tačiau šioje byloje generolas liko tik liudytojas.

Visą kaltę prisiėmė jo pavaldinys Kęstutis Kirdeikis. Esą jis, vadui nieko nežinant, už VST pinigus nupirko krosnelę ir pastatė S.Madalovo namuose.

Kauno apygardos teismas šiuo metu aiškinasi, kaip nuteistųjų įmonė S.Madalovo namuose statė laiptus. Bylos duomenimis, 2012–2013 metais Pravieniškių valstybinė įmonė pasamdė darbininką, kuris S.Madalovo namuose įrengė laiptus.

Už medžiagas ir darbą šiam asmeniui buvo atsiskaitoma iš Pravieniškių valstybinės įmonės sąskaitos. Bylos duomenimis, bendra šių darbų vertė siekė daugiau kaip 4,9 tūkstančio eurų (tuomet 17 tūkst. litų), o S.Madalovo žmona už juos įmonei sumokėjo tik apie 1,4 tūkstančio eurų (apie 5 tūkst. litų).

Bedarbis – vienai dienai

Pavaldinių paslaugomis mėgstantis naudotis S.Madalovas, su kai kuriais rusakalbiais mėgdavęs kalbėtis rusiškai, atleisdavo nusižengimus ištikimiems savo bendražygiams, be to, atlaidžiai reaguodavo į jų neslepiamas simpatijas Rusijos ir Ukrainos specialiosioms tarnyboms.

Įdomi situacija susiklostė su S.Madalovui ištikimu Viktoru Mikulsku, kuris kyšiu bandė papirkti medikų komisiją.

Už pareigūno vardo žeminimą jam skirta nuobauda – atleidimas iš darbo. Tačiau prieš pat įsigaliojant nuobaudai S.Madalovas bendražygį išlydėjo į pensiją, o kitą dieną priėmė atgal.

Tik ne kaip pareigūną, o kaip darbuotoją pagal darbo sutartį. Dabar buvęs pareigūnas gauna ir pensiją, ir atlyginimą.

„Tuomet buvau statutinis pareigūnas. Nenorėdamas kompromituoti tarnybos, parašiau prašymą mane atleisti savo noru.

Kadangi ši mano istorija su tarnyba neturėjo nieko bendro, buvau paliktas dirbti toliau“, – prisiminė V.Mikulskas.

Žmonoms – speciali tarnyba

Ilgamečiam VST vadui S.Madalovui išėjus į pensiją, staigmenos laukė ne tik jį pakeitusio Ričardo Pociaus, bet ir kitų pareigūnų.

R.Pocius šalia vado kabineto rado įrengtą pirtį. Be to, VST veikė padalinys, specialiai sukurtas karininkų žmonoms, – Ryšių mazgas. Jo nėra oficialioje VST struktūroje, o ten dirbančių moterų būrelį pareigūnai buvo praminę „nerviniu centru“.

Kai naujasis vadas surengė pirmąsias rikiuotes, VST pareigūnai jose išvydo nemažai naujų kolegių.

Nors dokumentuose įrašyta, kad jos dirbo VST, išlaikė fizinio pasirengimo ir šaudymo testus, jas rikiuotėje išvydę pareigūnai nustebo – moterys vos įsispraudė į uniformas, nemokėjo tinkamai susivarstyti batų.

Manoma, jog VST dirbo apie 40 fiktyvių pareigūnų, kuriems kas mėnesį buvo išmokama apie 12 tūkstančių eurų.

Pasitikėjo tik savo šeima

Ką nustatys VST valdymą tiriančios tarnybos, S.Madalovui dabar jau nebėra labai svarbu. Tyrimas dėl jo įdarbintų giminaičių taip pat buvo pradėtas prieš pat jam išeinant į pensiją.

VST vadovų giminystės ryšius tyrusiai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) vadovaujantis Romas Valentukevičius teigė, jog pastaraisiais metais tai pirmas atvejis, kad toks gausus giminių būrys dirbtų vienoje institucijoje.

Čečėnijoje, iš kur kilęs šis generolas, tai įprasta, bet Lietuvoje tokie masteliai pribloškia.

R.Valentukevičiaus teigimu, savo šeimos nariams vadovavę S.Madalovas ir jo pavaduotojas J.Zautra neturėjo teisės pasirašinėti įsakymų perkelti giminaičius į aukštesnes pareigas, kelti atlyginimus ar skirti premijas: „VST šimtams žmonių tai buvo daroma nuolat.“

Tačiau Informatikos ir ryšių skyriaus viršininko pavaduotoja tapusi S.Madalovo duktė A.Stašienė teigė tėvo užtarimo nejautusi: „Jūs neįsivaizduojate, kaip aš jaučiausi, jei nusižengdavo kas nors iš mano kolektyvo. Jis visų akivaizdoje pareikšdavo, kad aš nemoku vadovauti.“

Politikams rengė paradus

VST nuo pradžių kūręs S.Madalovas ne kartą pasakojo, jog savo šeimos narius šioje tarnyboje įdarbino prievarta.

Įkūrus VST, neva nebuvo kam tarnauti – pirmieji pareigūnai neturėjo tinkamos ginkluotės ir dirbo pusvelčiui.

Tokios generolo kalbos kai kuriems politikams darė dar didesnį įspūdį, o VST vadovas jį bandė sustiprinti rengdamas ginkluotų vyrų pasirodymus.

Į VST būstinę Kaune užsukus kam nors iš politikų, buvo išrikiuojami kariai, o svečiai nemokamai pramogaudavo šaudykloje.

„Tokiems pasirodymams nebuvo gailima tarnybinių resursų, nors jie tarnybai nemažai kainavo“, – apie reklaminius pasirodymus kalbėjo naujasis VST vadovas R.Pocius.

Į minią – guminėmis kulkomis

Tik ar S.Madalovo ištreniruoti ir dešiniųjų politikų išgirti vyrai iš tiesų visada nepriekaištingai saugojo tvarką?

2009 metų sausį prie Seimo rūmų kilus riaušėms, jie į minią ėmė šaudyti guminėmis kulkomis.

Kliuvo ne tik agresyviausiems mitinguotojams, bet ir tiems, kurie tvarkdarių kelyje pasipainiojo netyčia.

Tai, kad buvo šaudoma į žmones guminėmis kulkomis, sukėlė nuostabą ir pasipiktinimą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, kur tokie mitingų malšinimo būdai – atgyvena.

Per riaušes nukentėjo ir keli VST pareigūnai. Tuomet paaiškėjo, kad dalis pareigūnų malšinti riaušių išėjo su mokomaisiais šalmais.

Kai pareigūnui į galvą pataikė tikra plyta, mokomasis šalmas neatlaikė.

S.Madalovas šį faktą nutylėjo, tačiau dabar paaiškėjo, kad apsaugai tinkamus komplektus turi vos 25 procentai pareigūnų.

Vadovai turėtų palikti Kauną

* VST buvo įkurta 2007 metais sujungus vidaus tarnybos pulkus. Jos vadovu tapo 1-ajam pulkui 16 metų vadovavęs S.Madalovas.

* Šiuo metu VST sudaro centrinė tarnyba ir du daliniai – Vilniuje ir Kaune. Centrinė jos būstinė įsikūrusi Kaune. Iš viso VST tarnauja apie tūkstantį pareigūnų.

* Tačiau Vidaus reikalų ministerija (VRM) nusprendė Kauno būstinėje lyg savo kieme šeimininkaujančius vadus stebėti iš arčiau ir atidžiau. VRM užregistravo Vyriausybės nutarimo projektą, pagal kurį VST buveinė perkeliama iš Kaune įsikūrusios Žeimenos gatvės į pastatą M.K.Paco gatvėje Vilniuje.

* Kaune liks VST padalinys. Į Vilnių bus perkelta vadovybė ir pagrindinė būstinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.