Lietuvę pamilusį turtuolį medžioja buvusi žmona (II dalis)

Nuosavas lėktuvas, dizainerių apdarai, šampano upės. Už naftos magnato Toddo Kozelo ištekėjusi manekenė Inga Kozel mėgaujasi prabanga. Tai įsiutino buvusią turtuolio žmoną ir investuotojus. Tačiau  lietuvei dosnaus verslininko T.Kozelo pavardės jau nebėra tarp bendrovės „Gulf Keystone Petroleum“ vadovų. Naftos gavyba Kurdistane užsiimančios įmonės akcijų vertė krito. Tam įtakos galėjo turėti ne tik geopolitinė padėtis ir karas Sirijoje.

Ant I.Kozel priklausančio namo sostinės Arklių gatvėje atsirado užrašas „Koziolai, sukčiai! Grąžinkit pinigus“.
Ant I.Kozel priklausančio namo sostinės Arklių gatvėje atsirado užrašas „Koziolai, sukčiai! Grąžinkit pinigus“.
Vakarėliuose T.Kozelas siūlydavo pirkti jo vadovaujamos įmonės akcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakarėliuose T.Kozelas siūlydavo pirkti jo vadovaujamos įmonės akcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saldų I.Kozel gyvenimą atidžiai stebėjo jos vyro pirmoji žmona su advokatais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saldų I.Kozel gyvenimą atidžiai stebėjo jos vyro pirmoji žmona su advokatais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Turtuolį Didžiojoje Britanijoje aplink pirštą apvyniojo ir lietuvė G.Černiauskaitė.
Turtuolį Didžiojoje Britanijoje aplink pirštą apvyniojo ir lietuvė G.Černiauskaitė.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Karmazaitė, Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 22, 2016, 5:11 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 4:03 AM

Apie naftos magnato ir jo žmonos lietuvės saldų gyvenimą skaitykite pirmojoje rašinio dalyje.

Dar būdamas „Gulf Keystone Petroleum“ vadovas T.Kozelas siūlydavo pirkti akcijų. Užkibusiųjų ant jo kabliuko yra ir Lietuvoje.

„Naktiniame sostinės klube „Absento fėjos“ jis prisėsdavo prie kokio verslininko, pastatydavo prieš jį prabangaus šampano ir pasakodavo apie savo pelningą verslą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo pramogų pasaulio atstovas, pats nesusigundęs įsigyti naftos įmonių akcijų.

Kitas žinomas lietuvis jų pirko, tačiau biržoje vos pakilus kainai savo akcijas pardavė. Verslininkas patikino, kad prieš įsigydamas naftos bendrovės akcijų atidžiai išstudijavo jos veiklos metines ataskaitas.

„Turėjau laisvų pinigų, žvalgiausi ir investavau – tada iš viso pirkau gal dešimties įmonių akcijų.

Vos kilstelėjo kaina, nelaukiau didesnio kilimo ir pardaviau. Kiti gal tikėjosi didesnio pelno, svaigo laukdami galimų kinų investuotojų ir nusvilo. Kai kurie akcijų pirko net už skolintus pinigus“, – savo apdairumu džiaugėsi „Lietuvos ryto“ pašnekovas.

Lietuvis su T.Kozelu telefonu kalbėjosi prieš kelis mėnesius. Amerikietis kaip ir anksčiau bendravo draugiškai, pasakojo apie ateities planus, tik vengė kalbėti apie užgriuvusius rūpesčius.

Kvietė pramogauti į Majamį

Naktiniame Vilniaus klube „Absento fėjos“, kuris dabar jau uždarytas, užsimezgusią pažintį su milijardieriumi puikiai pamena ir kitas vilnietis.

„Prie mano staliuko priėjo solidus užsienietis. Vien iš jo laikrodžio, kainuojančio kelis šimtus tūkstančių eurų, aš supratau, jog tai – neeilinis žmogus“, – tvirtino „Lietuvos ryto“ pašnekovas.

Turtuolis lietuviui ėmė pasakoti, kad yra naftos kompanijos savininkas ir valdybos pirmininkas. Jis naują savo pažįstamą vaišino brangiais gėrimais, kvietė atvykti į JAV, kad savo akimis įsitikintų, kaip gyvena Amerikos turtuoliai.

Ir netrukus savo pažadus milijardierius ištesėjo. Jis naująjį pažįstamą ir dar kelis vyrus, su kuriais susipažino Vilniaus klubuose, nuosavu lėktuvu nuskraidino į Majamį.

Ten lietuviai buvo vežiojami po vietinius klubus, vaišinami. Tuo metu T.Kozelas išties buvo dosnus.

„Kai vienas mūsų pasiskundė pinigų stygiumi, turtuolis išsitraukė 60 tūkstančių JAV dolerių ir paskolino“, – pasakojo vilnietis.

Prarado ir tėvų santaupas

Po kelionės į JAV T.Kozelas pasiūlė vilniečiui investuoti į savo bendrovės akcijas.

Kartą jis pasikvietė lietuvį ir pasakė: „Galiu atskleisti konfidencialią informaciją, kuria turiu kaip valdybos pirmininkas, – mano kompaniją ketina pirkti investuotojai iš Kinijos.

Po šio sandėrio akcijų kainos išaugs šešiskart. Nepraleisk progos.“

Vilnietis ėmė atidžiai nagrinėti bendrovės finansinę būklę.

Tada iš tiesų šios naftos kompanijos akcijų kainos Londono biržoje augo lyg ant mielių.

„Tuomet iš visų pažįstamų, tėvų, senelių skolinausi pinigus, surinkau kelis milijonus litų ir nusipirkau šių akcijų. Masiškai pirko ir kiti žmonės, su kuriais T.Kozelas susipažino Vilniaus klubuose.

Bent 50 žmonių investavo apie 26 mln. eurų.

Vieni turtingi žmonės paaukojo tik dalį pinigų, tačiau buvo ir tokių, kurie išleido paskutines savo ir savo tėvų santaupas“, – pasakojo vilnietis.

Vilniečiai masiškai supirkinėjo naftos bendrovės akcijas, tačiau netrukus jų kaina ėmė sparčiai kristi.

„Aš klausiau Toddo, ką daryti. Tačiau jis tik ramino, kad derybos su kinais laikinai stringa dėl Irako vyriausybės pozicijos. Jis patikino, kad viskas greitai išsispręs“, – pasakojo vilnietis.

Kurį laiką akcijų kainos stabilizavosi, tačiau maždaug prieš dvejus metus vėl ėmė kristi. Vilnietis vėl kreipėsi į T.Kozelą, o šis nuramino – paaiškino, kad kainos nukrito laikinai, nes vienas akcininkas padavė bendrovę į teismą.

Tačiau kainos krito ir toliau. Kai prieš ketverius metus vilnietis pirko šias akcijas, jos kainavo beveik po 4 svarus sterlingų (5,2 euro). Dabar jų kaina – apie 14 pensų (0,18 euro).

„T.Kozelas galėjo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse specialiai skleisti gandus apie planuojamą kompanijos pardavimą ir taip dirbtinai biržoje sukelti kainas, kad akcijas brangiai parduotų. Juk netrukus po akcijų pakilimo jis pasitraukė iš bendrovės“, – samprotavo „Lietuvos ryto“ pašnekovas, kartu su T.Kozelu pramogavęs Majamyje ir klausęsis jo gražių pažadų.

Pirmoji santuoka subyrėjo

Vieno vakarėlio Majamyje metu T.Kozelas buvo supažindintas su Inga. Juos suvedė žinomos Lietuvos statybų bendrovės savininko sūnėnas.

Buvusios modelių agentūros „Metropolitan“ atstovybės Lietuvoje vadovė, o vėliau „Major Amber Models“ bendraturtė tada buvo ištekėjusi už devyneriais metais vyresnio vilniečio verslininko H.Pragarausko.

Su H.Pragarausku buvusi manekenė taip pat susipažino pramogaudama. Viename Vilniaus bare pamačiusi verslininką Inga pajuto, kad sutiko bendramintį, į kurį gali atsiremti.

Po pusmečio draugystės H.Pragarauskas jai pasipiršo. Deimantais puoštus baltojo aukso žiedus pora 2008 metais sumainė Kauno rotušėje. Tada nuotaka vilkėjo italų dizainerio Roberto Cavalli suknelę, avėjo ir jo sukurtomis basutėmis. Prie auksinių apdaro detalių derėjo mados namų „Gucci“ rankinė.

Inga pasirūpino ir jaunikio stiliumi: jis vilkėjo „Gucci“ kostiumą, avėjo dizainerio Marco Jacobso kurtus batus.

Pavakarieniavę su svečiais restorane jaunavedžiai išvyko į Monaką, o vėliau – į vieną iš salų prie Italijos.

Santuokinė lietuvių poros laimė, trukusi vos ketverius metus, sudužo. Lietuvę dėmesiu apgaubė naftos magnatas.

Paliko buvusią draugę

Kai turtuolis T.Kozelas per vakarėlį Majamyje pamatė buvusią kaunietę Ingą, jis dar šiltai bendravo su vilniete Ana ir ją meiliai vadino Anuška.

Tačiau Inga jam užtemdė visą likusį pasaulį. Milijardierius nekreipė dėmesio net į gandus, kad graži mergina galėjo būti Amerikoje baigusi specialią barakudų mokyklą, kurioje mokoma vilioti turtuolius.

Kalbama, kad netrukus po pažinties pora nuskrido į Las Vegasą ir ten susituokė.

Ant namo – įspėjimas

Jau kurį laiką Lietuvoje nesirodo nei Inga, nei jos vyras. Turtuoliai vengia įpykusių lietuvių, kurie prarado pinigus ir pasirengę imtis net drastiškų priemonių.

„Yra daug žmonių, kurių gyvenimas sugriuvo. Jie pasiryžę viskam. Nenustebčiau, jeigu iš prabangaus vakarėlio grįžtanti jo žmona būtų aplieta sieros rūgštimi“, – kalbėjo vilnietis, dėl T.Kozelo gražbylystės praradęs apie milijoną eurų.

Maždaug prieš metus ant I.Kozel priklausančio pastato Arklių gatvėje atsirado užrašas „Koziolai, sukčiai! Grąžinkit pinigus“. Manoma, kad tokį užrašą ištepliojo kas nors iš vilniečių, nukentėjusių nuo T.Kozelo.

Nors užrašas greitai buvo nuo sienos nutrintas, tai paveikė Kozelų šeimą. Jie netgi nenuvyko į bičiulio – Vilniaus bendrovės „Hellios Group“ prezidento Valerijaus Stankevičiaus rengtą vestuvių puotą Barselonoje.

Žinomas sostinės verslininkas buvo paruošęs T.Kozelui ir jo žmonai Ingai garbingiausias vietas šalia savęs, tačiau Kosta Bravos vienuolyne surengtoje šventėje Kozelai taip ir nepasirodė.

Naftos magnatą ir jo žmoną lietuvę nemalonumai užgriuvo vienas po kito.

Vilniuje kažkas subadė jų automobilio padangas, vėliau buvo sudaužyti veidrodėliai. Kozelai dėl šių išpuolių kreipėsi į policija.

Kalbama, kad jų atstovai buvo susitikę su generaliniu komisaru Linu Pernavu, kuris žadėjo mesti visas pajėgas, kad būtų išaiškinti šie nusikaltimai.

Tačiau tyrimas iš vietos taip ir nepajudėjo. Nors vaizdo kameromis buvo užfiksuoti I.Kozel namo sienas tepliojantys jaunuoliai, jų iki šiol niekas neatpažino.

Britui brangiai kainavo draugystė su lietuve

* Skyrybos su pirmąja žmona, o po to užsimezgusi draugystė su lietuve pridarė bėdų ir brangiai kainavo kitam turtuoliui – santechnikos verslo magnato britui Johnui Hogginsui.

* Jis su lietuve Greta Černiauskaite (nuotr.) susipažino 2004 metais. Abiem tai buvo toli gražu ne geriausi gyvenimo etapai: lietuvė dirbo valytoja Nacionalinėje galerijoje Londone, o britas skyrėsi su pirmąja žmona.

* 15 metų vyresnis J.Hogginsas apipylė naują mylimąją pinigais, dovanojo prabangų automobilį, vežė atostogauti į įspūdingus kraštus.

* Tačiau po devynerių metų draugystės pora nutarė skirtis, o dėl turtų teko aiškintis teisme: 47-erių G.Černiauskaitė pareiškė pretenzijas į jųdviejų namą Sobridžverte, o 62-erių J.Hogginsas tikino, kad apie šio būsto dalybas negali būti nė kalbos.

* Kalbėdamas teisme J.Hogginsas karštai įrodinėjo, kad lietuvė, kuri prieš tai jau buvo ištekėjusi du kartus, gviešėsi jo pinigų nuo pat draugystės pradžios.

* G.Černiauskaitė esą reikalavo jai padovanoti ir namą, dėl kurio dabar užvirė ginčai, nuolat prašydavo nupirkti prekių iš prabangiosios Bondo gatvės parduotuvių.

* Per devynerius draugystės metus verslininkas moteriai buvo dosnus: kaip skelbė dienraštis „The Daily Telegraph“, draugaudamas su G.Černiauskaite verslininkas jai padovanojo 160 tūkst. svarų (210 tūkst. eurų) kainuojantį „Bentley“ markės automobilį, už maždaug 100 tūkst. svarų (131 tūkst. eurų) pripirko drabužių ir papuošalų.

* Turtuolis dėstė taip pat išleidęs 8 tūkst. svarų (10,5 tūkst. eurų) monogramomis išsiuvinėtai itališkai patalynei ir rankšluosčiams, kuriuos lietuvė atsisiųsdino iš Milano.

* G.Černiauskaitė gaudavo pakankamai pinigų savo išlaidoms. Iš verslo imperijos J.Hogginsas kasmet sau išmokėdavo apie 150 tūkst. svarų (197,2 tūkst. eurų), o mylimajai, nors ši nieko nedirbo, per metus atseikėdavo iki 93 tūkst. svarų (122 tūkst. eurų).

* Įspūdingos buvo ir poros kelionės – juodu atostogavo Aliaskoje, Kuboje, Tailande ir Mauricijuje.

* Tačiau Londono pirmosios instancijos teismas buvo palankus lietuvei: nutarė, kad 650 tūkst. svarų (854,5 tūkst. eurų) vertės namas buvo tik dar viena dosni verslininko dovana, tad ir priklauso G.Černiauskaitei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.