Spiralę – į kiekvieną šeimą

Norint, kad banda augtų sveika ir žvali, būtina reguliuoti jos mitybą ir reprodukcijos procesus. Nors šios taisyklės labiau tinka kanopinei, skeltanagei ir atrajojančiai populiacijai, sumani valdžia jas labai sėkmingai pritaiko ir didelėms žmonių bandoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2016, 5:52 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 7:10 PM

Mat ir dvi poras kanopų turintys, ir pora kojų besinaudojantys paklūsta tam tikriems signalams, kurie lemia viso arealo vystymąsi ir gerovę (ar negandas). Pasitaiko gudruolių, suprantančių piktus kėslus ir jiems besipriešinančių. Bet demokratija tuo ir žavinga, kad čia lemia garsiausiai bliaunančiųjų balsai.

Vos koks apspangęs dvikojis žiauriai pasielgia su silpnesniu gentainiu, banda iš baimės ir įniršio ima bliauti apie mirties bausmę. Žmonės nuo kitų gyvių skiriasi dar ir tuo, kad turi specifinį porūšį – politikus. Tai tokie veikėjai, kurie gali pažadėti tiltą, net jei upės nėra. O įdomiausia, kad banda jais tiki. Maukite mums apynasrį, kalkite kuolą, jei tik ėdžios bus pilnos.

Ganyklose kartais kas nors ima bliauti apie kovą su apspangimu ir net priverstinį gydymą nuo jo. Bet įsiklausę į piemenų dainas išgirsime pačią naujausią. Giesmę apie Spiralę. Panašią į tas, kurios kadaise skambėjo Amerikos kukurūzų ir medvilnės augintojų ūkiuose.

Protiškai atsilikusios, girtaujančios, mušamos ir jau ne po vieną vaiką pagimdžiusios moterys gaus po kontraceptinę spiralę. Kol kas tik Pasvalio rajone, kurio valdžia taip tikisi sureguliuoti jauniklių gimstamumą probleminėse šeimose. Tą suktą įtaisą galės įsistatyti apie 200 moterų, kurių šeimose auga beveik 600 vaikų.

Pirmasis konkretus žingsnis į pakrikusios bandos reguliavimą vietos mastu. Jo sumanytojams derėtų pasidomėti, kuo baigėsi panašūs vajai Puerto Rike, Kalifornijoje ir pietinėse valstijose, kur kadaise buvo plačiai taikoma asocialių ar šiaip spalvotų moterų sterilizacija. Pas mus naiviai tikimasi, kad tai vyks savanoriškai, o amerikiečiai tai darė organizuotai, priverstinai arba apgaule. Tačiau tikslas tas pats – švaresnė visuomenė.

Panašią spiralę – tik jau per prievartą ir į kitą vietą – užsimojo įstatyti didesnių ganyklų piemenys. Ir ne šiaip kokiai nors bandai šiaurės užkampyje, o visoje šalyje. Seimas dar užpernai faktiškai įteisino piliečių sekimą.

Už tą įstatymą balsavo daugelio partijų atstovai. O štai dabar jau turėdami pagrindą veiksmui jie imasi rimtų darbų sekdami privačių asmenų banko sąskaitas. Pritariantis baubimas iš ganyklų, ko gero, palydės ir šį veiksmą, ir jų žingsnius į naująjį Seimą.

Jei kas pamiršo, Finansų ministerija buvo sugalvojusi sekti kiekvieną, kurio išlaidos net simboliškai viršija pajamas. Po kosmetinių pataisų leista turėti 5 tūkst. eurų nesekamą likutį ir 15 tūkst. eurų įplaukų tokią pačią ribą. Kas viršaus – jau įtartina!

Bankas privalės automatiškai iki gruodžio 31 d. pateikti duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai. Apie visų jūsų sąskaitų likučius ir skolas, taip pat įmokas pensijų fondams.

Vėliau šiuos limitus, žinoma, bus galima sumažinti, kad valdžia iki smulkmenų žinotų, kas jos ganyklose kiek turi ir ką su tuo turtu daro.

Nei diskusijų, nei šviečiamųjų kampanijų nekilo noras rengti, nors viešinant visokius niekalus apie sanglaudos fondus ištaškomi milijonai. Štai taip. Kam tie slaptažodžių generatoriai ir visi kodai, jei jūsų privatūs duomenys laisvai plaukios tarp institucijų? Kas garantuos, kad jų kas nors nepavogs ir nepanaudos piktiems tikslams?

Čia nuo seno populiaru aikštėse šaukti „gėda“ ir „vagys“, todėl kritinei masei rinkėjų ir atrajotojų toks politikų triukas patinka: aha, dabar tai pričiups visus tuos turtuolius.

Tiesa, Konstitucijoje labai aiškiai parašyta: „Žmogaus privatus gyvenimas neliečiamas. Asmens susirašinėjimas, pokalbiai telefonu, telegrafo pranešimai ir kitoks susižinojimas neliečiami. Informacija apie privatų asmens gyvenimą gali būti renkama tik motyvuotu teismo sprendimu ir tik pagal įstatymą.“

Bet kam rūpi kažkokia Konstitucija, kai pribrendo tokia kilni ir liaudžiai artima misija? Ponios ir ponai, atsipalaiduokite: netrukus jums bus įvesta spiralė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.