Aplink dvarą šlitinėję STT agentai parkrito

Sprogo dar vienas STT burbulas, kurį pučiant buvo šokdinamas net premjeras, o aplinkos ministras ir Druskininkų meras jau sodinami į teisiamųjų suolą. Įsismaginusius agentus sustabdė prokurorai.

Prokurorai pripažino, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo nesusijęs su namu Druskininkuose.
Prokurorai pripažino, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo nesusijęs su namu Druskininkuose.
Nurodymas susieti Vyriausybės nutarimą su Vijūnėlės dvaru duotas iš STT.
Nurodymas susieti Vyriausybės nutarimą su Vijūnėlės dvaru duotas iš STT.
Premjeras A.Butkevičius.
Premjeras A.Butkevičius.
R.Malinauskas.
R.Malinauskas.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 2, 2016, 5:23 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 10:05 PM

Kauno apygardos prokuratūra nutraukė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo. Šis dokumentas buvo priimtas pernai rugsėjį.

„Tyrimas galėjo trukti kelerius metus, tačiau norėjome kuo greičiau išsklaidyti visas abejones“, – vakar kalbėjo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.

Šiame tyrime kaip specialieji liudytojai buvo apklausti aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas, o kaip liudytojas – premjeras ir Socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius.

Neprisiruošė dvejus metus

Vyriausybės sprendimas buvo priimtas kaip tik tuo metu, kai vyko teismo procesas dėl Druskininkuose, Vijūnėlės parke, iškilusio gyvenamojo namo statybų teisėtumo. Reikiamus leidimus išdavė kurorto savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

Vyriausybės nutarimas galėjo tapti papildomu motyvu teismui teisėtais pripažįstant institucijų sprendimus dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų.

STT kriminalinės žvalgybos agentams kilo įtarimų, kad projektą rengiantiems valstybės tarnautojams buvo daromas neteisėtas poveikis, o pirmiausia jų žvilgsnis nukrypo į Druskininkų merą R.Malinauską.

Šis net nesigynė daugybę kartų kalbėjęs apie tokio sprendimo reikalingumą visiems šalies kurortams.

R.Malinauskas priminė, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo buvo rengiamas mažiausiai dvejus metus, tačiau niekaip neprisiruošiama jo priimti.

Pirmieji žygių ėmėsi STT Kauno valdybos agentai, tačiau gerai informuoti šaltiniai tikino, kad žalią šviesą skandalingam tyrimui uždegė STT vadovybė sostinėje.

Surinko tik šūsnį dokumentų

Pasak Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro T.Staniulio, ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą nutrauktas, nes nesurinkta pakankamai duomenų dėl nusikalstamos veiklos.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs to paties skyriaus prokuroras Valentinas Alekna paskelbė, kad darbas truko tris mėnesius, o galutinis rezultatas – 16 apklaustų asmenų ir 600 lapų rašytinės informacijos.

Tyrėjai apklausė Druskininkų merą R.Malinauską, aplinkos ministrą K.Trečioką ir premjerą A.Butkevičių. Šis apie laukiančią procedūrą sužinojo atostogaudamas.

Tiek R.Malinauskas, tiek A.Butkevičius daugybę kartų kartojo, kad Vyriausybės nutarimas niekaip nebuvo susijęs su konkrečiu statiniu.

Į STT Kauno valdybą žengdamas Druskininkų meras R.Malinauskas pareiškė visiškai nesibaiminantis apklausos, nes visus savo atsakymus į klausimus galintis pagrįsti dokumentais.

Po kelias valandas trukusios apklausos mero nuomonė nepasikeitė ir jis net pridūrė įsitikinęs, kad dirba teisinga kryptimi.

Mėgins ištirti pinigų kilmę

Tyrimo metu gauta duomenų, kad kai kurie asmenys, kurie buvo suinteresuoti statybų įteisinimu, bendravo su keliais politikais dėl skubesnio Vyriausybės nutarimo priėmimo.

Apie galimus politikų etikos pažeidimus šioje istorijoje pranešta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, taip pat Seimo Antikorupcijos komisijai.

O Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.

Jo pagrindu tapo STT surinkta medžiaga.

Tyrimui artimi šaltiniai skelbia, kad FNTT tyrėjų nedomina dabartiniai Vijūnėlės parke iškilusio maždaug 600 kvadratinių metrų ploto pastato savininkai – kauniečiai sutuoktiniai Žilvinas ir Zina Poviloniai.

Ž.Povilonis yra vienas turtingiausių Kauno verslininkų, valdantis kelias bendroves ir turintis daug brangaus nekilnojamojo turto.

Tyrėjai aiškinsis, kaip praturtėjo ankstesni statinio savininkai.

Vienas jų – saugos tarnyboje dirbantis Alytaus gyventojas Romas Baranauskas, kuris 2013 metais pradėjo statyti gyvenamąjį namą vaizdingoje Druskininkų vietovėje, o vėliau jį už 600 tūkst. litų (173 tūkst. eurų) pardavė verslininkui iš Kauno.

Subliūško bandymas juodinti Vyriausybę

Algirdas >Butkevičius, Premjeras

„Garsiai, aršiai ir gerai apgalvotai bandyta apjuodinti dabartinę Vyriausybę ir mane, kaip premjerą. Tačiau sukurptas planas nuversti socialdemokratus, priversti Vyriausybę atsistatydinti dėl tariamos korupcijos liks istorijai, nes prokuratūra paskelbė nutraukusi ikiteisminį tyrimą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro – byla subliūško.

Nė sekundės nenustojau tikėti mūsų valstybės teisine sistema. Bet lieka tik apgailestauti, kad ikirinkiminė kova vyksta nepaisant jokių moralės normų.

Nors viešojoje erdvėje ir man, ir aplinkos ministrui K.Trečiokui teko išklausyti daugybę karčių žodžių, daugybę melo, o visuomenė stebėjo, kaip buvo pučiamas muilo burbulas šioje istorijoje, vis tik džiaugiuosi, kad tyrimas buvo atliekamas.

Ši Vyriausybė yra atsakinga ir nepateisina jokių korupcijos apraiškų, jeigu jų yra. Tyrimo nutraukimas įrodo, kad Vyriausybės nariai buvo kaltinami be pagrindo, nors Vyriausybei priešiškos politinės jėgos tuo metu krovėsi politinius dividendus.

Gaila ir visuomenės, kuriai labai negražiais metodais buvo muilinamos akys dėl šios istorijos.“

Įspūdingą pastatą siekia nugriauti

* Druskininkų savivaldybė dar 2011 metais patvirtino detalųjį planą, kuriuo sujungė sudegusio valčių nuomos punkto rekreacinės paskirties žemės sklypą su Vijūnėlės parko teritorijos sklypu.

* Tuo pat metu žemės naudojimo paskirtis iš rekreacinės buvo pakeista į gyvenamąją.

* Gindama viešąjį interesą Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą dėl detaliojo plano panaikinimo, valstybinės žemės nuomos sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir statybos leidimo panaikinimo bei neteisėtos statybos pasekmių pašalinimo.

* Vilniaus miesto apylinkės teismas prokurorų skundą atmetė, tačiau prokurorai šį sprendimą apskundė Vilniaus apygardos teismui.

* Kreipiantis į teismą dėl viešojo intereso gynimo prokurorai prašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdyti statybas.

* Jeigu teismas nuspręstų griauti pastatą, valstybė privalėtų jo savininkui atlyginti patirtus nuostolius. Jie būtų didžiuliai.

Paviešintos pokalbių išklotinės

* Druskininkų meras R.Malinauskas (nuotr.) sakė neprisimenantis pokalbių su Vyriausybės nariais detalių, tačiau teigė stengęsis įtikinti juos priimti nutarimą dėl kurortinių zonų atstovaudamas tiek Druskininkų, tiek kitoms savivaldybėms.

* Tai jis aiškino vakar Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje išklausęs pokalbių išklotinių, kurias komisijai perdavė ikiteisminį tyrimą nutraukusi teisėsauga.

* Pokalbių išklotinėse R.Malinauskas Vyriausybės kancleriui A.Mačiuliui, aplinkos ministrui K.Trečiokui patvirtino, kad sprendimą Vyriausybėje svarbu priimti iki rugsėjo 25osios, teismo sprendimo dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro dienos. Taip pat kuo skubiau pritarti nutarimui įtikinėjamas ūkio ministras Evaldas Gustas.

* R.Malinauskas neneigė, kad apie nutarimą kalbėjosi su visais teisėsaugos pateiktose išklotinėse įvardytais asmenimis, tarp jų ir su premjeru A.Butkevičiumi. Pokalbiai buvo reikalingi sprendžiant daugelį klausimų, kurie aktualūs ne tik kurortams, bet ir kitoms savivaldybėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.