Šulinyje nuskandintų vaikų motinai užsikodavimas nepadėjo

Jonavos rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius (VTAS) pirmadienio popietę išsprendė klausimą dėl laikinosios globos skyrimo dviem likusiems gyviems 36 metų Aurelijaus Bero vaikams – 6 metų sūnui ir 4 metų dukrai. Šis vyras savo valdos šulinyje Saviečių kaime (Kėdainių r.) sausio 2-osios naktį nuskandino du savo jaunėlius vaikus.

Jonavos rajono Vaiko teisių apsaugos skyrius svarsto, kam suteikti globą girtaujančios L.Cvilikaitės ir A.Bero vaikams – šulinyje nuskandintų mažylių broliui ir sesei.<br>Liudininkų nuotr.
Jonavos rajono Vaiko teisių apsaugos skyrius svarsto, kam suteikti globą girtaujančios L.Cvilikaitės ir A.Bero vaikams – šulinyje nuskandintų mažylių broliui ir sesei.<br>Liudininkų nuotr.
Jonavos rajono Vaiko teisių apsaugos skyrius svarsto, kam suteikti globą girtaujančios L.Cvilikaitės ir A.Bero vaikams – šulinyje nuskandintų mažylių broliui ir sesei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos rajono Vaiko teisių apsaugos skyrius svarsto, kam suteikti globą girtaujančios L.Cvilikaitės ir A.Bero vaikams – šulinyje nuskandintų mažylių broliui ir sesei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 2:14 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:02 AM

„Laikinoji globa gali būti paskirta vaikų giminaičiams“, – prieš posėdį, prasidėjusį 15 valandą, naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Jonavos rajono VTAS vedėjas Elegijus Laimikis.

Globa – A.Bero brolio žmonai

Taip ir atsitiko – pasibaigus posėdžiui buvo pranešta, jog laikinoji globa vieneriems metams paskirta A.Bero vyresniojo brolio Antano Bero žmonai Danutei, gyvenančiai Šilų miestelyje (Jonavos r.). Šeima yra tvarkinga, gyvena jaukiame ir erdviame nuosavame name, vietos gyventojai apie ją atsiliepia teigiamai. 

Vyresnėlių motina Lina Cvilikaitė vaikų neteko dėl savo gyvenimo būdo. Ji pastaruoju metu buvo ne sykį nutverta girtaujanti, o paskutinį kartą į policijos alkoholio matuoklį įpūtė net 3 promiles. 

Posėdis truko daugiau nei valandą.

Išeidama iš posėdžio, kuriame dalyvavo Jonavos rajono VTAS ir kitų savivaldybės padalinių atstovai, L.Cvilikaitė buvo labai įpykusi, žurnalistams šaukė „Traukitės!“. 

A.Bero brolis ir jo žmona iš pradžių nenorėjo auginti girtaujančios L.Cvilikaitės vaikų, bet gailestis paėmė viršų – posėdžio metu jie pakeitė nuomonę. 

Jei motina pasitaisys, po metų jai gali būti suteikta galimybė susigrąžinti vaikus į savo namus. 

Girtavo jau nuo pirmųjų dienų

Po šiurpaus tėvo nusikaltimo du vyresnieji vaikai liko gyventi su savo mama 26 metų bedarbe Lina Cvilikaite, kuri tvirtino neturinti žalingų įpročių ir žadėjo tinkamai pasirūpinti atžalomis.

Moteris persikėlė į Jonavos rajoną, iš kurio ji yra kilusi. Vietos savivaldybė vasarį jai ir jos vaikams Panoterių miestelyje skyrė naujai suremontuotą dviejų kambarių socialinį butą.

Tačiau išaiškėjo, kad gražūs žodžiai apie rūpinimąsi mažyliais buvo tik muilo burbulas – Sigita Ambrazevičiūtė atskleidė, jog naujoji jos kaimynė L.Cvilikaitė pradėjo girtauti jau pirmomis dienomis.

Jauna motina neieškojo darbo, neprižiūrėjo vaikų, rūpestį jais iškeisdama į alų ir sidrą. Dėl jos girtavimo ne kartą teko kviesti policiją, savivaldybės atstovus, tačiau padėtis nesikeitė.

Įtampa viršūnę pasiekė užpraėjusį savaitgalį, kai L.Cvilikaitė eilinį kartą padaugino alkoholio ir užmigo, palikusi likimo valiai dukrą ir infekcijos ištiktą, smarkiai karščiuojantį sūnelį.

Medikus ir Šilų seniūnijos socialinius darbuotojus iškvietusi S.Ambrazevičiūtė tvirtino, kad kaimynė nesistengia pasikeisti.

Netrukus atvykę policininkai, liepę pūsti L.Cvilikaitei į alkoholio matuoklį, apstulbo, išvydę ekrane 3 promiles.

Girta motina neseniai buvo grasinusi, jog nužudys ir pati nusižudys – tiesa, ji konkrečiai nepasakė, kam gali atimti gyvybę.

L.Cvilikaitė buvo išvežta į ligoninę, iš kurios sugrįžo praėjusį penktadienį.

Ar atsistos ant kojų?

Išvežus motiną į ligoninę, vaikai buvo laikinai įkurdinti Jonavos rajone, tvarkingos šeimos namuose – pas savo tėvo brolį A.Berą.

„Lina dabar gyvena pas mane, Ukmergės rajone.

Penktadienį ji užsikodavo nuo alkoholizmo ir nori toliau auginti vaikus, to prašys vaiko teisių specialistų. Tikiu, kad jai pavyks atsistoti ant kojų“, – pasakojo L.Cvilikaitės teta.

Tačiau Jonavos rajono VTAS vedėjas E.Laimikis dar prieš lemiamą posėdį skeptiškai įvertino galimybes, jog L.Cvilikaitė pastaruoju metu augins savo mažylius.

Tiesa – baisesnė nei atrodo?

L.Cvilikaitė savo kaimynei S.Ambrazevičiūtei prisipažino bijanti, jog A.Beras gali liudyti teisme, jog ji liepusi jam įmesti į šulinį jaunėlius vaikus.

Jei būtų įrodyta jos kaltė, jai taip pat tektų atsakyti dėl vaikžudysčių.

Girtavimą atskleidusiai S.Ambrazevičiūtei praėjusį savaitgalį teko iškęsti L.Cvilikaitės artimųjų grąsinimus. 

„Nepamiršk, kad augini tris vaikus“, – telefonu S.Ambrazevičiūtei pasakė L.Cvilikaitės motina Rima Cvilikienė.

Kaimynė taip pat sulaukė bauginančios SMS žinutės: „Na palauk“. 

S.Ambrazevičiūtės įsitikinimu, iš girtaujančios motinos turėtų būti atimtas socialinis būstas Panoteriuose – Jonavos rajone yra daug tvarkingų, vargingai gyvenančių daugiavaikių šeimų, kuriai labai reikalinga pastogė. Dėl socialinio būsto atėmimo turėtų būti svarstoma artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.