Saulius Skvernelis: „Romų taboro turi nelikti“

Sigitas Kazlauskas

S. Skvernelis taip pat siūlo Valstybės kontrolei pasidomėti su taboru susijusių prevencinių programų veiklos efektyvumu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
S. Skvernelis taip pat siūlo Valstybės kontrolei pasidomėti su taboru susijusių prevencinių programų veiklos efektyvumu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 11:38 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:07 AM

Ministro teigimu, Vyriausybės kanceliarijoje bus surengtas dar vienas darbinis įvairių institucijų susitikimas, kuriame bus suderinti konkretūs taboro likvidavimo ir romų integracijos į visuomenę darbai. Per kiek laiko taboras galėtų būti panaikintas, o jo gyventojai iškeldinti, S. Skvernelis nenurodė.

„Taboro, kaip fizinio objekto, toje vietoje turi nelikti (...) Jeigu tai bus nuoseklus ir kryptingas darbas, nemanau, kad tai (likvidacija, – ELTA.) turėtų užsitęsti dar šešis dešimtmečius – o juk tiek laiko taboras funkcionuoja“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams teigė S. Skvernelis.

Vilniaus miesto vicemero Gintauto Palucko teigimu, savivaldybė savanoriškai iš taboro norintiems išsikelti romams ketina suformuoti atskirą eilę socialiniams būstams ir kompensacijoms gauti – taip per trejus metus taboro gyventojų skaičių ketinama sumažinti bent du kartus. S. Skvernelio teigimu, šiuo metu tabore gyvena apie 400 asmenų.

S. Skvernelis taip pat siūlo Valstybės kontrolei pasidomėti su taboru susijusių prevencinių programų veiklos efektyvumu.

„Nes sumos pinigų, skiriamų įvairioms prevencinėms programoms, yra pakankamai didelės, bet efektas – kiekvienas išvadas šiuo klausimu, matyt, gali pasidaryti pats“, – teigė ministras.

Policijos atstovai Ministrų Kabineto nariams taip pat pristatė neviešą informaciją apie prekybos narkotikais tabore mastus. Generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio teigimu, iš taboro prekeivių heroiną nuolat perka keli tūkstančiai asmenų, o maždaug pusė taboro gyventojų yra teisti už įvairius nusikaltimus, įskaitant ir narkotikų platinimą.

Pasak E. Šilerio, narkotikų platinimo tinklui suardyti neužtenka vien fizinio taboro gyventojų išskirstymo platesnėje teritorijoje – jiems turi būti pasiūlytos darbo ir socialinės integracijos programos, taip pat būtina intensyviai dirbti su narkotikus vartojančiais asmenimis.

„Šiandien akcentuota, kad paklausa ir pasiūla yra tarpusavyje labai glaudžiai susiję veiksniai. Teisėsauga reaguoja į pasekmes – tada, kai kažkas prekiauja arba atveža narkotikų, tačiau yra tie asmenys, ligoniai, kuriems yra būtina įsigyti narkotikų ir jie stengiasi tai padaryti bet kokiais būdais. Todėl ypatingas dėmesys turi būti kreipiamas ir į šių žmonių gydymą“, – kalbėjo E. Šileris.

Sigitas Kazlauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.