Kas Telšiuose išniekino vėliavą – žmonės ar vėjas?

Telšių lopšelio-darželio „Nykštukas“, esančio Žalgirio gatvėje, kaimynystėje, už tvoros stovinčiame buitinių atliekų konteineryje rasta valstybinė vėliava sukėlė tikrą audrą. Kai kurių telšiškių nuomone, tai vėliavos išniekinimas, o, Telšių policijos nuomone, tai joks pažeidimas, esą dėl nepagarbaus elgesio su valstybine vėliava kalti ne žmonės, o vėjas.

Kas Telšiuose išniekino vėliavą – žmonės ar vėjas?<br>„Facebook“ nuotr.
Kas Telšiuose išniekino vėliavą – žmonės ar vėjas?<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

2016-02-17 13:38, atnaujinta 2017-06-07 19:12

Istorija apie vėliavą visų pirma paviešinta socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Telšių gėdos stulpas“. Vasario 12-osios vakarą paskelbta nuotrauka ir tekstas: „Darželio „Nykštukas“ teritorijoje, prie šiukšlinių, tarytum skuduras padžiauta laisvos Lietuvos vėliava. Manau, tai didžiulė gėda ir mažų mažiausiai nepagarba mūsų valstybei“.

Paskyros sekėjai pateikė įvairias versijas dėl ant tvoros pamestos vėliavos. Vieni svarstė, kad galbūt žmogus išskalbė vėliavą ir pakabino išdžiūti, kiti įžvelgė valstybės simbolio išniekinimą.

Pasisakė ir Telšių lopšelio-darželio „Nykštukas“ direktorė Lina Leinartienė „Neabejingi lopšelio-darželio „Nykštukas“ darbuotojai apie šį įvykį informavo policiją. Vėliava jau policijoje“, – internautus nuramino direktorė.

Dėl galimai išniekintos trispalvės kreipėmės į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK).

„Vasario 12 d. 12.20 val. buvo gautas lopšelio-darželio „Nykštukas“ darbuotojos pranešimas, kad ant darželio tvoros, netoli šiukšlių konteinerio, pastebėta Lietuvos Respublikos vėliava. Nuvykę policijos pareigūnai ant tvoros rado vėliavą, ji nebuvo sugadinta, neišniekinta, galimai vėjo nuplėšta nuo pastato. Pažeidimų nenustatyta, skundų negauta“, – atsakė Telšių apskr. VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė.

Atrodo, pareigūnai nepasidomėjo, kaip vėliava atsidūrė ant tvoros. Tuo tarpu žurnalistai išsiaiškino, kad visų pirma vėliava rasta atliekų konteineryje. Trispalvę tarp šiukšlių radęs žmogus iš pagarbos ją ištraukė ir, nežinodamas kur dėti, pakabino ant tvoros. Todėl pagal iškvietimą atvykę pareigūnai vėliavą jau rado ne konteineryje, o ant tvoros.

Telšių lopšelio-darželio „Nykštukas“ vadovė L.Leinartienė suabejojo versija dėl vėjo. Pasak jos, vėliava konteineryje rasta vasario 12-ąją, o ne vasario 16-ąją, kuomet ant visų pastatų turi plevėsuoti trispalvė. Tuomet kyla klausimas: jeigu vasario 12-ąją niekas neiškėlė vėliavų, tai iš kur galėjo vėjas nuplėšti trispalvę, dėl kurios kilo triukšmas?

Lopšelio-darželio direktorei L.Leinartienei kur kas įtikinamesnė versija, kad iš greta esančių daugiabučių namų kažkuris atsakingas asmuo artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo dienai įsigijo naują švytinčią trispalvę, o senąją išblukusią išmetė į konteinerį.

Telšių apskr. VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė A.Blaževičienė patvirtino, kad vėliava atrodo nebetinkama naudoti, mat išblukusi. Ji saugoma komisariate, vėliau bus utilizuota pagal saugojamų daiktų naikinimo tvarką.

Beje, su valstybės simboliu reikia elgtis pagarbiai net vėliavai praradus savo estetinę išvaizdą – negalima jos išmesti bet kur ir bet kaip.

Anot A.Blaževičienės, Lietuvos Respublikos vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme nėra aiškiai nurodyta, kaip utilizuoti trispalvę. „Turbūt reikėtų sudeginti, kaip nuo senų laikų priimta elgtis su sulūžusiomis šventųjų skulptūrėlėmis“, – svarstė policijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.