Skandalingas Vilniaus krematoriumo projektas pradėtas laidoti

Sostinės gyventojų, kultūros veikėjų ir gamtosaugininkų žygiai prieš ketinimus statyti mirusiųjų deginimo liniją Olandų gatvėje, Vilniaus laidojimo namuose, davė vaisių. Trečiadienį Vilniaus savivaldybės Kolumbariumų komisija nusprendė atsisakyti minties statyti kremavimo liniją sostinės centre. Krematoriumui pasiūlyta kita – labiau tinkama vieta Žirnių gatvėje, prie Liepynės kapinių.

Krematoriumą siūloma statyti prie Liepynės kapinių.<br>M.Kulbio nuotr.
Krematoriumą siūloma statyti prie Liepynės kapinių.<br>M.Kulbio nuotr.
Krematoriumą siūloma statyti prie Liepynės kapinių.<br>M.Kulbio nuotr.
Krematoriumą siūloma statyti prie Liepynės kapinių.<br>M.Kulbio nuotr.
Neatsisakyta planų deginti palaikus Vilniaus laidojimo namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Neatsisakyta planų deginti palaikus Vilniaus laidojimo namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Neatsisakyta planų deginti palaikus Vilniaus laidojimo namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Neatsisakyta planų deginti palaikus Vilniaus laidojimo namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 2:22 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 7:00 PM

Tačiau viena aktyviausių žygio prieš krematoriumą Olandų gatvėje veikėjų, Senamiesčio bendruomenės atstovė Rasa Baškienė sakė, jog nurimti dar anksti. Interesų grupių veikiama savivaldybė neatsisakė planų rengti visuotinę apklausą dėl projekto deginti kūnus regioninio parko, žydų kapinių vietoje, arti gyvenamųjų kvartalų, mokymo ir kultūros įstaigų.

Už krematoriumą pasisakė A.Maldeikienė

Šiais metais Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) pradėjo poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procesą. Prieš dvi savaites miesto taryba balsų dauguma atmetė bandymą sustabdyti POV procedūrą, atsisakius priimti nepritariančią Miesto plėtros komiteto rezoliuciją.

Prieš ją pasisakė ir meras Remigijus Šimašius – galimai ir todėl, kad rezoliucijos įkvėpėjas buvo jo pagrindinis politinis varžovas, buvęs sostinės vadovas Artūras Zuokas.

Vis tik meras pridūrė, kad „be vilniečių pritarimo nieko nebus daroma.

Bet jau praėjusį penktadienį, vasario 5 dieną Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė pasirašė įsakymą, kuriuo Vilniaus laidojimo namus nuomojančiai įmonei „Ritualas“ sklype Olandų g.22 įteisinama komercinė veikla.

Tiesa, savivaldybės administracijos atstovai tikino, jog šis įsakymas nesusijęs su krematoriumo projektu, esą tai tik sutapimas. Daugėjant sutapimų, sujudo arti laidojimo namų esančių įstaigų atstovai ir aplinkinių gatvių namų gyventojai, sunerimę, kad krematoriumo miesto centre projektą beatodairiškai stumia į priekį interesų grupės, turinčios įtaką Vilniaus valdančiajai koalicijai, ypač liberalams.

Už krematoriumą Olandų gatvėje savo „Facebook“ paskyrose pasisakė, nors ir ne kategoriškai, „Lietuvos sąrašo“ frakcijos atstovai Aušra Maldiekienė ir Liutauras Stoškus.

Pasiūlė statyti Žirnių gatvėje

Tačiau Kolumbariumų komisijos pirmininkas, konservatorius Vidas Urbonavičius teigė, kad šio trečiadienio posėdyje visų frakcijų atstovai, taip pat ir liberalai pasisakė už tai, kad krematoriumo statybą siūlyti Žirnių gatvėje, prie Liepynės kapinių.

V.Urbonavičius tikino, jog visi Vilniaus savivaldybės konservatoriai vieningai buvo ir yra prieš projektą statyti kremavimo liniją. Tačiau jis pripažino, jog dalis jų politinių sąjungininkų liberalų galimai yra veikiami interesų grupių ir yra šalininkai leisti bendrovei „Ritualas“ statyti kremavimo liniją Olandų gatvėje.

„Interesų grupės veikia, ir labai stipriai. Man iki galo neaiški liko ir mero R.Šimašiaus pozicija“, – sakė V.Urbonavičius.

Pasak lrytas.lt šaltinių savivaldybėje, projektą statyti kremavimo liniją Olandų gatvėje globojo vicemeras, liberalas Linas Kvedaravičius.

Krematoriumas Žirnių gatvėje, jei tokį sprendimą palaimins savivaldybės taryba, būtų statomas bendrovei „Paplaujos paminklų dirbtuvės“ teritorijoje – šiai įmonei, 2003 metais laimėjusiai konkursą, to meto Vilniaus valdžia suteikė įgaliojimus įrengti ir valdyti Liepynės kapines.

Patenka į draustinio teritoriją

Tačiau net jeigu savivaldybė ir būtų pritarusi bendrovės „Ritualas“ prašymui įrengti kremavimo liniją Vilniaus laidojimo namuose, kur ketinama per metus sudeginti apie 2 tūkst. palaikų, vargu ar būtų gautos palankio poveikio aplinkai vertinimo išvados.

Tarp kitų įstaigų, kremavimo veiklai reikėtų ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) pritarimo – Vilniaus laidojimo namai patenka į Verkių ir Pavilnių regioninio parko, hidromorologinio draustinio zoną. Ši tarnyba tokiam sumanymui nelinkusi pritarti.

Šių metų sausio 15 dieną VSTT direktorius Albertas Stanislovaitis merui R.Šimašiui adresuotame laiške rašė: „Primename, kad Pavilnių regioniniame parke buvo ketinimų plėtoti kapinių teritorijas (beje net ne draustinio teritorijoje). Ir tuomet buvo sulaukta neigiamos visuomenės nuomonės. Po diskusijų buvo vieningai nutarta, kad regioninis parkas skirtas vertybėms išsaugoti, žmonių poilsiui plėtoti, o ne veikloms, nesuderinamoms su šios saugomos teritorijos steigimu. Nei kapinių plėtra, nei krematoriumo įrengimas apskritai nedera su regioninio parko tikslais.

Be to, numatomas krematoriumas yra istorinių Užupio žydų kapinių teritorijoje, kuri dabar Vilniaus savivaldybės iniciatyva tvarkoma, pritaikoma lankymui. 2015 m. gruodžio 15 d. oficialiai įsteigta Žydų kultūros paveldo kelio asociacija. Ji organizuos Žydų kultūros kelio kūrimą ir plėtrą Lietuvoje, parengs nuoseklų šio kultūros paveldo kelio maršrutą. Savaime suprantama, Užupio žydų kapinės turėtų būti įtrauktos į žydų kultūros paveldo kelio maršrutą. Jose esantis krematoriumas mažintų lankomo objekto patrauklumą“.

Pasipiktino žydų bendruomenė

Mažintų ne tik maršruto patrauklumą: deginti palaikus istorinių žydų kapinių vietose būtų tiesiog ciniška. Lietuvos žydų (Litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky tiesiai pareiškė:

„Palaikų kremavimas žydų kapinėse mūsų manymu, žeidžia judaizmą išpažįstančių asmenų , paniekina jų religiją – pagal judaizmo įstatymus mirusiųjų kremavimas laikomas netinkamu laidojimo būdu. Be to, tai gali kelti neigiamas asociacijas Holokaustą išgyvenusiems žmonėms ir jų artimiesiems – nacių koncentracijos stovyklose krematoriumuose buvo deginami nužudytų žmonių kūnai. Dėl II Pasaulinio karo metais vykdyto žydų Holokausto Lietuva neteko daugiau nei 90 procentų savosios žydų bendruomenės. Todėl klausimais, kurie yra susiję su senųjų žydų kapinių išsaugojimu, turi būti konsultuojamasi ir su pasaulio žydų bendruomene. Tuo tikslu apie planus įrengti krematoriumą informavome Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetą“.

Senamiesčio bendruomenės aktyvistė, buvusi Vilniaus miesto tarybos narė R.Baškienė teigė, kad nors sostinės valdžia jau linkusi ieškoti krematoriumui kitos vietos, ne Olandų gatvėje, nusiraminti dar anksti.

„Kažkodėl lieka galioti R.Šimašiaus siūlymas surengti visuotinę vilniečių apklausą dėl kremavimo Olandų gatvėje. Kokia toji apklausa bus, koks jos tikslas? Dar paaiškėjo, kad komercinei veiklai Olandų g.22, Vilniaus laidojimo namuose, įteisinti nereikalingas integruotos taršos leidimas. Tai nesuvokiama – mes, bendruomenės atstovai, eisime aiškintis pas Aplinkos ministrą“, – sunerimusi kalbėjo R.Baškienė.

Po mirties į Kėdainius nenori

Į kampaniją prieš krematoriumą Olandų gatvėse įsitraukusi buvusi Seimo narė Agnė Zuokienė jau surinko šimtus Filaretų, Dailidžių. Olandų ir kitose aplinkinėse gatvėse gyvenančių vilniečių protesto parašų.

Tačiau nors ir nedaug, bet yra Vilniaus laidojimo namų artimoje kamynystėje gyvenančių vilniečių, kurie nesipriešina, bet palaiko krematoriumo idėją. Vienas tokių – humoristas, TV laidų prodiuseris Haroldas Mackevičius.

Savo „Facebook“ pasklyroje jis parašė: „Nesuprantu žmonių, protestuojančių prieš naują krematoriumą Olandų gatvėj. Gyvena kažkur Užupyje, toliausiai už kalno ir protestuoja. Nebe tie laikai, kad Zuokų šeima mus viską spręstų. Aš gyvenu nuo būsimo krematoriumo gal 300 metrų ir labai džiaugiuosi būsima kaimynyste. Man turi būti netoli. Suprantu, daiktas ne pirmo būtinumo, reikės gyvenime nedažnai, bet turi būti patogu pačiam ateiti. Jėgų tai bus nedaug likę.

Jau į Kėdainius tai mano lavono nevešit. Aš ir gyvas ten nemėgau važinėt, be to, kai negaliu mašinoj žiūrėt pro langą mane užsupa. Dėl kvapo – kol Filaretų ir Saulės gatvėj gyvena keli šildymo akmens anglimi maniakai, tol to mažo žmogaus kvapo net nesijus, o kai degina iš po ledo ištrauktus žvejus, tai guminius batus nuauna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.