Žlugus Nijolės kailių imperijai prisimintos mįslingos vagystės

Kažkada sėkmės istorija laikyta ir visų liaupsinta žinomos verslininkės Nijolės Veličkienės kailių imperija žlugo. Kai kurie puikiai prisimena prieš penkiolika metų beveik metus laiko trukusią Nijolės kailių vagysčių bylą, kurią apgaubė daugybė gandų. Dalis klausimų taip ir liko neatsakytų.

Kailių karaliene vadinta N.Veličkienė pastaruoju metu retai pasirodo viešumoje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kailių karaliene vadinta N.Veličkienė pastaruoju metu retai pasirodo viešumoje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė su vyru 2001 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė su vyru 2001 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė savo vasarnamyje Trakų rajone 2003 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė savo vasarnamyje Trakų rajone 2003 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė savo sodyboje Trakų rajone 2008 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė savo sodyboje Trakų rajone 2008 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė savo sodyboje Trakų rajone 2008 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
N.Veličkienė savo sodyboje Trakų rajone 2008 metais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 4:51 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 7:56 PM

Teismų procesų metu krizė žvelgė į akis, tačiau Veličkų šeima ir toliau gyveno prabangiai ir vaizdavo, kad nieko bloga neįvyko. N.Veličkienės sūnūs dalyvaudavo elito vakarėliuose, pirko prabangius automobilius, net privačius lėktuvus.

O prie prabangaus gyvenimo įpratę buvusios kailių karalienės sūnūs Povilas ir Liutauras, naudodamiesi kadaise garsiu savo motinos vardu, mulkino lengvatikius ir siurbė iš jų pinigus.

kailiniai-sudrisko-liko-skutai-ir-skyles-20160117042632.htm"="">kailiniai-sudrisko-liko-skutai-ir-skyles-20160117042632.htm"" target="_blank">Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Antrąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Pavogė 21 prašmatnius kailinius

„Lietuvos rytas“ 2000-siais rašė, kad Vilniaus centre esančius prabangius salonus siaubė organizuoti vagys. Jie nepraleido ir kailių salono „Nijolė“. Iš prestižinio kailių salono, esančio Gedimino prospekto pradžioje, plėšikai išsinešė 21 madingus kailinius, kurių vertė – daugiau kaip pusė milijono litų (145 tūkst. eurų).

Į saloną patekę vagys griebė kailinius, kainuojančius nuo 16 tūkstančių iki 30 tūkstančių litų. Salone tuo metu buvo pakabinti Kalėdų reprezentacijai skirti prestižiniai kailiniai.

Plėšikai į saloną įsibrovė iš kiemo, per pirmo aukšto langą. Kaip teigė prabangią parduotuvę saugančios bendrovės „Gauma“ vadovai, vagystė truko apie minutę. Atskubėjusi apsauga rado įdaužtą ir pravertą langą, per kurį ir buvo išnešti brangūs kailiniai.

Plėšikų paieškos buvo bergždžios. Nei saugos bendrovės darbuotojams, nei policininkams nepavyko grobikų sugauti. Prarasti elitiniai kailiniai, kaip ir visi, esantys „Nijolės“ salone, buvo apdrausti. Todėl nuostoliai buvo atlyginti.

Apie vagystę pasakė sūnus

Tąkart apie vagystę N.Veličkienė sužinojo naktį iš savo sūnaus Povilo, grįžusio namo iš pobūvio.

„Sūnus sugrįžo į namus ir vėl kažkur išsirengė. Galvojau, kas atsitiko. Tada jis man pasakė, kad „Gaumos“ darbuotojai pranešė, jog apiplėštas salonas. Norėjau apie nelaimę pranešti kitam sūnui Liutaurui, bet jis viską jau žinojo. Tik man kažkodėl niekas nepranešė, matyt, nenorėjo trukdyti miegoti“, – prisiminė nakties įvykius N.Veličkienė.

Tuo metu bendrovės „Nijolė ir partneriai“ savininkė su sūnumis ir vyru Danieliumi nuvyko į apiplėštą saloną.

„Aš esu labai mobili. Atsikėliau ir nuvažiavau“, – prieš penkiolika metų bandė juokauti N.Veličkienė.

Drąsino salono pardavėjas

Rytą po vagystės N.Veličkienė guodė ir drąsino sutrikusias salono pardavėjas, liepė joms pasipuošti, pasidažyti ir su gera nuotaika sutikti pirkėjus. Salonas pradėjo dirbti kaip visada – 10 valandą ryto.

Vietoj pagrobtų elitinių kailinių buvo pakabinti kiti, iš tos pačios kolekcijos. Salono savininkė džiaugėsi, kad vagystės dieną keleri kailiniai buvo nupirkti.

Grobė geriausius gaminius

„Pavogti kailiniai buvo mano darbo ir markės pasididžiavimas, tai, ką „Nijolė“ gamina geriausio ir naujausio kailių madoje. Tačiau tokių kailinių turime ir daugiau“, – tuo metu sakė N.Veličkienė.

Pagrobti kailiniai buvo sukurti iš bebrų, audinių kailių, puošti sudėtingomis šinšilų ir sabalų kailių jungtimis. Dirbiniai pasiūti naudojant naujausias dažymo ir kirpimo technologijas, puošti rankų darbo siuvinėjimu.

Vagystė – ne katastrofa

„Kaip prieš Velykas kiaušinius perka, taip prieš Kalėdas – kailinius, nes žmogui reikia šilumos“, – po vagystės savo salone šmaikštavo N.Veličkienė.

N.Veličkienė labai nustebo, iš artimų žmonių išgirdusi gandus, kad salono vagystė buvo inscenizuota: „Tai mane prajuokino. Gal tai reikštų, kad savo mėgstamą juodą spalvą norėčiau pakeisti? Pavogti kailiniai buvo tik šviesūs.Vagystė – ne atominis karas ir ne katastrofa. Blogiausiu atveju tai tik turto praradimas. Be to, ir kailiniai, ir visas verslas apdrausti“.

Suvažiavo daug ekipažų

Saugos bendrovės „Gauma“ direktorius Aidas Gegužis po įvykio „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad patrulių ekipažas į „Nijolės“ kailių saloną atvyko per 45 sekundes.

Apsaugininkai gavo signalą, kad apiplėšta parduotuvė, važiuodami po savo saugomų objektų apžiūros Totorių gatvėje. Atvykę į vietą „Gaumos“ darbuotojai iš salono kiemo pusės išvydo pravertą langą su apdaužytu stiklu.

Į nusikaltimo vietą tuoj pat atvyko dar trys bendrovės ekipažai, bendrovės „Lidivos apsauga“ bei policijos pareigūnų automobiliai. Bet ant kojų sukeltos jungtinės pajėgos nusikaltėlių nesurado.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, per kiemą sprunkančius tamsiai vilkinčius kaukėtus nusikaltėlius išvydo pro savo buto langą šalia salono gyvenanti moteris.

Apsaugą pavadino parodija

Po įvykio „Nijolės“ kailių salone dirbo sostinės kriminalistai. Nusikaltėlių pėdsakų ieškojo šunys. Vilniaus kriminalinių nusikaltimų tyrimo tarnybos komisaras Antonis Mikulskis tuo metu lakoniškai kalbėjo apie tyrimą. Jis nei patvirtino, nei paneigė, ar peržiūrima vaizdo juosta, kuri turėjo užfiksuoti nusikaltėlių įsiveržimą, ar yra sulaikyta įtariamųjų.

Komisaras A.Mikulskis gan kritiškai vertino saugos bendrovių darbą ir abejojo, ar „Gaumos“ darbuotojai atvyko į apiplėštą „Nijolės“ kailių saloną greičiau nei per minutę. A.Mikulskio nuomone, ir ši, ir kitos privačių saugos bendrovių prižiūrimos parduotuvės tėra apsaugos parodija. Komisaro nuomone, apsauga buvo neprofesionali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.