Per Darbo kodekso svarstymą Seime A. Pabedinskienė nėrė į krūmus

Beveik visą dieną Seime antradienį vykusios karštos politikų diskusijos dėl naujojo Darbo kodekso nesudomino socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės.

Ministrė A.Pabedinskienė sulaukė kritikos dėl pernelyg mažo dėmesio Seime vykusioms diskusijoms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrė A.Pabedinskienė sulaukė kritikos dėl pernelyg mažo dėmesio Seime vykusioms diskusijoms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 7:23 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:22 AM

Darbo partijai priklausanti ministrė Seimo salėje pasirodė, kai daugumos frakcijų atstovai jau buvo pasisakę apie daug diskusijų keliantį projektą. Į vakarinį posėdį, kuriame buvo tęsiamas kodekso svarstymas, A.Pabedinskienė irgi atvyko tik prieš pat pabaigą ir tik sulaukusi kai kurių Seimo Darbo partijos frakcijos kolegų raginimų kuo skubiau atvykti į Seimą.

Toks ministrės atsainumas erzino ne tik opozicijos, bet ir valdančiosios daugumos atstovus. Jie priminė, kad A.Pabedinskienė ignoravo ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdžius.

Šio komiteto nariai į Vyriausybės pateiktą naująjį socialinį modelį gilinosi ir tarp sesijų, kai dauguma kitų parlamentarų atostogavo. Komiteto nariai aiškina esą A.Pabedinskienė pasirodė tik viename posėdyje ir buvo pasitikta pašaipiomis replikomis. „O, Marija apsireiškė“, – esą kažkas ištarė garsiai pamatęs netikėtai pro duris įžengiančią ministrę.

Epizodinis jos dalyvavimas antradienį vykusiame kodekso svarstyme Seime užkliuvo Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui. „Ministrė pademonstravo visišką nepagarbą ir savo prioritetų nesuvokimą. Nežinia, ar ministrė taip elgiasi sąmoningai ar jai trūksta politinės nuovokos, kad Seime yra svarstomas svarbiausias šios kadencijos dokumentas, kurį parengė jos vadovaujama ministerija“, – kritikavo posėdžių salėje A.Pabedinskienės pasigedęs opozicijos atstovas.

Liberalas taip pat atkreipė dėmesį, kad Darbo partija per projekto svarstymą elgėsi itin prieštaringai: „Vieni jos atstovai balsavo progresyviau, kiti – regresyviau. Akivaizdžiai trūko ministrės lyderystės. Liaudiškai tariant, ministrė nėrė į krūmus. Teko girdėti, kad ministrės nebuvo ir komiteto posėdžiuose. A.Pabedinskienė ten pasirodydavo, kaip jaunas mėnulis. Labai keista, kad išleidusi į pasaulį kūdikį, ministrė juo visiškai nesirūpina. Tik gegutės taip elgiasi“. 

Ministrės elgesį kritikavo ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas konservatorius Rimantas Dagys. „Švelniai pasakius, retai“, – paklaustas kaip dažnai A.Pabedinskienę matė komiteto posėdžiuose, atsakė R.Dagys.

Anot parlamentaro, į komiteto posėdžius buvo atsiunčiamas viceministras arba ministerijos specialistai. „Tai apsunkino darbą, nes daugelis modelio nuostatų nėra techninio pobūdžio, o politinio apsisprendimo reikalaujantys siūlymai. Geriausiai juos galėjo paaiškinti ministrė, bet dažniausiai buvo atsakoma, kad ministerija esą ne prie ko, tai – mokslininkų siūlymai. Ministerijos specialistai, paklausti, kodėl švarkas kreivas, dažnai negalėdavo nieko paaiškinti, tikindami, kad yra atsakingi už sagas, o ne už visą švarką“, – aiškino konservatorius.

R.Dagys ministrės pasigedo ir Seimo salėje svarstant naujojo Darbo kodekso projektą antradienį. „Kai kuriais atvejais jos dalyvavimas būtų pasiteisinęs, bet, panašu, kad ministrė pasidavė įprastai tėkmei: kaip Seimas nubalsuos, taip bus gerai“, – stebėjosi parlamentaras.

Tuo tarpu Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui priklausanti liberalė Dalia Kuodytė portalui sakė A.Pabedinskienės posėdžiuose nepasigedusi. Šešėlinei liberalų ministrei pakako specialistų dalyvavimo. „Ministrės sėdėjimas posėdžiuose iš esmės nieko nebūtų pakeitęs, nes įtariu, kad ji nesigilino nei į pateikto socialinio modelio subtilybes, nei į diskusijas. Tai buvo pakankamai akivaizdu“, – kalbėjo opozicijos atstovė.

Be to, D.Kuodytė pripažino, kad galbūt A.Pabedinskienė vengė Seimo komiteto posėdžių, nes sulaukdavo įvairių, kartais ir ne visai kultūringų, replikų. „Kai ministrė atvyko į komitetą, kolegų buvo sutikta ne per gražiausiai. Buvo ir pakeltų balsų ir šiaip puolimo, kas man nėra priimtina“, – pripažino liberalė.

Pati A.Pabedinskienė nenorėjo sutikti esą kodekso svarstyme dalyvavo probėgšmais, tačiau pripažino neturėjusi galimybės skirti tam daugiau laiko. „Aš negaliu sėdėti šešias ar septynias valandas komitete, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kompetencijos ribose yra labai daug sričių“, – atvykusi į Seime vykusių diskusijų pabaigą portalui atsikirto ministrė. A.Pabedinskienė teisinosi užtrukusi Trišalės tarybos posėdyje.

Beje, trumpai naująjį Darbo kodeksą pagaliau pradėjusiame svarstyti Seimo posėdyje antradienį pasirodė ir premjeras Algirdas Butkevičius, ypatingo dėmesio vykusioms diskusijoms nerodė ir parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė.

Parlamentarai naująjį Darbo kodeksą vadina svarbiausiu šios Seimo kadencijos darbu. Tačiau jis vertinamas prieštaringai – dalis parlamentarų antradienį kritikavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pateiktą kodekso variantą ir siūlė grįžti prie tos versijos, kurią Seimui pateikė Vyriausybė, kiti tikino esą pakoreguotas variantas yra geresnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.