Akibrokštas Rusijai: prie ambasados Vilniuje bus B.Nemcovo gatvė

Vilniaus savivaldybėje neseniai nuskambėjo siūlymas skverą ar gatvę sostinėje pavadinti nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo garbei. B.Nemcovas nužudytas pernai vasario 27 dieną Maskvos centre. Mirusiojo bendražygiai teigia, kad šio Kremliaus kritiko nužudymą veikiausiai organizavo Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo artimiausia aplinka.

Siūloma gatvę prie Rusijos ambasados pavadinti B.Nemcovo vardu.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Siūloma gatvę prie Rusijos ambasados pavadinti B.Nemcovo vardu.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Siūloma, kad B.Nemcovo gatvė atsirastų prie Rusijos ambasados.
Siūloma, kad B.Nemcovo gatvė atsirastų prie Rusijos ambasados.
Siūloma, kad B.Nemcovo gatvė atsirastų prie Rusijos ambasados.
Siūloma, kad B.Nemcovo gatvė atsirastų prie Rusijos ambasados.
B.Nemcovo vardu siūloma pavadinti gatvę prie Rusijos ambasados.
B.Nemcovo vardu siūloma pavadinti gatvę prie Rusijos ambasados.
B.Nemcovo vardu siūloma pavadinti gatvę prie Rusijos ambasados.
B.Nemcovo vardu siūloma pavadinti gatvę prie Rusijos ambasados.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 26, 2016, 11:17 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:42 AM

B.Nemcovo gatvė prie Rusijos ambasados?

Sostinės politikai įsitikinę, kad gatvė ar skveras šio žmogaus vardu turi būti, nes B.Nemcovas kovojo už geresnį ir demokratiškesnį Rusijos žmonių gyvenimą.

Konservatorius Vidas Urbonavičius tarybos posėdyje yra teigęs, kad pavadinimo neturi gatvės atkarpa netoli Latvių gatvės Žvėryne. Šis siūlymas skamba gana simboliškai, nes Latvių gatvėje yra įsikūrusi Rusijos ambasada.

„Ši gatvė būtų apie 300 metrų ilgio. Teoriškai tai yra aklagatvis, bet faktiškai vasaros metu ji išvažiuojama. Ar siūlymui bus pritarta, priklauso nuo to, kas bus nuspręsta svarstant komitetuose“, – sakė jis.

Į klausimą, ar nemato šiek tiek ironijos, kad B.Nemcovo gatvė bus šalia Rusijos ambasados, pašnekovas atsakė: „Šiek tiek ironijos yra, bet nepamirškime, kad valstybėse santvarkos keičiasi, ir tai, kokia dabar yra santvarka Rusijoje, nereiškia, kad taip bus visada. Būna, jog herojai tampa antiherojais, o po kurio laiko viskas dar atvirkščiai apsiverčia, tad logiška, kad turi būti tam tikrų sąsajų su tautos istorija.

Natūralu, kad tokio Rusijos veikėjo vardu pavadinta gatvė būtų šalia Rusijos atstovybės“, – kalbėjo V.Urbonavičius ir pridūrė, kad sprendimas būtų geras ir dėl to, jog minėta gatvė šiuo metu neturi pavadinimo.

Ar nepasikeis pačios Rusijos ambasados adresas, pavyzdžiui, į B.Nemcovo g. 1? „Tai jau būtų politinė ironija. Kad pakeistum adresą, ypač diplomatinių atstovybių, neužtenka tik seniūnijos sprendimo, viskas turi būti derinama su Užsienio reikalų ministerija ir nemanau, kad tai būtų suderinama. Tiesa, šalia esantys pastatai teigiamo sprendimo atveju būtų jau B.Nemcovo gatvėje.“

R.Šimašius ambasados nuomonės neklaus

Sostinės meras Remigijus Šimašius teigė, kad siūlymą vieną iš sostinės gatvių pavadinti būtent B.Nemcovo vertina teigiamai: „Akivaizdu, kad B.Nemcovo nužudymo metinių minėjimo metu kyla klausimas, kaip mes vertiname dabartinę situaciją Rusijoje ir šios asmenybės vaidmenį bandant ją demokratizuoti. Principiniam Vilniaus tarybos sprendimui, kuris jau priimtas, aš pritariu, o kur ir kuri gatvė gaus šį vardą, spręsime atskirai.“

Kalbėdamas apie tai, kaip vertina siūlymą šio asmens vardu pavadinti gatvę prie Rusijos ambasados, meras teigė, kad visi siūlomi variantai yra geri ir bus svarstomi. „Anksti kalbėti apie tikslią vietą, viską vertinsime labai atsakingai. Gatvės neturėtų būti vadinamos pagal to meto politinės aktualijas, nes tai juk ne vienam dešimtmečiui, o ilgam laikui“, – sakė meras.

B.Nemcovo gatvės atsiradimas Vilniuje sudomino ir užsienio žiniasklaidą, kuri jau spėjo apie tai pasikalbėti su sostinės meru. „Tiek mums, tiek užsienio žiniasklaidai labai aktualu, kas vyksta Rusijoje, tad akivaizdu, kad kalbame ne tik apie gatvę Vilniuje, bet ir apie tam tikrą pareiškimą apie situaciją, žmogaus teises ir demokratinę poziciją. Tiek Vilnius, tiek visa Lietuva visuomet palaiko demokratiją, ir šis sprendimas yra vienas iš tai liudijančių ženklų.

Paklaustas, ar Rusijos ambasada taip pat bus įtraukta į šio sprendimo priėmimą, meras sakė: „Galimybę pareikšti nuomonę turi visi, bet jokios procedūros, kad reikėtų klausti jų nuomonės, nėra.“

Gatvės pavadinimas – tik po 10 metų

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką Vilniaus mieste, gatvę kokio nors iškilaus asmens garbei galima pavadinti tik praėjus dešimtmečiui po jo mirties. Tiesa, būta ir išimčių – tai skveras ir paminklinis akmuo žuvusiam Čečėnijos prezidentui Džocharui Dudajevui Žvėryno rajone.

Gatvės pavadinimo klausimas turės būti sprendžiamas Gatvių pavadinimų komisijos posėdyje, kuris turėtų vykti antroje kovo pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.