Geriausio vardu tituluotas meras nori paskubinti pokyčius

Negirdėtas dalykas – geriausiu 2015 metų šalies meru pripažintas Kauno vadovas Visvaldas Matijošaitis. Kuo jis buvo geresnis už kitų 59 savivaldybių merus?

V.Matijošaitis: „Didžiausias mano ginklas – kauniečių suteiktas pasitikėjimas.“<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis: „Didžiausias mano ginklas – kauniečių suteiktas pasitikėjimas.“<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2016, 5:50 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:28 PM

– Kokį pažymį sau skirtumėte už pirmųjų 9 mėnesių darbą? Ko nepavyko pasiekti, o kas pavyko lengviau, negu manėte iš pradžių?„Lietuvos rytas“ paklausė V.Matijošaičio.

– Pažymio sau nenorėčiau skirti, nes jis nebūtų labai aukštas. Arčiau nulio. (Juokiasi.)

Nesitikėjau tapti geriausiu meru, nes dirbu neseniai. Aš į geriausiųjų sąrašą įtraukiau Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, Kauno rajono ir Jonavos rajono merus Valerijų Makūną bei Mindaugą Sinkevičių, taip pat Birštonui ir Druskininkams vadovaujančius Nijolę Dirginčienę ir Ričardą Malinauską.

Savivaldybėje dažnai kartoju, kad meras neturi dirbti visų darbų. Iš pradžių labai stebėjausi, kai atėję darbuotojai nedrįsdavo kalbėti, kaip imsis kokio nors darbo, o laukdavo nurodymų. Taip negali būti. Per 9 mėnesius pavyko pasiekti, kad žmonės ateitų su savo mintimis.

Ateities planų net ne visada suspėjame paviešinti. Gal tai ir gerai, nes konkretūs didesnių projektų darbai dėl galiojančių įstatymų užsitęsia iki pusmečio. Jeigu paskelbtume, ką darysime po 2–3 metų, žmonės įsivaizduotų, kad tai turi vykti jau rytoj.

Kaip ir versle, mes žinome, ką darysime per artimiausius 4–5 metus, o vizijos siekia dar toliau. Skirtumas toks, kad versle viską galima greičiau padaryti, todėl delsimas, priverstinės procedūros kiek erzina.

Pavyzdžiui, daugelį metų mieste buvo statoma per mažai gyvenamojo būsto, todėl kauniečiai pasitraukė į Kauno rajoną. Kita vertus, jeigu tik prasideda statybos, iškart pasigirsta prieštaraujančių tiek gyventojų, tiek politikų balsų. O viešojoje erdvėje nestinga architektūros žinovų kritikos, neva miesto valdžia neatsižvelgia į jų nuomonę.

Kaunas turi nuostabią prieškario architektūrą. Išskirtiniai pastatai buvo pastatyti per labai trumpą laiką. Jeigu tuo metu dėl kiekvieno projekto būtų buvę tiek diskusijų, pasipriešinimo ir tuščių plepalų, Kaunas tikrai dabar nebūtų toks.

Neseniai subūriau patariamąją darbo grupę, kurioje dirba visi garsiausi miesto architektai ir padeda priimti sprendimus.

– Dėl daugelio Kauno problemų neretai kaltinamas dvi pastarąsias kadencijas meru dirbęs konservatorius Andrius Kupčinskas. Ar kiti merai irgi buvo nevykę?

– Nenoriu kaltinti nei A.Kupčinsko, nei kitų. Šiek tiek pasikeitė ir situacija. Man dirbti paprasčiau, nes nesu marionetinis meras, kurį galima stumdyti.

Didžiausias mano ginklas – rinkimuose atiduoti kauniečių balsai. Tiesioginiai rinkimai yra teisingesnė sistema, mat anksčiau merai užsiimdavo ne darbu, o savo kėdės išsaugojimu.

Kaune yra daugybė žmonių, kurie galėtų būti geri merai, tačiau jiems tektų stoti į partiją, kad turėtų palaikymą, reikėtų didelių finansinių išteklių žinomumui padidinti. Man buvo paprasčiau. Tiek aš, tiek mano šeima gerai žinomi Kaune.

– Esate vienas turtingiausių merų Lietuvoje ir tai dažnai primena oponentai. Į naujojo Panemunės tilto atidarymo šventę kvietėte sėdėdamas prie „Ferrari“ vairo, jūsų šeimos įmonė nupirko vieną garsiausių Kauno pastatų vaiduoklių.

Ar finansinė laisvė labiau padeda ar vis dėlto trukdo dirbant meru?

– Turbūt nė vienas blaiviai mąstantis gyventojas nemano, kad atėjau į mero kabinetą, kad atsidaryčiau viršutinį stalo stalčių ir alkūnėmis į jį žerčiau pinigus.

Bet materialinis apsirūpinimas žmogui suteikia laisvės, galima daugiau nuveikti nesukeliant abejonių, ar kas nors tikrai daroma miesto gerovei.

– Kaip kiti politikai priėmė jus ir jūsų komandą, „Vieningo Kauno“ atstovus?

– Politikai puikiai žino mano charakterį ir nuostatą, kad žmonės dirbs ne pagal partiškumą, o pagal profesionalumą. Todėl labai retai išryškėja kokių nors interesų, pageidavimų mažėja.

Nesu naujokas politikoje. Gerai pažįstu esamos ir ankstesnės kadencijos Vyriausybės narius. Beje, dabartinėje matau daugiau profesionalų, žmonių, turinčių praktinio darbo patirties. Iš jų gavau labai vertingų patarimų, kaip išvengti konfliktinių situacijų, neįsivelti į teisinius ginčus.

Man partiškumas neįdomus. Jeigu žmogus rūpinasi miestu, jis man draugas, o jeigu nori ką nors atimti iš miesto, tokio nenoriu net matyti.

– Ar jūs pats arba „Vieningas Kaunas“ ketinate dalyvauti Seimo rinkimuose?

– Aš tikrai nedalyvausiu, „Vieningo Kauno“ deleguotas vicemeras Povilas Mačiulis – taip pat.

Keli mūsų judėjimo nariai turbūt eis į rinkimus, bendradarbiaus su dviem partijomis, tačiau netaps jų nariais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.