Į ruso tvirtovę Trakų rajone nepatenka nei antstoliai, nei žmona

Su sutuoktine besiskiriantis nušalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas dabar triūsia gimtojoje Rusijoje. Tačiau į jo tvirtovę Trakų rajone neprisibeldžia nei mūsų šalies pareigūnai, nei kol kas oficiali jo žmona Irina.

Į J.Borisovo tvirtovę Trakų rajone neprisibeldžia nei mūsų šalies pareigūnai, nei kol kas oficiali jo žmona Irina.
Į J.Borisovo tvirtovę Trakų rajone neprisibeldžia nei mūsų šalies pareigūnai, nei kol kas oficiali jo žmona Irina.
Daug metų J. ir I.Borisovų gyvenimą gaubė paslaptis. Dabar pora skiriasi – prasidėjo jų kova dėl didžiulio turto.
Daug metų J. ir I.Borisovų gyvenimą gaubė paslaptis. Dabar pora skiriasi – prasidėjo jų kova dėl didžiulio turto.
„Lietuvos rytui“ pavyko gauti nuotrauką, padarytą tuo metu, kai įspūdingo dydžio J.Borisovo sodyboje Trakų rajone buvo įrenginėjama šaudykla (apibrėžta baltai).
„Lietuvos rytui“ pavyko gauti nuotrauką, padarytą tuo metu, kai įspūdingo dydžio J.Borisovo sodyboje Trakų rajone buvo įrenginėjama šaudykla (apibrėžta baltai).
Taip atrodo sodyboje ant ežero kranto įrengtas J.Borisovo namas. Šalia – sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.
Taip atrodo sodyboje ant ežero kranto įrengtas J.Borisovo namas. Šalia – sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.
J.Borisovo (dešinėje) rankoje – suvenyrinė kuoka. Tačiau manoma, kad jo sodyboje yra ir grėsmingesnių ginklų.
J.Borisovo (dešinėje) rankoje – suvenyrinė kuoka. Tačiau manoma, kad jo sodyboje yra ir grėsmingesnių ginklų.
Daugiau nuotraukų (6)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

2016-02-15 04:47, atnaujinta 2017-06-08 02:36

J.Borisovo pastangomis 150 hektarų plotą užimančioje automatininkų saugomoje sodyboje įrengta milžiniška – 250 metrų ilgio – šaudykla, skirta treniruotis snaiperiams. Apie tai, kas iš tikro gali dėtis šioje oficialiai bendrovės „Geovika“ valdomoje teritorijoje, skaitykite čia.

Maždaug tuo metu, kai Vainių kaimo sodyboje susirinkę svečiai treniravosi šaudydami iš įvairių ginklų, faktinis sodybos savininkas J.Borisovas padarė įspūdingą karjerą Rusijoje.

Jis buvo paskirtas Gynybos ministerijos kontroliuojamos valstybinės holdingo bendrovės, kuri remontuoja ir gamina visus Rusijos karinius sraigtasparnius, generaliniu direktoriumi.

„Šaudykloje reguliariai lankydavosi ir, matyt, iki šiol lankosi J.Borisovui artimi žmonės. Negaliu pakomentuoti, kokiu tikslu įrengta nelegali šaudykla, – to reikia klausti paties J.Borisovo“, – „Lietuvos rytui“ sakė J.Borisovo žmona Irina, kuri, ne taip kaip Rusijos pilietis jos vyras, turi Lietuvos pilietybę.

Šiuo metu teisme vyksta sutuoktinių skyrybų procesas, o sodyba teismo sprendimu yra areštuota.

Vadovauja patikėtinė

Nors bendrovei „Geovika“ priklausanti sodyba formaliai su J.Borisovu nesusijusi, mažai kas abejoja, jog už jos stovi buvęs pašalinto prezidento R.Pakso rėmėjas ir patarėjas.

„Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, o jai vadovauti buvo patikėta J.Borisovo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorei, buvusiai tuometės Liberaldemokratų partijos, kuriai vadovavo R.Paksas, Drausmės komisijos vadovei Jūratei Vainikonienei.

Nors per tą laiką ne kartą keitėsi bendrovės akcininkai, ištikima J.Borisovo bendražyge laikoma J.Vainikonienė įmonei vadovauja iki šiol.

Atidavė savo sklypus

Dar 2012–2013 metais, vos tik įkūrus „Geoviką“, savo vyro įkalbėta I.Borisova jai perleido Vainių kaimo apylinkėse esančius 38 sklypus, pavėsinę bei kitus statinius.

Prasidėjus skyrybų procesui, I.Borisova kreipėsi į teismą, kad visi šie sandoriai būtų pripažinti negaliojančiais.

Tačiau teismai buvo palankūs Rusijos piliečiui.

Neįleidžia net vaikų

Jau prasidėjus skyrybų procesui, sodybos vartai buvo užtrenkti ne tiktai I.Borisovai. Sargybai buvo nurodyta į teritoriją neįleisti net sutuoktinių vaikų, nes jie šeimos ginče atvirai palaikė motiną.

Buvo kalbama, kad J.Borisovas nusivylė savo vaikais ir Maskvoje gyvenančiai naujai savo gyvenimo draugei pareiškė, jog tik su ja tikisi susilaukti savęs vertų įpėdinių.

Teismo nurodymas negalioja

Patekti į sodybą neįmanoma ne tik J.Borisovo vaikams, bet net ir teismo ekspertams. Tuo įsitikino vilnietis Darijus Grigas.

Dar 2015 metų sausio mėnesį Vilniaus apygardos teismo teisėja Aldona Tilindienė sutuoktinių skyrybų byloje priėmė nutartį įpareigoti šį teismo ekspertą įvertinti sodybą ir nustatyti jos kainą.

Tačiau paaiškėjo, kad tai padaryti ne taip jau lengva.

Nors teismo nutartis įpareigoja sodybos valdytojus įleisti ekspertą į teritoriją, patekti į vidų jam nepavyko.

Bendrovės vadovė telefonu ekspertui taip ir negalėjo pasakyti, kada bus galima apžiūrėti sodybą. Tuomet ekspertas išsiuntė oficialų raštą, kuriame buvo nurodyta konkreti data.

Tačiau kartu su antstoliais į sodybą atvykęs D.Grigas taip ir liko nieko nepešęs. Apsaugininkai pareiškė, kad jokie teismo sprendimai jiems negalioja, kol negavo nurodymo iš savininkų.

Ekspertas dar kartą oficialiai įspėjo apie vizitą sodybos valdytojus, tačiau jam ir antstoliams vėl pavyko tik vartus pabučiuoti.

Vietoj baudos – nušalinimas

D.Grigas kreipėsi į teisėją A.Tilindienę, kad už teismo įpareigojimo nevykdymą „Geovikos“ vadovams būtų skirta bauda, tačiau sulaukė sprendimo jį patį nušalinti nuo pareigų.

Teisėja apkaltino D.Grigą šališkumu, o jo parengtą turto vertinimo ataskaitą, pagrįstą netiesioginiais šaltiniais, išvis atsisakė priimti. Kalbama, kad vietoj jo buvo paskirtas J.Borisovui lojalesnis ekspertas.

„Man čia nieko keista – aš žinau, kokios galingos jėgos yra vienoje besibylinėjančių pusių. Nenustebčiau, jeigu paaiškėtų, jog ir teisėjai buvo daromas spaudimas“,– sakė D.Grigas.

Nežino ar bijo reaguoti?

Į sodybos teritoriją vis dar nedrįsta įžengti net ir Policijos departamento pareigūnai.

Jie „Lietuvos rytui“ teigė nežinantys, jog Trakų rajone, Vainių kaime, veikia nelegali šaudykla, kurioje gali būti sukauptas ir didelis ginklų arsenalas.

Šio departamento pareigūnai žadėjo patikrinti „Lietuvos ryto“ pateiktą informaciją, tačiau taip ir neįžengė į paslaptingos sodybos teritoriją.

Apie sodybos teritorijoje įrengtą šaudyklą bei sukauptus ginklus nieko nepanoro kalbėti ir „Geovikos“ direktorė J.Vainikonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą