E. Pašilis žada kovoti su ikiteisminio tyrimo duomenų viešinimu

Prakalbęs apie informacijos nutekinimą ir pokalbių išklotinių paviešinimą generalinis prokuroras Evaldas Pašilis parlamentarams teigė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas atsakys į visus klausimus.

E.Pašilis žada kovoti su ikiteisminio tyrimo duomenų viešinimu.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis žada kovoti su ikiteisminio tyrimo duomenų viešinimu.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis atsakė į parlamentarų klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis atsakė į parlamentarų klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis atsakė į parlamentarų klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis atsakė į parlamentarų klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis atsakė į parlamentarų klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
E.Pašilis atsakė į parlamentarų klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 15, 2016, 3:20 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 3:58 PM

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal BK 168 straipsnį (Neteisėtos informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimas ir panaudojimas) ir 247 straipsnį (Ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas be leidimo numatytų nusikalstamų veikų požymius).

„Ikiteisminis tyrimas sudarys sąlygas išsamiai ir objektyviai ištirti bei teisiškai įvertinti visas tyrimui reikšmingas šios informacijos paskelbimo aplinkybes ir kartu atsakyti į Seimo narių klausimus.

Šiuo metu viešai toliau atsakyti nėra galimybės, siekiant nepakenkti vykstančiam ikiteisminiam tyrimui. Mano įsakymu sudaryta tarpinstitucinė komisija, kuriai pavesta įvertinti teisinį reglamentavimą ikiteisminio tyrimo duomenų apsaugos ir skelbimo reguliavimą Lietuvoje palyginant šios srities reglamentavimą su praktika, taikoma kitose Europos šalyse“, – teigė E.Pašilis.

Valdas Vasiliauskas klausė, ar pokalbių paviešinimas nėra kraštutinė bausmė tam, kuris yra išteisintas? Galbūt kartais pradedami net ikiteisminiai tyrimai, kad būtų paviešinami tie pokalbiai? Ar nesuduodamas smūgis Lietuvos žmonių pasitikėjimui prokuratūra ir visa justicija?

„Patikėkite, prokuroras neturi tikslo, kad bylos būtų viešai nagrinėjamos ir pokalbiai būtų viešinami. Kad tai būtų kaip susidorojimo įrankis prieš rinkimus ar panašiai. Minėjau, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pokalbių paviešinimo ir į smulkesnes detales nenorėčiau nukrypti, kaip Prokuratūros vadovas nenorėdamas suformuoti atskiros nuomonės.

Mes reagavome ne vien tik dėl tos bylos. Mes bandome sistemiškai spręsti. Sudaryta tarpinstitucinė grupė, į kurią įeina visi ikiteisminio tyrimo subjektai. Tikrai mes bandysime žiūrėti, gal trūksta papildomo reglamentavimo, gal esamo užtenka, tik reikia didesnės kontrolės užtikrinti, kad ikiteisminio tyrimo duomenys nebūtų viešinami“, – sakė generalinis prokuroras.

Birutės Vėsaitės nuomone, pokalbių paviešinimas yra grubus Žmogaus teisių pažeidimas. Pasak jos, stenogramas paviešino ne žurnalistai, o politikai, kaip politinio keršto priemonę. Parlamentarė teigė, kad tai verta Strasbūro teismo.

„Kaip minėjau, mes savo ruožtu esame sudarę tarpinstitucinę komisiją, norime įvertinti, ar pakanka reglamentavimo, kad ikiteisminio tyrimo duomenys nebūtų viešinami. Jei trūksta reglamentavimo, prašysime, kad būtų priimti įstatymai ar jų pataisa“, – sakė E.Pašilis.

Pasak E.Pašilio, žiniasklaida nebuvo informuota apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rengiamą operaciją sulaikant „Lietuvos ryto“ vadovą Gedvydą Vainauską.

„Noriu pabrėžti, kad iš ikiteisminio tyrimo medžiagos matyti, kad Lietuvos Respublikos Specialiųjų tyrimų tarnyba iš anksto žiniasklaidos atstovų apie planuojamus ikiteisminio tyrimo veiksmus neinformavo, procesinių veiksmų atlikimas su jais buvo nederinamas ir nekoordinavo“, – sakė Generalinės prokuratūros vadovas.

Pasak E.Pašilio, tyrimo veiksmai atlikti planingai, o informacija visuomenei apie tai pateikta tik po jų atlikimo įvertinus visuomenės poreikį žinoti. Anot jo, prokuratūroje negauta duomenų apie STT atliekamą tarnybinį patikrinimą dėl paklausime nurodytų aplinkybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.