Pagrindinis liudytojas įšaldė R. Adomavičiaus bylą

Bylos nagrinėjimą teismas tęs kovo 9 dieną.

R.Adomavičius piktinosi, kad teismai pusantrų metų prarado gaudydami D.Norkų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Adomavičius piktinosi, kad teismai pusantrų metų prarado gaudydami D.Norkų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos apeliaciniame teisme ketvirtadienį bus nagrinėjama D.Norkaus baudžiamoji byla.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos apeliaciniame teisme ketvirtadienį bus nagrinėjama D.Norkaus baudžiamoji byla.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 2, 2016, 2:58 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 7:49 PM

Teisėja Rūta Mickevičienė susirinkusiems į posėdį pranešė, kad šaukimai liudytojui buvo siųsti dviem adresais Vilniuje.

„Aštuoni šaukimai išsiųsti ir grįžo neįteikti. Nė vieno neatsiėmė teisme“, – konstatavo teisėja. Ji pasakojo, kad ieškant liudytojo, buvo net tikrinami duomenys „Sodroje“. Paaiškėjo, kad D.Norkus iš darbo išėjo pernai gruodį.

„Per darbovietę jo taip pat nepavyko rasti“, – paaiškino teisėja.

Tuo metu R.Adomavičius piktinosi, kad teismai pusantrų metų prarado gaudydami D.Norkų. Panaši situacijai buvo susiklosčiusi ir Vilniaus apygardos teisme, kuriame buvo nagrinėjama R.Adomavičiaus byla.

„Kiek čia gali užsiimti gerbiamas teismas detektyvais ir gaudytojais. Jis daug kartų apklaustas teisme, ką naujo galėtų pasakyti, sudėtinga atspėti. Jis pakankamai davęs informacijos, iš kurio galima susidaryti liudytojo patikimumą. Atsako, kaip reikia prokurorui, atsako ir kaip reikia gynėjui“, – teisme kalbėjo R. Adomavičius.

Jis pasiūlė negaišti laiko, nes jo byla tęsiasis jau ketveri metai ir užtenka medžiagos, iš kurios, jo manymu, galima daryti išvadas.

„14 posėdžių dėl jo buvo atidėta. Jo apklausa nieko neduos, jis nepatikimas liudytojas“, – klientui pritarė advokatas Romualdas Mikliušas.

Lietuvos apeliaciniame teisme ketvirtadienį bus nagrinėjama D.Norkaus baudžiamoji byla. Prokuroras Gedgaudas Norkūnas pasiūlė D.Norkui įteikti šaukimą, kai jis atvyks į savo bylos posėdį. Ši byla bus nagrinėjama pagal prokuratūros skundą, todėl išteisintojo D.Norkaus dalyvavimas posėdyje yra būtinas.

Teisėja R.Mickevičienė pranešė, kad iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gauta medžiaga, tačiau įstaiga nepilnai atsakė į teismo užklausą.

STT pranešė, kad buvo gauta informacija apie nusikalstamas veikas, bendrovė „Vilniaus vandenys“ paskelbe keturis vandentvarkos konkursus, kiekvieno jų vertė siekia apie dešimt milijonų litų. Buvo sužinota, kad galbūt derinamas neteisėto atlygio dydis, esą vienam iš potencialių laimėtojų atstovauja D.Norkus.

R.Adomavičiaus pasipiktino STT informacija ir paprašė, kad būtų išsamiai viskas paaiškinta.

„Iš ko ima kyšius, kas juos jam neša labai tiksliai turėtų pasakyti, už kokių objektų pridavimą ir iš kokios įmonės“, – sakė jis.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs kovo 9 dieną.

Pernai birželio 12 dieną paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio eksvicemerui skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kuri atidėta trejiems metams.

Dėl tarpininkavimo kyšininkaujant nuteistas R. Adomavičius Apeliacinio teismo prašo panaikinti jam paskelbtą nuosprendį ir jį išteisinti.

Skunde R. Adomavičius teigia, kad pirmos instancijos teismas neteisingai vertino byloje surinktus įrodymus, nutylėjo kaltinimui nenaudingas aplinkybes, pareigūnai neteisėtai panaudojo nusikalstamos veikos imitavimo modelį, o Vilniaus apygardos teismas buvo šališkas ir iš anksto surašė nuosprendį, nuosprendis yra neteisėtas ir nepagrįstas.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Virginija Švedienė nuosprendį paskelbė tą pačią dieną, praėjus vos kelioms valandoms, kai paskutinį žodį pasakė kaltinamasis.

Nuteistasis taip pat teigia, kad ikiteisminio tyrimo įstaigos provokavo daryti nusikalstamą veką, rinko įrodymus pažeisdamos įstatymus, o D.Norkų STT skatino jį provokuoti.

Nuosprendžio buvusiam vicemerui prokuratūra neskundė, nors anksčiau reikalavo griežtesnės bausmės. Buvęs jo kaltintojas prokuroras Linas Kuprusevičius siūlė R. Adomavičių pripažinti kaltu ir skirti jam penkerius metus laisvės atėmimo.

R.Adomavičius nuteistas už tai, kad 2012 metais tarėsi su bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujančiu buvusiu „Vilniaus vandenų“ vadovu D.Norkumi jam duoti 40 tūkst. litų (11 tūkst. 584 eurų) kyšį. Pasak prokuroro, už tai jis žadėjo, kad bendrovė laimės 9 mln. litų (2,6 mln. eurų) vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų konkursą. Anot prokuroro, politikas taip pat provokavo duoti 5 proc. kyšį nuo viso projekto vertės.

R.Adomavičius kaltinimus vadino provokacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.