Kaimo Ukmergės rajone gyventojus apniko parazitai

Siesikų seniūnija ( Ukmergės r.), neapsikentusi gyventojų skundų dėl juos puolančių blusų ir kitokių kenkėjų, kreipėsi pagalbos į profesionalus. Specialistai iš Kauno dezinfekciją atliko dvylikoje namų.

Specialistai iš įmonės „Dezinfa“ turėjo darbo dvylikoje namų Siesikų seniūnijoje.<br>D.Vyto nuotr.
Specialistai iš įmonės „Dezinfa“ turėjo darbo dvylikoje namų Siesikų seniūnijoje.<br>D.Vyto nuotr.
Įmonės „Dezinfa“ specialistai dažnai yra kviečiami išvalyti patalpų nuo blusų ir kitų parazitų.<br>L.Grigaliūno nuotr.
Įmonės „Dezinfa“ specialistai dažnai yra kviečiami išvalyti patalpų nuo blusų ir kitų parazitų.<br>L.Grigaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

Jan 22, 2016, 1:33 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:44 AM

Iš vienų namų į kitus greitai plintančios blusos, blakės, utėlės Siesikų seniūnijos bėda yra jau nebe pirmus metus. Šie gyviai puola ne tik apsileidusias, bet ir tvarkingas šeimas. „Pernai net du kartus kai kurių gyventojų namuose bandėme naikinti kenkėjus. Tačiau paprastos buitinės priemonės, tokios kaip purškalas „Cobra“, nebuvo veiksmingos.

Parazitai ir toliau plito mokyklose, darželiuose, apie šią problemą vis dažniau ėmė kalbėti ne tik pedagogai, bet ir socialiniai darbuotojai, medikai.

Teko ieškoti efektyvesnių būdų parazitams įveikti. Kadangi seniūnija viena kovoti su apsileidusiomis šeimomis nepajėgia, kreipėmės pagalbos į rajono valdžią“, – sakė seniūnas.

Kenkėjams naikinti Siesikų seniūnijoje iš savivaldybės biudžeto buvo skirta apie 600 eurų. Dezinfekciją atliko iš Kauno atvykę kenkėjų naikinimu ir kontrole užsiimančios bendrovės „Dezinfa“ specialistai.

Jie parazitus naikino tose šeimose, kur auga mažamečių ir mokyklinio amžiaus vaikų, – iš viso apie 30.

Tai Belazariškių, Daugalių, Petronių, Tarakų ir Tulpiakiemio kaimuose gyvenančios socialinės rizikos šeimos.

Kad dezinfekciją vykdantys specialistai galėtų patekti į gyvenamas patalpas ir išnaikinti jose kenkėjus, reikėjo gauti kiekvieno būsto šeimininkų raštišką sutikimą. Jais pasirūpino pati Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė, kartu su policijos įgaliotiniu ir socialiniais darbuotojais dar prieš Kalėdas apvažiavusi visas minėtas šeimas.

Neatsirado nė vieno tėvo ar motinos, kurie būtų atsisakę savo namuose naikinti parazitus. Žmonės sutiko ir laikinai palikti savo namus.

Išpurškus patalpas profesonaliam naudojimui skirtomis cheminėmis medžiagomis, kambariai prisipildo tarytum rūko ir juose negalima būti mažiausiai 8 valandas.

Seniūnija pasirūpino, kad gyventojai per tą laiką galėtų šiltai prisiglausti buvusios Tulpiakiemio mokyklos patalpose.

------------------

Liutauras Grigaliūnas, biologas, bendrovės „Dezinfa“ paslaugų vadovas:

„Iš žmones puolančių kenkėjų Lietuvoje šiuo metu pirmoje vietoje yra patalinės blakės. Jų kasmet vis daugėja.Tai keliaujantys parazitai. Kadangi lietuviai daug keliauja, kartu su lagamine esančiais drabužiais dažnai po kelionių parsiveža ir šių netikėtų „suvenyrų“. Blakių mums palieka ir svečiai užsieniečiai. Ypač jos yra paplitę Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje. Pastaraisiais metais blakių naikinti vykstame ir į naujos statybos tvarkingus butus, ir į viešbučius – nesvarbu, koks jų žvaigždučių skaičius. Pernai mūsų įmonė iš viso turėjo 191 blakių naikinimo atvejį ( Vilniaus apskrityje – 78, Kauno – 72, Klaipėdos – 35, Šiaulių – 6 ).

Antroje vietoje yra blusos. Šie kraujasiurbiai dažniausiai veisiasi daugiabučių rūsiuose bei sandėliuose, juos perneša benamės katės, graužikai. Jos gali plisti labai dideliu atstumu, o ant žmogaus ar naminio gyvūno blusa gali užšokti tiesiog laiptinėje, rūsyje ar kitoje bendro naudojimo patalpoje. Dėl pastebėtų blusų daugiausiai sulaukiame skambučių iš seniūnijų, daugiabučių namų bendrijų. Pernai naikinti blusų vykome 166 kartus ( Vilniaus apskrityje – 34, Kauno – 64, Klaipėdos – 28, Šiaulių – 40 ).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.