Aiškiau reglamentuota tarnybinio ginklo naudojimo tvarka

Vyriausybė antradienį pritarė

Aiškiau reglamentuota tarnybinio ginklo naudojimo tvarka.<br>V.Balkūno nuotr.
Aiškiau reglamentuota tarnybinio ginklo naudojimo tvarka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-18 13:19, atnaujinta 2017-06-07 15:48

Įstatymų projektuose, kuriuos dar turės patvirtinti Seimas, patikslintos fizinės ir psichinės prievartos sąvokos, jų naudojimo atvejai, taip pat nurodyti konkretūs atvejai, kada pareigūnai gali naudoti ginklą.

Ginklas gali būti panaudotas atremiant ginkluotą įsiveržimą į Lietuvos teritoriją ar ginkluotus užsienio valstybių diplomatinių ir tarptautinių organizacijų atstovybių, konsulinių įstaigų bei jų vadovų rezidencijų, Lietuvos valstybės ar savivaldybės institucijų ar įstaigų, strateginę ar svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių, įrenginių ar jų teritorijų užpuolimus ar išlaisvinant šiuos užimtus objektus.

Pareigūnas šaunamąjį ginklą gali panaudoti gindamasis ar gindamas kitą asmenį nuo pavojingo gyvybei ar sveikatai nusikalstamo kėsinimosi, išlaisvindamas įkaitus bei užkirsdamas kelią įkaitų pagrobimui ar teroro aktui, taip pat – sulaikydamas nusikalstamą veiką galimai padariusį asmenį, jeigu kyla neišvengiamas pavojus pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai, bei transporto priemonę vairuojantį asmenį, jeigu jos vairuotojas savo veiksmais sudaro neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei. Šaunamasis ginklas gali būti panaudotas ne tik prieš asmenis, bet ir prieš gyvūną, laivą, orlaivį ar transporto priemonę, tačiau tik tuo atveju, jei jie kelia neišvengiamą pavojų pareigūno ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai, ir nesukeliant tiesioginio pavojaus kito asmens gyvybei.

Įstatymų projektuose yra nuostatos, kad pareigūnai turi būti specialiai parengti ir reguliariai tikrinami, ar jie sugeba veikti situacijose, susijusiose su psichinės, fizinės prievartos, šaunamojo ginklo ar sprogmenų panaudojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.