Politikų reitingai: Saulius Skvernelis sušvito lyg kometa

Geidžiamiausių jaunikių būna ne tik pramogų pasaulyje. Politikoje – irgi. Artėjant Seimo rinkimams ne vienos partijos geidžiamu veikėju yra tapęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Pernai ėmę sparčiai kilti šio politiko reitingai dar labiau ūgtelėjo šiais metais.

Artėjant Seimo rinkimams ne vienos partijos geidžiamu veikėju yra tapęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artėjant Seimo rinkimams ne vienos partijos geidžiamu veikėju yra tapęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugelis šalies gyventojų mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja D.Grybauskaitė. Tačiau atsakydami į šį klausimą vis daugiau žmonių renkasi ir A.Butkevičių.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugelis šalies gyventojų mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja D.Grybauskaitė. Tačiau atsakydami į šį klausimą vis daugiau žmonių renkasi ir A.Butkevičių.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jan 30, 2016, 7:08 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:08 PM

Net 59 procentai šalies gyventojų S.Skvernelį vertina palankiai ir tik 12 proc. nepalankiai, o iš institucijų labiausiai pasitikima Vidaus reikalų ministerijai priklausančiais ugniagesiais gelbėtojais bei policija. Tai parodė sausio 14–22 d. atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa.

Populiariausiu visuomenės veikėju tapęs vidaus reikalų ministras gana apčiuopiamai lenkia antrojoje vietoje esantį premjerą Algirdą Butkevičių ir į trečiąją vietą smuktelėjusią prezidentę Dalią Grybauskaitę. Šių dviejų politikų gerbėjų per pastarąjį mėnesį sumažėjo, taip pat padaugėjo svarstančių, kaip juos vertinti – teigiamai ar neigiamai.

Tiesa, kol kas daugelis šalies gyventojų mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja D.Grybauskaitė. Tačiau atsakydami į šį klausimą vis daugiau žmonių renkasi ir A.Butkevičių.

Bet, palyginti su gruodžio pradžioje atlikta apklausa, sumenko pasitikėjimas ir Vyriausybe, ir Prezidentūra.

Įdomu, kad taip pat mažiau pasitikima prokuratūra, nes paskyrus daugelio politikų išgirtą naująjį generalinį prokurorą Evaldą Pašilį buvo galima laukti kitokio rezultato.

Populiarumo lenktynės vyksta ir kiek žemesnėje lygoje.

Antai prieš mėnesį Vilniaus meras Remigijus Šimašius buvo vertinamas geriau už kolegą iš Kauno Visvaldą Matijošaitį, o dabar dviejų didmiesčių vadovai pasikeitė vietomis. Tiesa, tiek vieno, tiek kito reitingai sumažėjo.

Partijų rikiuotė – panaši kaip ir praėjusių metų pabaigoje. Toliau tvirtai pirmauja valdantieji socialdemokratai. Vis dėlto jų rėmėjų per pastaruosius trejetą mėnesių maždaug 4 proc. sumažėjo. Nepaisant to, įkandin lyderių žengiantys opoziciniai liberalai ir konservatoriai gerokai atsilieka.

Ne mažiau įspūdingai kairiųjų rezultatai atrodo atmetus Seimo rinkimuose nedalyvausiančių ar dar neapsisprendusių piliečių nuomonę: socialdemokratai surinktų 31,1 proc., liberalai – 14,5 proc., konservatoriai – 13,7 proc., „tvarkiečiai“ su „darbiečiais“ – po 11,5 proc., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 8,9 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 5,4 proc. balsų.

Bet Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis mano, kad dabartiniai reitingai socialdemokratams dar negarantuoja pirmosios vietos rinkimuose – rinkėjai ne kartą įrodė esantys nepastovūs.

„Partijos populiarumui, pavyzdžiui, gali smarkiai atsiliepti ir susikompromitavusios sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės skandalas“, – atkreipė dėmesį M.Jastramskis.

Panašiai kalbėjo ir „Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys: „Jei nieko neįvyks, gal ir galima tikėtis, kad dabartinės tendencijos išliks ir prieš rinkimus.

Vis dėlto socialdemokratai neturėtų snausti. Tai gali jiems daug kainuoti. Nes tikrai atsiras, kas bandys juos pavyti.“

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.