Audrius Butkevičius apie sovietų karius: „Kvailių ten nebuvo“

[[ge:lrytas:lrytas:1477763]]

A.Butkevičius teigė, jog visą laiką kontroliavo situaciją.<br>J,Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius teigė, jog visą laiką kontroliavo situaciją.<br>J,Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 10:43 AM, atnaujinta May 30, 2017, 5:16 AM

Krašto apsaugos departamentui (KAD) vadovavęs A.Butkevičius tuo metu buvo vienintelis oficialus Sovietų Sąjungoje veikiančios nekonstitucinės karinės formuotės vadovas.

Apie Sovietų Sąjungos ketinimus panaudoti jėgą A.Butkevičius sužinojo dar 1990 metų rugpjūtį. Tuomet politikai sužinojo, jog kuriamas Nacionalinis gelbėjimo komitetas, kuris siekė suvaldyti padėtį visose Baltijos valstybėse.

Kas konkrečiai vadovavo šiam komitetui nebuvo skelbiama, tačiau politikai žinojo, jog jį sudarė Sovietų Sąjungos komunistų partijos (SSKP) bei KGB nariai. Prieš tai parodymus davęs Kazimieras Motieka įsitikinęs, kad šiai organizacijai vadovavo Mykolas Burokevičius.

A.Butkevičius sakė, jog šio komiteto veikla nebuvo itin slapta ir jo vadovaujami žvalgybininkai apie šią organizaciją turėjo nemažai informacijos.

„Jie organizavo pasipriešinimą mūsų nepriklausomybei. Tai buvo vieša, mūsų valstybei priešiška veikla“, – kalbėjo A.Butkevičius.

A.Butkevičius paneigė kai kurių politikų kalbas, kad ginti svarbių valstybės objektų žmonės susirinko spontaniškai. „Valstybės gynyba buvo planas ir jis buvo įgyvendintas. Tokia buvo valstybės strategija“.

1991-ųjų metų sausį žmonės prie AT rūmų rinkosi ne tik ginti valstybės, bet ir protestuoti prieš kainų pakėlimą. A.Butkevičius įsitikinęs, kad gyventojai apie šį žingsnį nebuvo tinkamai informuoti ir tam paruošti.

„Tuomečiai valstybės vadovai manė, kad visuomenei užteks to, kad jie išeisi ir miniai kažką pasakys. Jie sulaukdavo plojimų ir manė, kad visi juos palaiko“ – kalbėjo A.Butkevičius.

Žinia apie protestus prie Lietuvos parlamento iš karto pasiekė Maskvą. „Milžiniškai Sovietų Sąjungos auditorijai buvo parodyta, kad naujoji valdžia nesusitvarko su problemomis“, – prisiminė A.Butkevičius.

Sausio 13-osios išvakarėse KAD į AT rūmus įvedė 400 karių, nes jie neturėjo įgaliojimų dirbti aikštėje. Kieme tvarką turėjo daryti Vidaus reikalų ministerijos pajėgos, bet paaiškėjo, kad jie pajėgų neatsiuntė.

Pasipriešinimo nesulaukę protestuotojai įsiveržė į vidinį parlamento kiemą ir į AT langus pradėjo skrieti akmenys ir metaliniai daiktai. Paaiškėjo, jog šioje minioje buvo ir civiliai apsirengusių karių. KAD gynėjams parlamento šturmą pavyko numalšinti.

A.Butkevičius savo darbuotojus buvo įkurdinęs ir Spaudos rūmuose, kai juos apsupo sovietų pajėgos: „Kiekvienas darbuotojas savo kišenėje turėjo mano pasirašytą įsakymą su antspaudu, kad jis nuo turto išgrobstymo turi saugoti šį turtą“.

A.Butkevičiaus teigimu, Sausio 13-osios įvykiai buvo 3 žinybų operacija: KGB, VRM ir kariškių. „Be Michailo Gorbačiovo žinios, įjungti visų žinybų buvo neįmanoma“.

  A.Butkevičius minėjo, kad visi Lietuvoje dislokuoti kariniai padaliniai turėjo ir savo žvalgybą: „Kariai, ypač aukštesnio rango, turėjo visą informaciją ne tik tam, kad gerai atliktų savo pareigas, bet ir tam, kad iš tikrųjų suprastų, kas vyksta. Jie suprato, kad vyksta Sovietų Sąjungos perversmas ir turėjo žinoti, prie kurios pusės šlietis, kad vėliau nepatektų į blogą situaciją“.

A.Butkevičių stebindavo karių žinios: „Kvailių ten nebuvo – jie buvo puikiai informuoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.