Kijeve lietuvis pajuto turto grobuonių jėgą

„Mes su komanda nenorime būti korupcijos širma“, – išrėžė 40-metis lietuvis Aivaras Abromavičius, paskelbęs, kad atsistatydina iš Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministro pareigų.

Ukrainos ministru A.Abromavičius buvo paskirtas prieš keturiolika mėnesių.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Ukrainos ministru A.Abromavičius buvo paskirtas prieš keturiolika mėnesių.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Ukrainos ministru A.Abromavičius buvo paskirtas prieš keturiolika mėnesių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ukrainos ministru A.Abromavičius buvo paskirtas prieš keturiolika mėnesių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jau porą dešimtmečių Ukrainoje gyvenantis A.Abromavičius su ukrainiete žmona Katerina augina tris vaikus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jau porą dešimtmečių Ukrainoje gyvenantis A.Abromavičius su ukrainiete žmona Katerina augina tris vaikus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2016-02-04 05:35, atnaujinta 2017-06-09 08:11

A.Abromavičius trečiadienį nurodė, kad pagrindinė jo pasitraukimo priežastis – ginčas su prezidento Petro Porošenkos bloko frakcijos pirmininko pavaduotoju Ihoriu Kononenka. Šį politiką ministras apkaltino trukdymu reformoms ir spaudimu į valstybinių įmonių vadovų postus priimti partijai naudingus žmones.

„Negaliu efektyviai dirbti tokioje sistemoje. Technokratams neįmanoma dirbti su politikais, kurie nori užimti valdžią.

Traukiuosi dėl smarkiai suaktyvėjusio priešinimosi bet kokioms reformoms šalyje. Tai – ne tik paramos ar politinės valios nebuvimas. Tai – aktyvūs veiksmai mūsų planuojamoms ir vykdomoms reformoms paralyžiuoti“, – aiškino A.Abromavičius.

Šio ministro atsistatydinimą ketvirtadienį turėtų svarstyti Ukrainos parlamentas.

Planavo dirbti dvejus metus

2015 metų rudenį duodamas interviu „Lietuvos ryto“ žurnalui „Stilius“ A.Abromavičius svarstė, kad būtų idealu Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministro pareigas eiti bent dvejus metus: „Tada būtų galima atsisėsti ir pagalvoti, kokią sukūriau šaliai piniginę vertę, ar man tai suteikė pasitenkinimo, ir išeiti iškelta galva.“

Tuomet pašnekovas pripažino, kad dar daug kas nepasiekta, viskas gerokai sunkiau, nei buvo galima tikėtis, su kiekviena direktyva vėluojama kokius du mėnesius. Kita vertus, ministras turėjo ir kuo pasidžiaugti.

„Iki šiol 10 procentų Ukrainos pirkimų būdavo korupciniai ir dar tiek pat neefektyvūs, o tai 2 milijardai JAV dolerių (apie 1 mlrd. 800 tūkst. eurų) per metus – neturtingai šaliai tai labai daug. Todėl svarbiausia užduotis – sutvarkyti valstybines įmones.

Be kita ko, atšaukiau protu nesuvokiamus mokesčius pasienyje, kurie eidavo į privačią kišenę, o ne valstybės reikmėms. Atėmiau iš vieno oligarcho galimybę pirkti žaliavą iš valstybinės naftos įmonės su 15 procentų nuolaida“, – praėjusių metų rugsėjį vardijo Ukrainos ministras.

Kompiuteriai kyšių neima

Pernai gruodį Lietuvos ir Ukrainos ekonomikos forume Vilniuje dalyvavęs A.Abromavičius tvirtino, kad Ukrainoje padaryta daug reformų, tačiau oligarchų valdoma žiniasklaida nelinkusi to viešinti.

Ukrainos vyriausybės narys vėl pakartojo, ką buvo sakęs „Lietuvos rytui“, – nemažai nuveikta pertvarkant valstybines įmones, nes jos – tikras korupcijos lopšys.

„Reikėjo stipriai padirbėti viešųjų pirkimų srityje. Dabar viskas kompiuterizuojama, viešinama, o juk kompiuteriai kyšių neima“, – tada pusiau juokais kalbėjo ministras.

Saugojo keturi žmonės

„Lietuvos ryto“ pernai paklaustas apie galimas grėsmes gyvybei ministras atsakė, kad niekas ten nešaudo: „Man skirta keturių žmonių apsauga, tik nežinau, kiek jie man padeda, o kiek renka informaciją.

Bet vis dėlto ramiau – mažesnė tikimybė, kad blogo linkintys žmonės atsiras šalia. Pavojaus nejaučiu, kai kada tik išgirstu, kad nesikiščiau ne į savo reikalus.“

Bet vakar A.Abromavičius pareiškė, kad jo apsauga buvo netikėtai atšaukta.

Laiko save patriotu

A.Abromavičius vakar neatskleidė, ką ketina veikti artimiausiu metu.

Tačiau tai, kad ministras vakar ilgai akis į akį kalbėjosi su prezidentu P.Porošenka, skatina spėliones, jog lietuvis iš Ukrainos politikos ir reformų lauko dar nepasitrauks arba jo pasitraukimas bus laikinas.

„Esu Ukrainos patriotas. Aš ir mano šeima gyvename čia. Man nuoširdžiai rūpi mūsų valstybė. Mums pavyko daug, bet lūžio taškas nepasiektas.

Vis dar yra gvelbiančių milijardus iš Ukrainos ekonomikos. Tokiems neturėtų būti vietos Ukrainos politikoje ir vyriausybėje“, – dar prieš pokalbį su prezidentu pareiškė A.Abromavičius.

Dvigubą – Lietuvos ir Ukrainos – pilietybę turintis A.Abromavičius Ukrainos ministru tapo 2014 metų gruodį. Iki tol jis buvo investicijų valdymo bendrovės „East Capital“ padalinio Kijeve vadovas. Ukrainoje jis gyvena ir dirba apie 20 metų, su žmona Katerina augina tris vaikus. (LR, BNS, ELTA)

Vakarų valstybių diplomatai apgailestauja

* Kijeve reziduojantys Vakarų valstybių ambasadoriai pareiškė apgailestavimą dėl A.Abromavičiaus atsistatydinimo.

* „Esame labai nusivylę dėl ekonomikos plėtros ir prekybos ministro A.Abromavičiaus, kuris davė realių reformos rezultatų Ukrainai, atsistatydinimo.

* Praėjusiais metais A.Abromavičius ir profesionali jo komanda žengė svarbius žingsnius – vykdė griežtas, bet reikalingas ekonomines reformas, kad padėtų stabilizuoti Ukrainos ekonomiką, išrautų su šaknimis endeminę korupciją, kad Ukraina atitiktų savo įsipareigojimus Tarptautinio valiutos fondo programai, kad būtų skatinamas didesnis atvirumas ir skaidrumas vyriausybėje.

* Svarbu, kad Ukrainos lyderiai atmestų į šalį savo siaurus interesus, šalies pažangai dešimtis metų trukdžiusių stambiųjų verslininkų interesus ir tvirtai siektų gyvybiškai svarbių reformų“, – rašoma pareiškime, kurį pasirašė JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Kanados, Italijos, Japonijos, Švedijos, Šveicarijos ir Lietuvos diplomatinių misijų vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.