Valdiškas limuzinas ministrei – lyg nemokamas taksi

Anūką į darželį valdišku automobiliu vežiojusi, bet pro etikos sargų akis prasprūdusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė savo pavyzdžiu, atrodo, užkrėtė ir partijos bendražygę Audronę Pitrėnienę.

Švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė nemato nieko bloga, kad tarnybiniu automobiliu naudojasi kaip savu.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė nemato nieko bloga, kad tarnybiniu automobiliu naudojasi kaip savu.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Tarnybinį automobilį asmeniniams reikalams naudojusiai žemės ūkio ministrei V.Baltraitienei praėjusiais metais pavyko labai lengvai išsisukti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tarnybinį automobilį asmeniniams reikalams naudojusiai žemės ūkio ministrei V.Baltraitienei praėjusiais metais pavyko labai lengvai išsisukti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“), Arturas Paknys („Lietuvos ryto televizija“)

Jan 15, 2016, 5:25 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:51 AM

Darbo partijai priklausanti švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė jai skirtu tarnybiniu transportu ne tik pati keliauja po darbo ar savaitgaliais, bet ir po namus išvežioja bendradarbes.

Tačiau vos pusmetį ministerijai vadovaujanti A.Pitrėnienė, užklupta piktnaudžiaujanti privilegijomis, nesijaučia nusižengusi. Ministerijos vairuotoją dirbti viršvalandžius įkinkiusi politikė teisinosi šalčiais, slidžiu keliu, ligomis.

Pažėrė pasiteisinimų

Kai praėjusių metų pavasarį vilniečiai išvydo Žemės ūkio ministerijos vadovę V.Baltraitienę, tarnybiniu automobiliu atvykusią prie vieno Žvėryne įsikūrusio vaikų darželio, taip pat pasipylė įvairių išvedžiojimų.

„Darbietės“ atstovai tada aiškino esą ministrams leidžiama valdišku automobiliu važiuoti į namus ir iš jų, o į darželį pasiimti dukters vaiko darbe užtrukusi V.Baltraitienė neva užsuko tik pakeliui.

Dirba net naktį viešbutyje

A.Pitrėnienė į save atkreipė dėmesį, kai vėlyvą sekmadienio vakarą po švenčių traukiniu sugrįžusi į Vilnių sėdo ne į taksi ar visuomeninį transportą, bet valdišką limuziną, jos laukantį prie geležinkelio stoties.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijai pranešę vilniečiai piktinosi, kad tarnybiniu transportu buvo vežama ne tik ministrė, bet ir dar viena keleivė. Vėliau paaiškėjo, kad kartu su A.Pitrėniene vyko jos padėjėja.

Bet ministrė, paklausta, apie kelionę iš stoties į Seimo viešbutį, kur gyvena, iš pradžių dėjosi nesuprantanti, ko iš jos norima: „Tai ką, negalima naktį parvežti iki viešbučio? Taigi aš atvažiavau į darbą.“

A.Pitrėnienė aiškino esą besistengianti kuo daugiau važinėti nuosavu automobiliu, kurį vairuoja jos padėjėja. Mat pati politikė neturi vairuotojo pažymėjimo.

Bet pasnigus ir užėjus šalčiams, padėjėjai vairuoti nebedrąsu.

„Jau kaip aš vengiu šitų dalykų, tai nežinau, ar kas dar labiau už mane to vengia. Juk slidu, pavojinga važiuoti. Ar mano padėjėja yra profesionali vairuotoja, kuri gali vežti saugiai? Tai – sveikatos ir gyvybės klausimas“, – kalbėjo A.Pitrėnienė.

Beje, už „darbietės“ nuosavo automobilio išlaikymą pernai iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų buvo atseikėta beveik 5 tūkst. eurų.

Pėsčiomis – šalta ir slidu

Kad Švietimo ir mokslo ministerijos vairuotojas teikia nemokamas taksi paslaugas A.Pitrėnienei bei jos bendradarbėms, galėjo įsitikinti ir „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai, vieną darbo dienos pavakarę praleidę prie šios valdžios institucijos.

Televizijos kameros užfiksavo, kaip netrukus po 17 valandos į tarnybinį automobilį, stovintį prie ministerijos, įsėdo ne tik A.Pitrėnienė, bet ir trys jos palydovės.

Iš pradžių tarnybinis „Volkswagen Phaeton“ nuvyko iki Seimo viešbučio. Ten išlaipinęs ministrę toliau ekipažas pasuko į Z.Sierakausko gatvę, o iš jos – į sostinės miegamuosius rajonus.

Bet ir šiuo atveju A.Pitrėnienė nemano netinkamai naudojusi tarnybinį transportą ar juolab piktnaudžiavusi savo padėtimi.

Ministrė išplėtusi akis teisinosi, kad tądien buvo itin prasti orai, slidu, todėl keliauti pėsčiomis ar visuomeniniu transportu esą būtų buvę nežmoniška: „Jeigu viceministrę, kuriai pakilusi temperatūra, pakeliui nuveža iki namų – ar čia koks nusikaltimas? Aš net nelabai suprantu.“

Pavėžėjimai nenumatyti

Tokie politikės pasiteisinimai glumina Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kuriai jau ne kartą yra tekę aiškinti, kaip privalo būti naudojami tarnybiniai automobiliai.

VTEK narė Dalia Paulauskaitė pakartojo, kad tarnybiniai automobiliai turi būti naudojami tik tarnybos reikmėms: „Tai yra ne taksi.

Teisės aktai nenumato tokios paslaugos kaip draugiškas kolegos pavėžėjimas į namus, net jeigu jie ir pakeliui.“

Tarnybiniu visureigiu – net į medžioklę

* Vyriausioji tarnybinės etikos komisija svarstė daugybę atvejų, kai vienas ar kitas valstybės pareigūnas jam skirtą tarnybinį transportą naudoja kelionėms iš namų į darbą ir iš darbo į namus.

* Dažniausiai buvo nustatoma, kad tokios kelionės nėra laikytinos tarnybiniu būtinumu.

* „Tarnybinis transportas, kaip ir bet kuris kitas valstybės turtas, valstybės tarnyboje dirbantiems asmenims skiriamas tik jų numatytoms funkcijoms, tiesiogiai susijusioms su atliekamu darbu, įgyvendinti“, – teigiama specialioje rezoliucijoje, kurią etikos sargai parengė po gausybės skundų dėl netinkamo tarnybinio transporto naudojimo.

* VTEK išaiškino, kad įstatymai ne tik nenumato galimybės tarnybinio transporto naudoti kelionėms į namus, bet juo negali būti vežami (netgi pakeliui) artimieji, giminės ir kiti su tarnyba nesusiję asmenys.

* Tarnybiniu transportu taip pat griežtai draudžiama vežti vaikus į darželį, mokyklą ar būrelius, net jei jie ir pakeliui.

* „Jokie motyvai, pavyzdžiui, kad „taip bus greičiau“, „bus sutaupyta laiko“, aplinkybės „blogi orai“ ir panašiai ar įsitikinimas, kad „statusas neleidžia vaikščioti pėsčiomis“, negali būti pateisinami“, – išaiškino etikos sargai.

* Beveik ketvirtadalis pastaraisiais metais VTEK atliktų tyrimų vienaip ar kitaip susiję su netinkamo tarnybinių automobilių naudojimo atvejais.

* Vienas garsiausių piktnaudžiavimo tarnybiniu transportu atvejų buvo užfiksuotas prieš dešimtmetį, kai tuometis Valstybės turto fondo vadovas Povilas Meškauskas su pavaldiniais gamtosaugininkų buvo pričiuptas medžiojantis neteisėtu būdu. Aukštas pareigūnas medžioklėje naudojo tarnybinį visureigį „Huyndai Terracan“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.