Nelietuviškos mokyklos dreba – o jeigu iš tiesų uždarys?

Buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Gedimino Grinos siūlymas naikinti tautinių mažumų mokyklas įvarė baimės nelietuviškoms švietimo įstaigoms.

Į pareiškimus apie tautinių mažumų mokyklas reaguojama jautriai.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Į pareiškimus apie tautinių mažumų mokyklas reaguojama jautriai.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Gedimino Grinos žodžiai sukėlė nemažą audrą.<br>M.Kulbio nuotr.
Buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Gedimino Grinos žodžiai sukėlė nemažą audrą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 12:27 AM

Viešai išsakyti nuomonę atsisakė ne vienas portalo lrytas.lt kalbintas rusiškų ir lenkiškų mokyklų pedagogas.

„Jei apie mokyklų uždarymą kalba saugumo vadas – nesvarbu, kad buvęs, tai ar mes galime jaustis saugūs? – klausė sostinės rusiškos mokyklos mokytojas, prašęs neminėti pavardės. – Dabar – apie mokyklų naikinimą, o paskui gal ir visiems kitataučiams pasiūlys išvažiuoti?“

Pašnekovui nerimo sukėlė tai, kad taip šneka buvęs VSD vadovas. Anot jo, niekam labai neužkliūtų, jei apie tai būtų prakalbę Seimo nariai ar Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai.

Juk apie tautinių mažumų mokyklų uždarymą, reorganizavimą jau tiek prikalbėta, tiek iečių sulaužyta.

„Direktorė bus tik pirmadienį, bet tokiais klausimais nekalbės“, – paprašyta pakviesti Šalčininkų rajono Baltosios Vokės Elizos Ožeškovos gimnazijos direktorę Miroslavą Šostak, perdavė sekretorė.

Kiek atviresnis buvo Vilniaus rajono Zujūnų gimnazijos direktorius Marekas Pščolovskis.

„Aišku, tokius žodžius vertiname neigiamai. Jų autorius turbūt neįsivaizduoja, kiek kalbų, ginčų, spėlionių jie  sukėlė mokytojų kolektyve“, – pasakojo gimnazijos vadovas.

Vis dėlto Zujūnų gimnazijos administracija nutarė pedagogų susirinkimo nerengti suprasdama, kad tai yra vieno žmogaus nuomonė.

„Kas kita, jeigu apie tai būtų kalbėta Seime ar ministerijoje“, – aiškino M.Pščolovskis.

G.Grinos žodžius, kad šalyje neturėtų veikti nei valstybės finansuojamos, nei privačios tautinių mažumų mokyklos, išskyrus tarptautines, NATO šalių diplomatų mokyklas, pasigavo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, pareiškusi, kad jau tapo savotiška tradicija prieš Lenkijos valdžios atstovų vizitus Lietuvoje kelti isteriją tautinių mažumų tema.

Gruodžio 14-ąją, pirmadienį, į Vilnių atvyksta Lenkijos vicepremjeras ir plėtros ministras Mateuszas Morawieckis bei energetikos ministras Krzysztofas Tchórzewskis.

„Atrodo, kad imamasi bet kokių veiksmų, kad tik nebūtų sprendžiamos įsisenėjusios Lietuvos lenkų tautinės mažumos problemos. Geriausia, kaip matome, yra dirbtinai sukurti naują problemą ir ja pridengti valdžios neveiklumą ir diskriminaciją Lietuvos tautinių mažumų atžvilgiu“, – sakoma pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.