Darius Kuolys prisiminė, kaip generolus vertė iš lovų

Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas tęsia

D.Kuolys pasakojo, kaip žadino Maskvos delegaciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Kuolys pasakojo, kaip žadino Maskvos delegaciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 3:14 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:30 AM

Trečiadienio popietę apklaustas buvęs Kultūros ir švietimo ministras Darius Kuolys.

Sausio 13-osios vakarą, jau po žudynių Sveikatos apsaugos ministerijoje pas Juozą Oleką buvęs D.Kuolys pamatė, kad į Tauro kalną kyla šarvuotis, juda kita karinė technika.

Ministrai nusprendė skubiai vykti į svečių namus Latvių gatvėje, kur buvo apsigyvenusi Maskvos delegacija, o kartu su jais gyveno Miškų ūkio ministras Vaidotas Antanaitis.

Jau buvo gili naktis, todėl norėdami patekti į saugomą pastatą, ministrai sugaišo apie 20 minučių – pirmiausia reikėjo pažadinti jį saugančius KGB karius, o po to – pačios delegacijos narius.

Svečiams iš Maskvos net nespėjus apsirengti, ministrai bandė išsiaiškinti, kodėl nesilaikoma susitarimo ir karinė technika važinėja gatvėmis.

Jiems besikalbant, vienam karininkų vyriausybiniu telefonu paskambino Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas. „Žinant, kiek laiko mums reikėjo juos žadinti, šis M.Gorbačiovo skambutis naktį į Latvių gatvę mus labai nustebino“, – prisiminė D.Kuolys. Jis teigė, kad apie 20 minučių su M.Gorbačiovu kalbėjęs delegacijos vadovas nepasakė nieko konkretaus – stengėsi, kad Lietuvos politikai nieko nesuprastų.

Maskvos delegacijos vadovas ministrams patarė dėl karinės technikos tartis su Šiaurės karinio miestelio vadovais. D.Kuolys su J.Oleku pas juos ir nuvažiavo. Vienas generolų su ironiška šypsena atsakė: „Galite būti ramūs ir važiuoti iš čia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.