Kaip vaduosimės iš baimės ir prievartos vergovės?

Gal ir nesuklysiu teigdamas, kad daugelis tautiečių, ne išimtis ir aš pats, nelinkę tikėti šiurpinančia Lietuvos statistika.

Daugiau nuotraukų (1)

Algirdas Kaušpėdas

Apr 18, 2016, 6:00 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:45 AM

Tautoje tebesklando amerikiečių rašytojo Marko Twaino mintis: „Egzistuoja trys melo rūšys: melas, įžūlus melas ir statistika“. Jau daugelį metų statistikai kala mums į galvas, kad mes blogi, labai blogi ir blogiausi… O gal kažkas nori mums pakenkti ir tyčia blogina rodiklius?

Pagaliau, kaip su tais – blogos statistikos subjektais? Kodėl jie, tie žmonės taip elgiasi? Kodėl jie nenori keistis, tobulėti, siekti pažangos! Kodėl jie geria, smurtauja, žudosi?

Negi jie nesupranta, kad tai nemoralu, nedora ir netgi neestetiška?

Pradedama akcija. Kas dabar bus? Dar daugiau nelaimingų žmonių TV ekranuose. Sensacingai siaubingos laikraščių antraštės…

Bet vargu ar kas pasikeis, tik pasipildys mūsų priklausomybės nuo prievartos racionas, nes kokį kanalą tik įjungsi visur taip pat šaudo ir gaudo, geria ir žudo, plėšia ir prievartauja, nebent vienur pigiau, o kitur žiauriai estetiškai.

Tai ar kalti tie žmonės, kad supainiojo TV siaubo trilerį su savo gyvenimu? Jie tiesiog mokosi iš televizijos smurto programų.

Prisipažinsiu ir pats susipainiojau. Gal ir man laikas keistis ir nebeskirstyti Lietuvą į dvi – mūsų sėkmingą ir jų beviltišką?

Gal ir mums verta išjungti savo puikybę ir žmonių neteisti. Prisiminkime „Baltijos kelio“ laikus.

Tada nebuvo svarbu kam duoti ranką susikabinimui. Ir tada buvome skirtingi, bet tai nesukliudė visiems kartu išgyventi nepakartojamą bendro buvimo jausmą – bendrabūvio gėrį.

Atpainioti viską galima tik vienu būdu – pagaliau patikėti šiurpia statistika ir priimti šią skaudžią tiesą kaip savo bėdą.

Gal tada ir pradėsim vaduotis iš baimės ir prievartos vergovės.

Kalba pasakyta balandžio 18 dieną Prezidentūroje, kur paskelbta apie ilgalaikę nacionalinę kampaniją „Už saugią Lietuvą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.