Po slyva surastą lobį – 37 tūkst. eurų – grąžino savininkui

Duobėje po slyva suradęs maišelį, kuriame buvo beveik 37 tūkstančiai eurų, Klaipėdos rajono gyventojas pinigus iš karto grąžino jų savininkui. Paaiškėjo, kad pinigai, kuriuos taupė visą gyvenimą, priklauso to paties Klaipėdos rajono Girininkų kaimo gyventojui – 84 metų vyras šiuo metu prižiūrimas globėjų.

Pinigus radusiam D.Bagdonavičiui net nebuvo kilusi mintis juos pasisavinti.
Pinigus radusiam D.Bagdonavičiui net nebuvo kilusi mintis juos pasisavinti.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2016, 2:39 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:31 AM

Pinigus radęs 44 metų Dainius Bagdonavičius mano, kad juos savininkui būtų grąžinęs kiekvienas doras žmogus. Jam nė nekilo kitokių minčių. Tačiau jam jau teko išgirsti šnekant, kad kai kas jį vadina kvaileliu.

Iškart pakvietė liudininkų

„Nusprendžiau artėjant pavasariui išvalyti savo sodą, apgenėti vaismedžius. Atėjęs pastebėjau pakrūmėje duobelėje gulintį vieno prekybos centro maišelį.

Iš pradžių pamaniau, kad tai – šiukšlės. O kai pakėliau ir jis prasivėrė, buvau priblokštas.

Maišelyje gulėjo pluoštai eurų, dar kažkiek pinigų – metalinėje dėžutėje.

Dalis banknotų sušlapę, apgraužti gyvūnų“, – sakė D.Bagdonavičius.

Jis iškart paskambino keliems kaimo žmonėms ir paprašė juos būti šio įvykio liudininkais, po to paskambino policijai ir pakvietė kuo skubiau atvažiuoti. Atvykus pareigūnams lobio radėjas paprašė tiksliai suskaičiuoti visus pinigus ir juos nufotografuoti.

Senolis kažko ieškodavo

Iškart tapo aišku, kam priklauso pinigai. Mat maišelyje buvo ir keli dokumentai, priklausantys tame pačiame kaime gyvenančiam senukui.

Vienišas žmogus visą gyvenimą dirbo, kaimynų teigimu, nerūkė ir nevartojo alkoholio.

Kaimo žmonės mano, kad jis turi sveikatos problemų, kartais elgiasi keistai. Pastaruoju metu pensininkas buvo pastebėtas besiblaškantis po kaimą, tarsi kažko ieškotų.  Gal pinigų, bet neprisiminė, kur juos padėjo, o pasikalbėti iš širdies neturėjo su kuo.

Kaip tie pinigai atsirado šioje vietoje, lieka tik spėlioti.  Sprendžiant iš banknotų būklės, jie čia galėjo būti palikti prieš pusmetį.

Seniūnaičio Vidmanto Laugalio manymu, senoliui tiesiog sutriko sveikata: „Jis rudenį buvo atlėkęs pas mane ir tikino, kad vėl veža į Sibirą. Gal žmogus nusprendė paslėpti pinigus.

Toje vietoje kadaise stovėjo kolūkio kontora. Gal žmogus iš seno įpročio ėjo į kontorą, o jos neberadęs padėjo maišelį į duobę po krūmu.“

Nuo senolio namų iki D.Bagdonavičiaus sodo – apie kilometrą.

Pinigus nunešė į banką

Kai pinigai buvo grąžinti savininkui, jis net nesuvokė, kad reikėtų padėkoti juos radusiam žmogui. Tačiau prasitarė, kad ieškojo pinigų, tik neprisiminė, kur padėjo.

Pinigai dabar saugūs – jie nunešti į banką. O pas D.Bagdonavičių atvyko senuko globėjai iš Vėžaičių.

Jie nuoširdžiai padėkojo, dovanojo šakotį, o vaikus apdalijo saldainiais. Globėjų teigimu, senolis jaučiasi geriau – jis buvo nugabentas pas gydytojus, apžiūrėtas, dabar vartoja vaistus.

D.Bagdonavičius pripažino tokių didelių pinigų gyvenime neturėjęs. Policijos pareigūnai suskaičiavo, kad maišelyje iš viso buvo 36 900 eurų, 320 litų, metalinėje dėžutėje – 180 rublių, įdėta ir keletas vadinamųjų vagnorėlių – talonų su žvėriukais.

Svarbiausia – švari sąžinė

Užsiminus, kad kitas ramiausiai būtų pasiėmęs pinigus ir nė šuo nebūtų sulojęs, D.Bagdonavičius aiškino, kad jam tokių minčių net nekilo – švari sąžinė verta daugiau.

Vyras dirba pas ūkininką, jo 36 metų žmona Loreta  kepa šakočius. Šeimoje auga trys vaikai – du sūnūs ir duktė.

Pagal Civilinį kodeksą pametęs daiktą asmuo privalo sumokėti už radimą penkių procentų rastojo daikto vertės dydžio užmpkestį radusiajam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.