Briuselis – mūšio laukas. EP nariai – sutrikę

Briuselyje dėl teroro akto – aukščiausias grėsmės lygis. Antradienį sprogimai nugriaudėjo Briuselio Zaventemo oro uoste, taip pat metro stotyje „Maelbeek“.

Briuselyje dėl teroro akto – aukščiausias grėsmės lygis.<br>AP nuotr.
Briuselyje dėl teroro akto – aukščiausias grėsmės lygis.<br>AP nuotr.
Parlamentaras Antanas Guoga Briuselyje buvo prieš 10 dienų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Parlamentaras Antanas Guoga Briuselyje buvo prieš 10 dienų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Tomaševskis teroro aktų nebijo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Tomaševskis teroro aktų nebijo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Indrė Vainalavičiūtė, Evelina Valiuškevičiūtė, BNS

Mar 22, 2016, 9:36 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:12 AM

Ar per išpuolius buvo sužeisti lietuviai – kol kas nežinoma.

Briuselyje dirbantys europarlamentarai iš Lietuvos buvo sukrėsti teroro išpuolių.

Parlamentaras Antanas Guoga Briuselyje buvo prieš 10 dienų. Kaip pasakojo politikas, nuo Paryžiaus atakų, kai mieste nuolat buvo matomi kareiviai, tankai ir smarkiai ginkluoti pareigūnai, įtampa buvo šiek tiek atslūgusi. 

„Jausmas buvo toks – vis saugiau ir saugiau. Nesijautė įtampos, pastaraisiais mėnesiais ji buvo atslūgusi. Šiuo metu nesu Briuselyje – esu Vilniaus savivaldybėje, dirbame. Džiaugiuosi. Turbūt tai išgelbėjo gyvybę. Baisu, kad yra tokia situacija“, – pasakojo A.Guoga. 

„Esu tikintis žmogus ir žinau, kad mes visi šioje Žemėje gyvename tik tam tikrą laiką. Skristi nebijau, padeda malda“, – teigė europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, kuris patikino, kad savo kelionių planų dėl įvykių Briuselyje nekeisiantis ir dėl galimos teroro grėsmės nesijaudinantis.

„Briuselyje man tenka būti nedaug, dažniau darbuojuosi Vilniuje. Vykstu tik į plenarines sesijas. Kita meno kelionė į Briuselį suplanuota balandžio pabaigoje“, – kalbėjo politikas.

„Grėsmių yra visur, juk net ir stovint autobuso stotelėje gali kas nors nutikti – Vilniuje būta ne vieno tokio atvejo“, – svarstė V.Tomaševskis.

Ar buvo lietuvių – nežinoma

Per Briuselio oro uostą, kuriame antradienį nugriaudėjo sprogimai, keliauja daug užsieniečių, informacijos apie tai, ar jame buvo lietuvių, kol kas laukiama, BNS sakė Lietuvos ambasadorius Belgijoje Gediminas Varvuolis.

„Dabar aiškinamės tuos klausimus, tikrai nėra lengva – yra sukurtas krizių centras, bus bendras numeris, juo bandysime aiškintis. Šiuo metu į oro uostą, aišku, niekas patekti negali ir kažkaip, matyt, belgų valdžia centralizuotai bandys tą informaciją apdoroti ir po to ambasados galės gauti informacijos, nes tikrai užsieniečių per Briuselio oro uostą tikrai labai daug keliauja ir, manau, visos ambasados šiuo metu yra susirūpinusios tuo pačiu“, – telefonu iš Briuselio BNS sakė ambasadorius.

Jis nesiryžo prognozuoti, kada ši informacija galėtų paaiškėti.

Pasak G.Varvuolio, Belgijos sostinė pastarosiomis dienomis jau gyveno įtampoje dėl teroristinės grėsmės, o šis įvykis neabejotinai yra neeilinis ir sukrečiantis.

Sprogimas oro uoste visada yra baisus įvykis, tikrai neeilinis įvykis ir atitinkamai valdžios reakcija greičiausiai bus neeilinė. Briuselis, aišku, tą tokį etapą išgyvena dėl kovos su terorizmu – visai neseniai buvo sulaikytas dar likęs gyvas Paryžiaus atakų vienas iš dalyvių, tai, aišku, spekuliacijos yra, kad čia su tuo susiję, bet tuos ryšius nustato teisėsauga, šiuo metu laukiame žinių iš pačios belgų valdžios“, – kalbėjo G.Varvuolis.

„Briuselio oro uostas yra tikrai didelis tarptautinis oro uostas, turintis nemažai transatlantinių, kitų tolimųjų skrydžių. Tikrai, tai yra labai didelis oro uostas“, – pridūrė ambasadorius.

Du sprogimai antradienį driokstelėjo Briuselio Zaventemo oro uoste, o Federalinė policija nurodė, kad per šį incidentą yra žuvusiųjų ir sužeistųjų. Tikslus nukentėjusių asmenų skaičius kol kas nežinomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.