STT gali apklausti R. Šalaševičiūtę, prabilo ir D. Grybauskaitė

Kvies į apklausą

STT įvertins R.Šalaševičiūtės elgesį.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
STT įvertins R.Šalaševičiūtės elgesį.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2016, 1:58 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 11:45 PM

Kvies į apklausą

„Dabar vertiname tiesiog situaciją, vertiname visus turimus duomenis ir priimsime sprendimą“, – ketvirtadienį žurnalistams Prezidentūroje sakė STT vadovas.

Paklaustas, ar STT gali nepradėti ikiteisminio tyrimo, kai žmogus prisipažįsta davęs kyšį, vadovas tvirtino, kad tai lemia įvairios aplinkybės.

„Yra įvairių aplinkybių. Yra teisinė sistema ir mes tikrai vertinsime visą turimą informaciją, jeigu reikia, atliksime papildomus veiksmus“, – sakė S.Urbonavičius.

Jis patvirtino: jei reikės, ministrė bus kviečiama į apklausą.

Ketvirtadienio popietę R.Šalaševičiūtė suskubo pareikšti, kad jos gydytojui duota suma neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

„Ta suma nebuvo tokia, nuo kurios atsiranda baudžiamoji atsakomybė“, – ketvirtadienį BNS sakė ministrė, paklausta dėl baudžiamosios atsakomybės.

Prezidentė – griežta

Sveikatos apsaugos ministrės socialdemokratės Rimantės Šalaševičiūtės pareiškimus dėl galimo kyšio davimo turi įvertinti teisėsauga, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Kyšio davimas yra nusikaltimas. Todėl sveikatos apsaugos ministrės pareiškimus dėl galimo kyšio davimo turi įvertinti teisėsauga“, – D.Grybauskaitės komentarą naujienų agentūrai ELTA perdavė jos Spaudos tarnyba.

Nėra vizijos

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sako, kad sveikatos apsaugos ministrė turi išsamiai paaiškinti istoriją dėl kyšio davimo gydytojui, o jos elgesį privalo įvertinti Socialdemokratų partija.

Jo vertinimu, R.Šalaševičiūtė neturi aiškios vizijos, kaip sumažinti korupciją sveikatos apsaugos srityje.

„Kviečiu ministrę papasakoti daugiau apie tai, kokio dydžio kyšį ji davė, kokiomis aplinkybėmis tai įvyko. Manau, tokio aukšto rango pareigūnas neturi kito pasirinkimo ir privalo atsakyti į visus su šiuo įvykiu susijusius klausimus“, – BNS ketvirtadienį sakė S.Muravjovas.

„Suprantu, kad ministrė nepasakojo apie tai savo partijos kolegoms prieš paskiriant ją ministre. Todėl norėčiau nedelsdamas išgirsti socialdemokratų poziciją šiuo klausimu ir ką jiems reiškia nepriekaištinga politiko reputacija“, – pridūrė jis.

R.Šalaševičiūtė ketvirtadienio rytą interviu Žinių radijui pripažino nelegaliai davusi pinigų medikams už operaciją.

„Atvirai sakant, prieš penkerius ar šešerius metus aš ir vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė daryti operaciją, kol nebus su gydytoju į priekį atsiskaityta“, – teigė ministrė.

S.Muravjovas pabrėžė, kad kyšio davimas yra nusikaltimas, ir teigė neabejojantis, kad šia istorija susidomės teisėsauga.

Paklaustas, ar ministrė gali likti poste, jis atkreipė dėmesį, kad istorijai išaiškėjus anksčiau, ji vargu ar būtų buvusi paskirta į pareigas.

„Be abejo, turime klausti, ar R.Šalaševičiūtė galėjo būti paskirta ministre, jei apie šį atvejį būtume sužinoję anksčiau, ir ar vakarietiškoje demokratijoje kyšį medikui davęs politikas galėtų toliau vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai bei reformoms prieš korupciją. Manau, atsakymai į šiuos klausimus yra aiškūs“, – kalbėjo S.Muravjovas.

Jo teigimu, nors dauguma visuomenės galėtų suprasti R.Šalaševičiūtę iš žmogiškosios, gyvenimiškosios pusės, reikalavimai visuomenės lyderei yra aukštesni.

S.Muravjovo teigimu, šis pavyzdys tik patvirtina, jog ministrė nesiima ryžtingų priemonių, kad pažabotų korupciją sveikatos apsaugos srityje.

„Deja, man ministrės laikysena šioje istorijoje ir vėl rodo, kad ji neturi aiškios vizijos, kaip iš esmės sumažinti korupciją sveikatos apsaugos srityje. Tai byloja ir jos ministerijos darbo rezultatai. Jai vadovaujant ministerija nesiėmė jokių ypatingų veiksmų, kad sumažėtų korupcija medicinos srity. Tad kyla klausimas, ar norime tokios sveikatos apsaugos ministrės“, – sakė S.Muravjovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.